EDE, EEN BUURDORP VAN WAGENINGEN

Afgelopen dinsdagmiddag, tegen twee uur, reden mijn vrouw en ik in onze auto richting het centrum van Ede. Wat een drukte opeens! Toeterende auto’s, krijsende kinderen en meneren en mevrouwen die allerlei aanwijzingen gaven aan de verkeersdeelnemers. Wat een gedoe! Zoveel mensen dicht op elkaar. Ede leek wel een grote stad. In ieder geval ook met die Simac Ladies Tour, verderop in het dorp. Dus ging ik gauw naar het Marktplein, weg van de drukte!  Wat een weldadige stilte daar. Slechts enkele tientallen mensen bekeken de start van de proloog van die wielerwedstrijd. Maar het moet gezegd worden: ’t was best wel leuk dat de gemeente Ede voor zoiets 65.000 euro over had. Je haalt als gemeente een commercieel evenement binnen en je geeft daarvoor 65.000 euro uit. En dan de uitstraling die dat heeft op geheel Nederland en ver daarbuiten. Tv-uitzendingen, interviews, noem maar op. Ook de wijze waarop de burgemeester Verhulst en sportwethouder De Pater op het podium poseerden, was heel aandoenlijk, maar toch ook wel een beetje potsierlijk.

O ja, op de website “indeleiderstrui.nl” stond een interview met de wielrenster Annemiek van Vleuten. Een beetje sneu was dat artikel voor burgemeester Verhulst. Want wat stond in de kop van het artikel? Citaat: “in de 2,4 kilometer lange proloog in Ede, een buurdorp van haar woonplaats Wageningen……….”

Je geeft als burgemeester 65.000 euro gemeenschapsgeld uit voor je persoonlijke hobby, het wielrennen, en dan wordt die prachtige wereldstad Ede afgedaan als een buurdorp van Wageningen! Dus gaat de burgemeester waarschijnlijk niet alleen hard schreeuwen naar de randstad, zoals hij dat onlangs aankondigde in een interview in een dagblad, maar zal hij ongetwijfeld nog harder gaan schreeuwen naar het buurdorp Wageningen. Gelukkig hield hij afgelopen donderdag wel een speech tijdens de gemeenteraadsvergadering van Ede. Keurig staat op de website van Ede de tekst van die rede. En dan schrik ik wel even! Van enige zelfreflectie lijkt bij de burgemeester geen sprake te zijn. Vooral anderen moeten het beter gaan doen. Jammer. Maar ach, het is slechts een speech waarbij de gemeenteraadsleden louter mogen luisteren en achteraf braaf applaudisseren, zoiets. Vooral voor de leestips die de man gaf tijdens zijn praatje. Op zich leuke tips. Wellicht kan hij aan het begin van iedere gemeenteraadsvergadering met een leesadvies komen. Dan haal je ook als burgemeester de landelijke media! Ede, het literaire buurdorp van Wageningen.

Dus geef ik hier dan maar enkele leestips, speciaal voor de burgemeester!

In de eerste plaats de biografie over Anton Kröller: “Leven op krediet”. In de tweede plaats de biografie over zijn echtgenote Hélène Kröller-Müller. en lees vooral de bladzijden waar uitgebreid geschreven wordt over de innige kennismaking tussen haar en Adolf Hitler!

Over die mevrouw moet dus in Ede een museum komen, met de naam ARTBASE. Kortom, er was afgelopen donderdagmiddag een gemeenteraadsvergadering over ARTBASE, inclusief een voortgangsrapportage over ARTBASE. Nou, er was geen voortgangsrapportage, Gelukkig is de raad zoiets wel gewend met andere voortgangsrapportages, bijvoorbeeld van de World Food Experience. Op 1 september jl. had er een voortgangsrapportage van de World Food Experience moeten zijn. Die is er dus niet. Maar even terug naar ARTBASE. Geen nieuwe informatie werd gegeven, geen woord. Externe adviseurs kletsten een uur vol, wellicht vanuit de gedachte dat zij te maken hadden met een achterlijk dorp!

Ede, het achterlijke buurdorp van Wageningen!

Nota bene, op 3 juni 2021 heeft de gemeenteraad de planning vastgesteld voor het multimediale museum ARTBASE. Toen werd afgesproken dat in het begin van 2024 het museum geopend zou gaan worden. En nu? De opening schijnt te gaan plaatsvinden in 2026!! Waarom? Geen enkel raadslid heeft er afgelopen donderdag naar gevraagd.  

Wie is eigenlijk politiek verantwoordelijk voor dat museum? Dat is wethouder Karin Bijl van de PvdA. Die club is uiterst consequent in het maken van keuzes. Want in 2021 was de PvdA nog tegen de World Food Experience. Nu de PvdA in het college zit zijn die mensen voor de Experience. Geachte lezer, u raadt het al, in 2021 was Karin Bijl, als PvdA-raadslid, tegen ARTBASE. Nu ze wethouder is, is ze voorstander van dat gedoe. Maar consequent is de PvdA hier in Ede wel, eerst tegen en dan voor, geweldig! Principes zijn blijkbaar niet zo belangrijk. Terug naar afgelopen donderdag. Vrolijk gestemd nam ik plaats op de publieke tribune, uiterst nieuwsgierig wat Karin Bijl te melden zou hebben over “haar” museum. Dat viel reuze tegen. Zij schitterde door afwezigheid. Zij was op studiereis. Zulke excuses heb ik vroeger op de middelbare school nooit gebruikt. Verder was de voorstelling van een treurigmakend niveau. Ergens in 2024 zal ongetwijfeld de gemeenteraad weer braaf gaan luisteren naar externe adviseurs die na afloop van zo’n meeting gierend van het lachen naar de randstad gaan. De randstad waar tegen sinds 2023 de burgemeester van Ede zo hard is gaan schreeuwen. De druktemaker!

O ja, die drukte afgelopen dinsdagmiddag in Ede. Dat was niet de Simac Ladies Tour, dat was gewoon een basisschool in het centrum van Ede. Na afloop van de schooldag werden de leerlingen  opgewacht door hun ouders, grootouders, noem naar op, gewoon gezellig. Juist ja, nu weet ik het: Ede, het gezellige buurdorp van Wageningen. 

Foto: van Gooien, vindplaats en licentie: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Wageningen_Campus_augustus2017.jpg              

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *