“JA, MAAR IK KAN NIET SCHAATSEN”

 Op 5 vrijdag  januari 2024 houdt de gemeente Ede de nieuwjaarsbijeenkomst. Fantastisch!  Met z’n allen het nieuwe jaar in. Het college van burgemeester en wethouders is de drijvende kracht daarachter. Jaren geleden mochten de inwoners van Ede op nieuwjaarsconcerten komen die de gemeente Ede organiseerde. Maar ja, wie geeft er tegenwoordig nog iets om klassieke muziek? En soms kwamen er professionele musici die dachten dat Ede echt een plattelandsgemeente was en zij deden hoorbaar minder hun best!! 

Dus moest er iets nieuws komen. Kijk, dat van die plattelandsgemeente, dat blijft gewoon. Je probeert als college van burgemeester en wethouders weleens iets, een voedselpretpark bijvoorbeeld, of een museum ARTBASE over Hélène Kröller-Müller, maar daar hebben wij, plattelanders, geen zin in. Die Hélène Kröller-Müller (destijds inwoonster van de gemeente Ede) heeft ondertussen in juli 1939 gezellig gekletst met Hitler, maar dat terzijde. Hoewel, de burgemeester van Ede wil meer spektakel bij de herdenking van Market Garden. Vooral bij die luchtlandingen. Dat moet blijkbaar in 2024 een feest worden. Op naar 200.000 bezoekers! Zou de goede man weten dat ieder jaar de operatie Market Garden respectvol  herdacht wordt in plaats van er mogelijk een ordinair volksfeest van te maken? 

Dus op naar de nieuwjaarsbijeenkomst in 2024. Weer zo’n spektakel! Wat heeft de gemeente Ede bedacht? Daar komt ie!! Holadijee!!

Op vrijdag 5 januari 2024 twintig (20) minuten gratis schaatsen; het cadeau van de gemeente Ede voor alle inwoners van Ede. Jazeker, je mag 20 minuten gratis schaatsen. Niet langer, geen enkele minuut. Wel vlak naast het gemeentehuis, ook dat nog!

Even tussendoor. Op zaterdag 9 december j.l. werd de ijsbaan geopend. De organisatie had ervoor gezorgd dat alle inwoners van Ede de gehele dag daar gratis konden schaatsen. Een gul gebaar! Het aanbod van burgemeester en wethouders daarentegen is tamelijk kleinburgerlijk, goedkoop en benepen.   

Het volk krijgt dus een cadeautje. Fijn, hartelijk dank college, ik mag 20 minuten gratis schaatsen. Wat denkt die gemeente Ede eigenlijk? Moeten we dankbaar zijn? Is die 20 minuten een praktische uitwerking van gemeentelijke beleid op het gebied van lokaal gezondheidsbeleid: meer bewegen? Of wordt het begrip “brood en spelen” juist meer inhoud gegeven? Dan blijft het volk tenminste tevreden. Het aan- en uittrekken van de schaatsen: wordt dat afgetrokken van die 20 minuten? En dan de controle! Gaat daar het gehele college, al schaatsend, persoonlijk op toezien? Ja, ja, daar komt heel veel bij kijken! Heeft het college stroomstootwapens tot haar beschikking ? Word je werkelijk na die 20 minuten weggestuurd? 

Eigenlijk zou er ook een gaarkeuken geplaatst moeten worden. Daar kun je dan, nadat je 20 minuten gratis hebt geschaatst, ook gratis een karige maar voedzame maaltijd ophalen en nuttigen. Dan is de cirkel rond: “geef het volk brood en spelen”. De gemeenteraadsleden doen ook mee: zij verstrekken plastic bekers (duurzaam?) erwtensoep, rijkelijk voorzien van stukjes spek!

Er is een heel klein persoonlijk probleem: ik kan niet schaatsen en erwtensoep lust ik  niet.

Toch nog even een kleinigheidje over de World Food Experience, of in gewoon Nederlands: het voedselpretpark. Die mensen van dat pretpark hadden voor 1 mei 2023 hun jaarekening van 2022 moeten inleveren bij de gemeente Ede. Dat is echter tot op heden nog niet gebeurd. De jaarrekening 2023 moet voor 1 mei 2024 ingeleverd worden. Zou dat lukken? Nog maar vier maandjes te gaan en dan heeft het voedselpretpark een achterstand met het (verplicht) inleveren van twee (!) jaarverslagen. Het (tijdig) inleveren van die jaarverslagen behoort tot de voorwaarden van de subsidieverlening door de gemeente Ede en de provincie Gelderland. Ook dit  is een kleinigheidje! Ach, die verplichte en tijdige inlevering van een jaarverslag staat ook in de statuten van het voedselpretpark. Ik hoop wel dat burgemeester Verhulst in zijn nieuwjaarstoespraak hier nog enkele woorden aan gaat wijden, Natuurlijk al schaatsend! Dat kan hij heus wel. Zou hij ook bekend gaan maken wanneer de Tour de France van start zal gaan in Ede of deelt hij mee dat er in Ede een volwaardige, echte professionele kunststijsbaan zal komen? Dat laatste zou fantastisch zijn!          

Maar verder en tot slot: iedereen een gezond 2024!!   

2 thoughts on ““JA, MAAR IK KAN NIET SCHAATSEN”

 1. Wat meteen opvalt is dat hier iemand die niet kan schaatsen pleit voor de komst van een kunstijsbaan in Ede. Is dat eigenbelang: dicht bij huis leren schaatsen of er minimaal 100 km ervoor moeten reizen. Ik denk van niet. Kort gezegd pleit hij voor een kunstijsbaan in de plaats van een World Food Center, inmiddels afgewaardeerd tot Food Experience. Uit eerdere columns van hem blijkt dat hij het geld verspillen vind en hij legt daar uit waarom. De financiële stand van zaken deelt hij ons periodiek mee dus we zijn dankzij hem goed geïnformeerd (voor zover cijfers openbaar gemaakt zijn). Inmiddels heeft de provincie een streep gezet door het Food Eperience in niet mis te verstane woorden. En uit de reacties van de Edese bevolking blijkt dat die er niet rouwig om is, integendeel.
  Marcel is een kritische volger van de Edese politiek en speciaal van het huishoudboekje. Ongetwijfeld heeft hij kennis genomen van haalbaarheids studies kunstijsbaan Ede en een haalbaarheidsstudie van de provincie Drenthe. Uit die laatste blijkt dat een kunstijsbaan ook in Ede financieel haalbaar is. Het betreft een model dat in Rotterdam al ruim 5 jaar succesvol is toegepast.
  Dus Marcel, misschien komt de burgemeester tijdens de Nieuwjaarstoespraak wel met goed nieuws over jouw wens voor een kunstijsbaan!

 2. Kunstijsbanen zijn energievreters. Die energie moet nog steeds, voor een groot deel, komen uit het verbranden van fossiele brandstoffen. Dat helpt niet bij de strijd tegen de opwarming van de aarde.
  Integendeel, zelfs.

  Vanuit de overheid is het beleid dan ook gericht op besparing van het verbruik van fossiele brandstoffen.
  De burger wordt bijvoorbeeld aangespoord de thermostaat van de centrale verwarming lager te zetten. En te investeren in zonnepanelen en warmtepompen.

  De gemeente Ede streeft een groen imago na. Dan is het, zeker in het llcht van de toenemende klimaatproblematiek, niet slim om kunstijsbanen te stimuleren.

  Ook niet een tijdelijk kunstijsbaantje, zoals dat bij het gemeentehuis. Dat behoort tot de categorie “leuke dingen voor de mensen”, maar is in essentie natuurlijk gewoon een verdienmodel voor een commercieel bedrijf.

  Klein vraagje: hoeveel geld is de gemeente Ede eigenlijk kwijt aan dat pret-baantje?

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *