Afsluiting

Het lijkt al een eeuwigheid geleden. Het was de tijd voordat politici zich realiseerden dat de LHBTI-gemeenschap toch wel een groot electoraat was. Het was de tijd dat de burgemeester van Ede het bos achter de parkeerplaats langs de A12 bij het Ginkelse Zand afsloot omdat het een ontmoetingsplek was voor homo’s. En dat gaf overlast, al wist niemand voor wie. Alleen D’66 en GroenLinks waren tegen maar de rest van de gemeenteraad stemde van harte in omdat er overlast was voor de omwonenden. Die er niet zijn.

Afsluiten dat bos!

Nog maar een paar weken geleden werd er in Lunteren een carpoolplaats afgesloten. Waarom? Overlast! Afsluiten die carpoolplek.

De parkeerplaats voor wandelaars in de Sysselt? Afgesloten vanwege overlast voor de hazelwormen die daar wel of niet schijnen rond te glijden.

Dinsdag werd in Harskamp het gebied rondom de kazerne afgesloten nadat een stelletje bange idioten liedjes van de Hitlerjugend zongen.

Donderdag kwam er een soort gebiedsverbod bij voor heel Ede voor iedereen die een voetbalshirtje droeg. Omdat men in Ede bang was dat een stelletje suffe Belgische voetbalsupporters met aanhangers van Vitesse op de vuist zouden gaan. Het Belgenmonument op de Ginkel zou daar overigens een perfecte locatie voor zijn geweest.

Ondertussen werd Ede volledig afgesloten voor iedereen die een shirtje droeg met bijvoorbeeld DVO op de borst. Of Fortissimo.

Voor burgers van Ede is al jaren een groot gebied afgesloten voor toegang; de Hoge Veluwe. Daar mag je wat vinden en ik vind daar ook wat van. Maar er komt nu regelmatig een gebied bij waar je ook niet meer mag komen vanwege overlast.

Nou had ik sowieso geen zin om naar Harskamp te gaan of om homo’s te ontmoeten bij het Ginkselse Zand. Je zult mij ook niet in een voetbalshirtje zien lopen dus die beperking raakt mij ook niet. En als ik een hazelworm zie dan ren ik hard weg. Maar het is wel een teken aan de wand dat er steeds meer verblijfsverboden plaatsvinden vanwege overlast.

In deze Coronatijden, waarin de Rijksoverheid al diep ingrijpt op de grondrechten van alle Nederlanders, zou je voorzichtig moeten zijn met het instellen van gebiedsverboden in verband met overlast.

Want overlast is subjectief begrip. Wat de één ervaart als overlast ziet de andere als vrijheid. En afsluiten doe je dus niet zo maar. Ik denk dat zelfs onze burgemeester dat ziet. Maar misschien ook wel niet. Afsluiten duidt vooral op onmacht. De onmacht op de wet te handhaven. Afsluiten is de kortste klap. De makkelijkste, de meest efficiënte en vooral de goedkoopste.

Volgens mij fietsen er in Ede nog maar een stuk of zes veldwachters rond die een gebied van Hoenderloo tot Wageningen moeten bestrijken.

Dat gaat natuurlijk niet. Met een overschot aan zuipende jongeren die na het bezoek aan de keet gewoon achter het stuur kruipen, met ruimte en schuren genoeg om wietplantages en drugslaboratoriums te bouwen en allerlei andere illegale praktijken wordt het tijd dat er geld bijkomt om de Edese politiemacht zoveel uit te breiden dat er gehandhaafd kan worden. En niet afgesloten.

Het goede nieuws is dat binnenkort er verkiezingen zijn. Sluit je jezelf daar niet voor af.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *