EEN FANTASTISCH CONCERT IN EDE

Afgelopen zondag was er een prachtig klassiek concert in het stadspark te Ede, gewoon gelegen naast het gemeentehuis. Er traden voortreffelijke beroepsmusici op en het concert was op uitstekende wijze voorbereid door de jongerenorganisatie Astrant!

Het podium was buiten opgesteld naast het restaurant van het gemeentehuis. Zou het voor het volgende keer aardig zijn voor het publiek om het horecagedeelte van het gemeentehuis open te stellen voor een drankje in de pauze en na afloop?

Zou het voor het volgende concert en voor de organisatie en de professionele musici aardig zijn dat het college van burgemeester en aanwezig zou zijn bij zo’n evenement?

Want het college schitterde afgelopen zondag door afwezigheid.

Neen, ik ga nu niet zeuren over eventueel tijdsgebrek van de burgemeester omdat hij wellicht een boekje aan het schrijven is. Dat zou flauw zijn. Het college heeft voor zo’n concert gewoon geen tijd.

Natuurlijk hebben de burgemeester en de wethouders het altijd druk. Dat kun je zien op de website van de gemeente onder het kopje “weekagenda”. Ronduit hilarisch is die weekagenda, of eigenlijk een beetje sneu. In die agenda, zo lees ik vandaag, 16 oktober, staan de activiteiten van het college van vorige week! Kom in actie meneer Van der Schans, wethouder van communicatie. Verbeter dat. Een kleine tip mijnerzijds: die weekagenda moet gaan over de volgende week, niet over de afgelopen week! 

Maar ja, ook zo’n wethouder heeft het erg druk. Dat komt ook tot uitdrukking in de hoogte van de maandelijkse salarissen. Die manschappen worden namelijk heel goed betaald. Weet u, geachte lezer, dat een wethouder in Ede maandelijks meer verdient dan de burgemeester van Parijs? Weet u geachte lezer, dat de burgemeester van Ede maandelijks zo’n 14% meer verdient dan de burgemeester van Parijs? Ach, verschil moet er zijn! Het principiële verschil is dat de burgemeester van Parijs wordt gekozen en de burgemeester van Ede wordt niet gekozen! Over democratische legitimiteit gesproken!! Weet u geachte lezer, dat een gemeenteraadslid van een Franse vergelijkbare gemeente per maand 90% minder raadsvergoeding ontvangt dan een gemeenteraadslid in Ede? Hoeveel minder? Juist ja, 90% minder. 

Langzamerhand kan ik mij wel voorstellen dat het college van Ede samen met de gemeenteraad van Ede een kleine week op werkbezoek zal gaan naar de Franse hoofdstad! Dat hebben ze in Parijs en Ede wel verdiend! Hoewel, in Ede ietsje meer! Of, en dat is veel waarschijnlijker, gaan de gemeenteraadsleden van Ede gratis dineren in Edese restaurants en maken op die wijze hun fractievergoedingen op. Neen, niet de raadsledenvergoedingen, maar de fractievergoedingen.

Natuurlijk kunnen die gemeenteraadsleden lekker gratis eten en gratis musicalkaartjes bemachtigen. Daarvoor is in mei van dit jaar een verordening aangepast. Maar is dat gedrag, dat gratis eten en drinken op kosten van de inwoners van Ede, wel moreel aanvaardbaar?

Ach, wellicht zou de burgemeester hierbij zijn lijfspreuk weer kunnen hanteren: “u bent de enige die daar naar vraagt” (uitgesproken tijdens een raadsvergadering in 2020). Overigens, jammer dat die lijfspreuk niet in z’n boekje te vinden was. Dat boekje was fictief. Die uitspraak van de burgemeester was niet fictief en ook geen nepnieuws. Die zin heeft hij warempel echt uitgesproken in het openbaar! De grappenmaker! 

Tot slot, waarom duurt het zo lang dat de verantwoording van die fractievergoedingen (van april 2020 tot en met maart 2021)  nog steeds niet openbaar zijn? Waarschijnlijk hebben de gemeenteraadsleden het allemaal heel erg druk. Maar in ieder geval niet met het bezoeken, afgelopen zondag, van een prachtig concert!  

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.