Vals Altruïsme

Ja, ik kijk ook wel eens op de site van de Postcodeloterij om te zien of ik misschien wel een HEMA cadeaukaart van Є 5,- , een Postcodeloterijparaplu of een reep van Tony Chocolonely heb gewonnen. Dit keer klikte ik even door, naar de goede doelen waar ik ook al jaren aan bijdraag want dat de inleg niet volledig wordt uitgekeerd is wel duidelijk als je het prijzenpakket ziet.

Dat geeft niet als je naar de goede doelen kijkt waar het geld dan wel naar toe gaat. Maar als je wat beter oplet dan zie je wat opvallende namen. De Dirk Kuyt Foundation. Of De Rafa Nadal Foundation. De Giovanni van Bronckhorst Foundation. De Foger Federer Foundation. Stuk voor stuk topsporters die in hun carrière al het nodige hebben verdiend. Die met één wedstrijdje tennis meer verdienen dan ik in mijn hele leven met 40 uur in de week bikkelen niet verdien.

Ik dacht altijd dat die mensen dan een gedeelte van hun enorme vermogen weggaven maar dat is dus niet helemaal het geval. Eerst houden ze hun handje op bij de Postcodeloterij om dat geld vervolgens weg te geven via een stichting die hun naam draagt. Lekker makkelijk! Iedereen denken dat jij een groothartige gever bent terwijl je dat geld gewoon bij de Postcodeloterij hebt opgehaald.

Linda de Mol heeft ook een eigen stichting die dingen weggeeft, de LINDA.foundation. Ze krijgt jaarlijks een half miljoen en kreeg in 2022 een extraatje van € 660.000. Tenminste, volgens het jaarverslag van de Postcodeloterij.  In de jaarrekening van de LINDA.foundation is over die € 660.000 niets te vinden. Maar ja, als je het zo breed hebt als Linda de Mol dan kijk je niet op een paar ton. Ik zie in de jaarrekening trouwens niets over een donatie van Linda zelf maar misschien is dat bescheidenheid. Alhoewel, het weggeven gebeurt uit naam van Linda zelf, wat niet direct op veel bescheidenheid duidt. En dat geldt voor al die bekende figuren die hun naam koppelen aan het weggeven van geld van iemand anders.

Dan heb je ook nog de Vriendenloterij, die zich inzet voor cultuur, het behoud van cultureel erfgoed en plaatselijke (sport)verenigingen. Daar ben ik ook lid van maar ik wist niet dat onder plaatselijke sportvereniging ook de jeugdopleiding van Ajax valt, die 1,5 miljoen euro kreeg van de Vriendenloterij. Het heeft bovendien niks geholpen: Hercules – Ajax: 3-2. Ook bij de Vriendenloterij weer bekende namen bij de goede doelen: Richard Krajicek, Johan Cruijf, Bas van de Goor.

Je denkt dat al die BN’ers hun hele hebben en houwen weggeven, in de praktijk bellen ze even met de Post- of Vriendenloterij voor een paar ton en geven dat geld onder hun eigen naam weg. En waarom houden topvoetbalclubs die bulken van het geld hun handje op bij die loterijen waardoor ze voorkomen dat echte goede doelen meer geld krijgen? Bovendien lees ik nooit dat de Vriendenloterij een percentage van de opbrengst van voormalige jeugdspelers van Ajax heeft gekregen die voor honderden miljoenen worden verkocht.

Nee, je ziet Linda de Mol of Richard Krajicek nooit met een collectebus langs de deuren lopen maar ze gaan één keer paar jaar naar een gala-avondje om loterijgeld te cashen en dat vervolgens als een gulle gever uitdelen met hun eigen naam eronder.

Bah. Het is maar goed dat zoiets niet in Ede gebeurt.

Toch?

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *