Vergunning verleend?

Nee, het Warmtebedrijf en ik, wij worden geen vrienden. Denk ik. Aan mij zal het niet liggen maar ik kan mij zo voorstellen dat ze behoorlijk chagrijnig worden van zo’n vervelende burger die iedere stap controleert die het Warmtebedrijf zet.

Dit keer toetste ik, zomaar in het wilde weg, op de site Officiële Bekendmakingen het adres in van een locatie waar één van de biomassacentrales staat. Dwarsweg 10. En ineens komt daar een vergunningsverlening van 1 december 2023 naar voren. Er staat verder niet bij wat het is. Ja, een revisievergunning voor een oude vergunning uit 2018. Dat maakt het al niet makkelijker.

Ik begrijp er uit dat er gebouwd gaat worden. Maar hoe en wat staat er niet bij. Er staat wel bij dat de vergunning alvast verleend is en je alleen kans maakt om die bouw te stoppen als je een voorlopige voorziening aanvraagt bij de Voorzieningenrechter. Bijzonder.

Ook staat de publicatiedatum er bij: 21 december en dat is de donderdag voor de kerstvakantie, drie weken nadat het besluit is genomen. Dat lijkt mij nogal traag. Ik heb begrepen dat het bij de gemeente Ede barst van de communicatiemedewerkers en het lijkt me dat er in die drie weken tussen besluit en publicatie best iemand tijd had om die bekendmaking een paar weken eerder te publiceren.

Wat gebeurt er op 21 december? Iedere werkende burger werkt zich te barsten om zijn werk voor de kerstvakantie en de kerstborrel af te hebben. Geen tijd om eens lekker door de vergunningen heen te lopen. De dag erna begint de kerstvakantie. Ook dan heb je niet echt zin om eens lekker door de gemeentelijke vergunningsverleningen te surfen.

Die datum komt dus wel heel goed uit, die datum van 21 december, drie weken na het besluit.

Nou ben ik één van die pechgevallen die geen twee maar één week vakantie had en dus ging ik, tijdens mijn pauze uiteraard, eens even lekker ging scrollen op die site van Officiele Bekendmakingen en tikte Dwarsweg 10 in. Ik ga dan bellen. Naar de ODDV in dit geval. Dan krijgt je na een paar minuten, die dan een eeuwigheid duren, een mevrouw van de gemeente Ede aan de lijn vertelt dat de ODDV waarschijnlijk dicht zal zijn en dat inkomende telefoongesprekken dan bij haar uitkomen.

Vandaag weer een nieuwe poging en na minutenlang te hebben geluisterd naar pauzemuziekje kreeg ik iemand van de ODDV aan de lijn. Waarom ik dat wilde weten, vroeg hij aan mij. Nou, euuh gewoon zei ik. Ik zei eigenlijk iets anders maar dat durf ik niet op te schrijven. Hij vroeg of ik ook de vergunning uit 2018 erbij wilde hebben. Ik zei dat ik nogal haast had en ik bang was dat het zoeken naar die vergunning vertraging op zou leveren. Welnee, we hebben hier alles digitaal, zo gevonden was zijn reactie. Ok, kom maar door dan met die vergunningen antwoordde ik.

Ondanks die paar minuten zoektijd kreeg ik vanmiddag geen vergunningen. Dat past namelijk in de hele strategie om alles zo lang te vertragen dat er geen tijd meer is om bezwaar te maken tegen een derde bomenverbrandingsoven aan de Dwarsweg waar een paar jaar geleden nog 650.000 kuub aardgas werd verstookt om de vraag bij te benen.

Een besluit nemen, drie weken wachten met de publicatie er van, vlak voor de kerstvakantie. Een ODDV die dicht zit en de dag erna het niet voor elkaar krijgt om die vergunningen dezelfde dag even te mailen.

Warmtebedrijf is een strategische partner van de gemeente Ede. Ik vraag mij zo langzamerhand af waar de scheidslijn tussen netwerkcorruptie en strategische samenwerking ligt. In ieder geval de vraag aan het college in het algemeen en wethouders Bijl en Versteeg in het bijzonder: zijn jullie er nou blij mee of trots op hoe die vergunning er doorheen wordt geloodst?

2 thoughts on “Vergunning verleend?

  1. Tja,

    En iets zegt me, dat door al het wachten en de vakanties, de wettelijke termijn dat bezwaar kan worden gemaakt nu inmiddels wel verlopen zal zijn. Hierdoor zal bezwaar meteen niet-ontvankelijk worden verklaard.

    Dus mijn eigen ervaring,neem nooit genoegen met verklaringen als:”zijn er niet, hebben een borrel/vakantie”. Alles om tijd te rekken .

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *