GAAT DE WETHOUDER VAN GROENLINKS IN EDE WONEN; HIJ WOONT TOCH IN AMSTERDAM!?

Zou dat echt gaan gebeuren? De heer G. Ritsema, wethouder van de gemeente Ede, woont in Amsterdam. Hoezo, Amsterdam? Nou, blijkbaar vond GroenLinks in Ede (namens die partij is hij namelijk in Ede wethouder) dat deze Amsterdamse inwoner de meest geschikte kandidaat was om:

a. wethouder te worden in de gemeente Ede en

b. in Amsterdam te blijven wonen.

Op zich, wettelijk gezien (gemeentewet artikel 36 ), kan dat allemaal. Niets bijzonders.

De gemeenteraad van Ede heeft hem eind vorig jaar  (2020) daarvoor ontheffing, via een raadsvoorstel, verleend. Niemand deed daar moeilijk over. Er is nu wel een nieuw dingetje: uiterlijk in oktober 2021, over een paar weken, dient opnieuw aan de gemeenteraad een voorstel gestuurd te worden. Daarin staat in dat weer ontheffing verleend wordt aan de heer G. Ritsema, wethouder namens GroenLinks. Dat lijkt heel simpel, maar dat is het niet. De gemeentewet is daar zeer helder over: nu moet er gemotiveerd een ontheffing aangevraagd worden bij de gemeenteraad.

Nee, niet zomaar een ontheffing vragen, zoals in 2020, maar  nu voorzien van een duidelijke, degelijke, eerlijke  en deugdelijke motivering waarom de heer G. Ritsema niet in Ede komt  wonen.

Er zijn wel een paar argumenten te verzinnen, bijvoorbeeld:

  1. de heer G. Ritsema heeft geen zin om in Ede te komen wonen;
  2. de heer G. Ritsema blijft maar tot de verkiezingen (maart 2022) wethouder in Ede;
  3. er zijn geen betere GroenLinks wethouders in Nederland te verkrijgen.

Maar, ondanks of juist dankzij deze fantastische argumenten, er moet wel degelijk een GEMOTIVEERD raadsvoorstel komen. Ik wens het college en Groenlinks nu al alle sterkte en wijsheid om dat allemaal voor elkaar te krijgen. Afgezien daarvan zal de o zo belangrijke lange termijn planning (LTP) van de gemeenteraad natuurlijk aangevuld worden  met dit prachtige voorstel. Maar omdat de LTP er zeer slordig uitziet vol met fouten, zal dat wel weer niet in orde komen. Op de LTP staan zelfs onderwerpen waarbij vermeld wordt dat die onderwerpen al zijn afgerond. Hoezo lange termijn planning.

Maar eigenlijk hoeft het hier niet zo moeilijk te zijn. Er is een oplossing voor de GroenLinks wethouder de heer G. Ritsema. Tot halverwege 2019 was hij lid van de SP. Hij stond nota bene als derde op de lijst van de SP voor de Europese verkiezingen. O ja, tot april 2018 was hij in Arnhem wethouder voor de SP. Het toeval wil dat een stadsdeelbestuurder van Amsterdam ZuidOost thans wethouder wordt van geheel Amsterdam. Deze meneer is lid van de SP en dat was de heer G. Ritsema ook jarenlang. Dus, de heer G. Ritsema wisselt wederom voor de zoveelste keer, van partij. Hij was, lang geleden, voor zijn SP-lidmaatschap, lid van GroenLinks. Hij wordt gewoon weer lid van de SP en belt even in zijn woonplaats Amsterdam om stadsdeelbestuurder in  Amsterdam namens de SP te worden. Ja toch, zoiets?

GroenLinks in Ede en het gemeentebestuur kunnen dan tot maart 2022 de gemeente Ede besturen met 1 wethouder minder. Er hoeft dan ook geen raadsvoorstel meer gemaakt te worden om uit te leggen waarom er zo nodig een Edese wethouder in Amsterdam zou moeten blijven wonen!! Een financieel puntje is dat een stadsdeelbestuurder in Amsterdam minder verdient dan een wethouder in Ede, maar gelukkig gaat de gemeente Ede het verschil dan bijpassen. Dus alles opgelost!!  

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *