Fake News Boulevard

Hoera! Onze burgemeester trekt ten strijde tegen fakenews! Ik zou dat ook wel willen doen maar ik moet gewoon werken maar toch goed dat vanuit Ede de wereld gezuiverd wordt van fakenews. Maar voordat Rene met zijn strijdwagens en legertje communicatiemedewerkers de Bergstraat af rolt is het misschien goed om te kijken of de burgemeester van Ede daar wel de juiste persoon voor is.

Het zou vervelend zijn als later de pot onze burgervader verwijt zwart te zien. Nepnieuws uit het Dorpshuus bedoel ik dus. Daar hoef ik niet lang over na te denken!

De WFC-Experience bijvoorbeeld. Ik herinner me nog een wethouder die ’s avonds laat de raad probeerde te overtuigen van de komst van de WFCE door te schermen met 2.500, nee, misschien wel 3.000 arbeidsplaatsen, die erbij zouden komen als de gemeenteraad de knip wilde trekken. Het bleek fakenews. Een paar maanden geleden kwam de aap uit de mouw: er was berekend dat het ging om 68 fte.

Net zo fake was de voorstelling van zaken rondom het Akoesticum. De Edese horeca zou worden overspoeld door kapitaalkrachtige musici en Ede zou opbloeien als cultureel middelpunt. De wethouder zei nog: “Ze gaan hun eigen broek ophouden!” In de praktijk ligt het Akoesticum al jaren aan het subsidie-infuus en eten de paar muzikanten die er wel komen een kopje snert in de kantine.

Het fietspad van Ede naar Wageningen dan. Die acht kilometer zouden zo’n 13 miljoen kosten. Daar kon de gemeenteraad geen ‘nee’ tegen zeggen. Maar ook dit bleek niet waar. Op de avond dat heel Nederland naar een voetbalwedstrijd van Oranje op het EK zat te kijken, het ideale gooi-het-over-de-hegmoment, kwam de waarheid aan het licht: het fietspad bleek ineens zeven miljoen duurder. Bijna € 2.500,- per meter

Ons nieuwe station dan. 81 miljoen zou het kosten maar dat bleek nepnieuws want er was niemand te vinden die het wilde bouwen voor dat geld. Wat het wel gaat kosten is nog niet bekend en ik heb nu al medelijden met de wethouder die dit dossier onder zijn hoede krijgt en de komende jaren alle meerwerken, overbestedingen en tekorten mag verantwoorden bij de raad.

Het jaarlijkse postje fakenews staat in de begroting. Ieder jaar is het weer huilie-huilie en gaan we failliet. Achteraf bezien maakt Ede al jarenlang winst en gaat die winst niet terug naar de burgers maar verdwijnen die in potjes waar wethouders leuke dingetjes mee mogen doen.

En iedere vier jaar wordt in Ede de Fake News Boulevard ingericht naast de Oude Kerk. Politieke Partijen delen spiegeltjes en kraaltjes uit en beloven van alles wat ze niet waar kunnen maken. Zo beloofde het CDA, de partij van onze burgemeester, dat het WFC er niet zou komen als het bedrijfsleven niet meebetaalde. Ze vonden ook dat er een tunnel moest komen als de spoorwegovergang bij de Kerkweg werd gesloten. Dat bleek dus twee keer fake. De oplossing van het CDA: ze pasten met terugwerkende kracht hun programma aan. Briljant.

Goed hoor, om de wereld te verbeteren door fakenews uit te bannen. Maar voor alle wereldverbeteraars geldt: verbeter de wereld, begin bij jezelf.

De splinter, de balk.

De zonde, de eerste steen.

Met je fakenews.

Foto: GDJ, CC0, via Wikimedia Commons https://commons.wikimedia.org/wiki/File:FAKE_NEWS.png

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *