EEN WELDADIGE TOEKOMST IN EDE: EVENEMENTENSTAD VAN EUROPA!

Het wordt een prachtig jaar! Ede wordt de evenementenstad van Nederland. Wij zien er al ongeduldig naar uit! Nu al hoor je van alles in het centrum van Ede. Er wordt positief gefluisterd en zelfs voorzichtig worden al bestuurlijke piketpalen geslagen.

Wat verandert er dan in 2022? Welke evenementen komen in 2022 naar Ede?

Nou, in de eerste plaats de gemeenteraadsverkiezingen in maart! Gewoon geweldig! Naar verluidt wil het plaatselijke CDA dolgraag een wethouder leveren. Zou het gerucht kloppen dat een huidig SGP-raadslid overstapt naar het CDA om van daaruit wethouder te worden? Je kunt natuurlijk ook, als SGP-raadslid, zo’n lokroep negeren en op allerlei kandidatenlijsten van de SGP blijven staan. Want de provinciale statenverkiezingen zijn er best wel weer gauw! Misschien dat dat SGP-raadslid  gedeputeerde kan worden?

Maar desalniettemin zal SGP de zondagsrust in ere willen herstellen en zal in zijn geheel tegen de openstelling op zondag van het World Food Center zijn. Zou daarom dat SGP gemeenteraadslid overstappen naar het CDA in Ede? Dat zou een stunt zijn! Of in begrijpelijk Edes taalgebruik: een en ander is bemoedigend en fijn om te vernemen.

Afgezien van die gemeenteraadverkiezingen zal Ede bruisen van  activiteiten! Bijvoorbeeld een nieuw reglement van orde van de gemeenteraad.  Zo mooi! Zo democratisch wordt dat allemaal! Dat moet even uitgelegd worden. Ede heeft gekeken in dit kader naar de gemeente Arnhem. De gemeenteraad aldaar beslist zelf welke vragen door de raad in een vragenuur in een vergadering aan de orde komen. In Ede kan de burgemeester zulke vragen gewoon weigeren. Dat gaat dus veranderen in 2022. In Arnhem beslissen de gemeenteraadsleden zelf hoe de agenda van een vergadering er uit ziet. In Ede doet zoiets onze burgervader zelf. Dat gaat dus veranderen in 2022.

De democratie krijgt in Ede in 2022 gewoon een boosterprik.

Maar nog veel meer activiteiten komen naar Ede; structurele evenementen, zoals hoogbouw naast het gemeentehuis in het stadspark! Ook aan de voorkant van het kasteel bij Hoekelum zal hoogbouw plaatsvinden naast de aan te leggen vierbaansweg naar Bennekom! En dat allemaal in 2022!

Uiteraard mogen we de nationale wielerkampioenschappen niet vergeten. Ook naar verluidt: vanaf 2022 worden er wekelijks, van maart tot en met september, professionele wielertijdritten georganiseerd vanaf het  Marktplein in Ede! Daar zijn we aan toe!

Een grotere verrassing wordt The Passion! Weer zoiets, dat heerlijk rondzingt: dat ding gaat toch in 2022 plaatsvinden in Ede. Gewoon geweldig. Het schijnt dat Ede een meerjarencontract daarover heeft afgesloten met de landelijke tv-zenders. Dat kost per jaar weliswaar ruim € 200.000,– aan belastinggeld, maar zo’n amusements-event:  daar kun je niet tegen zijn.

Nog een structureel evenement komt naar Ede. Al in het 1e kwartaal van dit jaar maakt de gemeente Ede bekend dat ARTBASE Ede definitief in Ede komt! De 7 miljoen euro die daarvoor nodig is komt niet, zoals beloofd aan de gemeenteraad, van bedrijven en fondsen! Neen, dat gaat de gemeente Ede gewoon zelf betalen. Daar hoeven wij ons in 2022 niet meer druk over te maken!

Nog een lang gekoesterde wens in Ede wordt in 2022 werkelijkheid. Namelijk een echt groot theatercomplex! Een zaal met 2100 stoelen; zoiets ontbreekt nu nog. Daar gaan we hard aan werken!

Of zou dat allemaal niet doorgaan, afgezien van die wielerwedstrijden? In ieder geval zal in Ede in 2022 een startnotitie gemaakt worden. Meestal betekent zoiets dat er niets gebeurt maar nu echt heus wel. Maar waarover gaat die startnotitie dan? Nogmaals naar verluidt: momenteel wordt er op gemeentelijk, provinciaal en landelijk ambtelijk niveau aan zo’n startnotitie gewerkt.

Het ligt in de bedoeling, of beter gezegd, de gehele Nederlandse overheid wenst, dat de gemeente Ede vanaf 2022 structureel de culturele hoofdstad van Europa wordt. Neen, niet 1 keertje, neen, gewoon ieder jaar! Inmiddels zijn al daarvoor de eerste stappen gezet om een nieuw professioneel symfonie-orkest structureel te huisvesten in het nieuwe theatercomplex in Ede. Gefluisterd wordt ook dat voor de ingang van de Friso-kazerne dat theatercomplex uit de grond wordt gestampt!

Dus plannen genoeg in Ede. Op naar 200.000 inwoners! Dat hebben we met ons allen wel verdiend!     

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *