In de Buik van het Beest

In een wanhoopspoging om van z’n laatste boekjes af te komen kocht onze burgemeester een advertorial in het blad Binnenlands Bestuur. Breeduit lachend met een boekje in de hand op glimmende foto’s met een heus interview. Dus geen advertorial? Je zou verwachten van een serieus blad als Binnenlands Bestuur dat ze iets met wederhoor zouden doen maar ik heb niets gehoord. De journalist zou dus zo in Ede kunnen werken waar de lokale schoothondjes van de pers braaf krantenpapier en zendtijd inruimden voor de reclamecampagne van Stakende Stemmen. En wederhoor ook maar oversloegen.

De burgemeester geeft aan met het boekje te willen prikkelen. Dat is hem gelukt. Bij mij in ieder geval wel want als iemand zich laat vergelijken met Umberto Eco en je kom met zo’n prutsboekje dan word ik daar wel chagrijnig van.

Waar ik dan wel om moet lachen is dat de burgemeester in zijn inleiding begint te zeveren over de scheiding der machten van Montesquieu om vervolgens in de rest van het boekje een wat sneue poging te doen om EdeDorp af te branden. Dat is net zo hypocriet als zeggen fakenews te willen bestrijden om vervolgens toe te geven dat je het hele boekje uit je duim hebt gezogen.

In het interview haalt de burgemeester subtiel wat andere zaken aan: Jodensterren als het gaat om vaccinatie of spandoeken boven de A12 met de tekst ‘Hugo de Jonge Nazi’ en probeert op die manier EdeDorp te verbinden met dat soort gedrag. Slim hoor. Maar op EdeDorp houden we ons daar verre van.

Verhulst vertelt ook dat het boekje een hoog Jiskefet-gehalte heeft. Ik denk niet dat de heren van Jiskefet het boekje hebben gelezen maar ze zouden zich omdraaien in hun graf. Dat wil zeggen: als ze dood zouden zijn.   

Trots vertelt de burgemeester dat niemand uit de raad vragen heeft gesteld over het boekje. Zou het er mee te maken kunnen hebben dat in Ede, als enige gemeente in Nederland, alleen de burgemeester en de griffier lid zijn van de agendacommissie en er geen enkel raadslid in zit?

De journalist van Binnenlands Bestuur vraagt niet of de strijd tegen fakenews eigenlijk geen excuus is van de burgemeester om EdeDorp monddood te maken en hij zijn ambt daarvoor misbruikt. Zoals de journalist ook niet in de gaten heeft dat er een burgemeester tegenover hem zit die zoveel mogelijk boekjes probeert te slijten om zo wat judaspenningen binnen te harken.

De journalist gaat wel helemaal mee met Verhulst en noemt EdeDorp de Buik van het Beest. Ja, alliteraties lijken met Stakende Stemmen weer helemaal terug. Helaas. Bedenk, het blad heet Binnenlands Bestuur, het is niet de Story of Privé.

Ach, intussen staat Ede toch maar mooi weer op de kaart. Weer tonnen citymarketing door het riool. Zijn er in Ede dan geen andere zaken die belangrijker zijn dan boekjes schrijven?

Iedere peuter of bejaarde, en alles wat er tussenin zit, krijgt per dag een equivalent van zes sigaretten naar binnen. Zo slecht is hier de luchtkwaliteit. Als het gaat om verkeersveiligheid scoort Ede dramatisch. De heide, onze beroemde heide, en veel andere natuur kwijnt weg door een te hoge stikstofdepositie. Er moeten in FoodValley 40.000 woningen worden bijgebouwd. Men zegt dat te gaan doen zonder het landschap en de natuur aan te tasten. Er staan hier tien windmolens gepland, net zo hoog als de Euromast. De rellen in Harskamp, de autobranden in Veldhuizen, het gebrek aan bestuurlijke transparantie. Ga zo maar door.

Soms zou je willen dat er dan een platform is dat dit soort zaken wel aan de kaak stelt.

Maar dan de hamvraag: is het boekje een compliment voor EdeDorp? Dat zou het zijn als het goed geschreven was maar het is gewoon heel slecht. Geen wonder dat geen journalist het uitgelezen krijgt.

Afbeelding: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Logo_Binnenlands_Bestuur.png Auteur: Eric de Kluis Grootte aangepast, gebruik van dit logo is alleen mogelijk onder de voorwaarden genoemd onder bovenstaande link.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *