DE WORLD FOOD EXPERIENCE: HET BIDBOOK!!

Allereerst de actualisatie van de kosten die gewoon worden doorbetaald om de Stichting World Food Center Experience nog even te laten functioneren:

kosten (te betalen met gemeenschapsgeld) Stichting World Food Center Experience (voedselpretpark te Ede, genaamd De Experience) voor het laten voortbestaan van die stichting:

1 januari 2023 tot en met 29 maart 2023: € 176.129,–.

Dit geldbedrag is gebaseerd op cijfers die het college van burgemeester en wethouders in een memo heeft genoemd. Dus is dit volstrekt geen “nepnieuws” maar louter de bizarre werkelijkheid.

Op 29 maart 2012 ontving de gemeente Ede een brief van de Stichting World Food Centers uit Ede. Die stichting meldt in die brief dat de gemeente Ede verder mee mocht doen aan een wedstrijd voor een locatie voor het World Food Center. Er waren ondertussen enkele kandidaten afgevallen. Welke? Dat zullen we nooit te weten komen. Een betere vraag is of er echt vele andere kandidaten waren. Niet getreurd, er bleef verder nog 1 andere deelnemer aan de race over: het projectbureau Stadshaven te Rotterdam. In die brief van 29 maart 2012 scoort Rotterdam beter dan Ede, maar dat is toch een kleinigheid, nietwaar?

Om verder mee te mogen doen moest de gemeente Ede geld betalen. Samen met de provincie Gelderland werd € 200.000,– overgemaakt aan de Stichting World Food Centers te Ede. Zou ook uit Rotterdam € 200.000,– gestuurd zijn aan die stichting?

Dat zullen we nooit te weten komen.

Vervolgens ging de gemeente Ede hard aan de slag!! Op19 december 2012 stuurde de gemeente Ede een zogenaamd “bidbook” aan een ieder! Fantatisch, het leek wel een bidbook voor de Olympische Spelen of zoiets. Toch ontbrak er iets aan dat “bidbook”. Stond er iets in dat boekje over geld? Neen, niets!! Wat zou zo’n World Food Center eigenlijk moeten gaan kosten? Nou, zoiets komt heus nog wel. Eerst maar de hoofdprijs binnenhalen! En dat lukte! Geweldig,

Op 8 juli 2013 heeft de gemeente Ede een opdracht verstrekt aan de Stichting World Food Centers. Wat moest die stichting gaan doen? Die moest bijvoorbeeld aantonen dat er  jaarlijks minimaal 350.000 bezoekers zouden komen. Verder moest aangetoond worden dat agrofood- en tuinbouwbedrijven een rol (financieel en materieel) gingen spelen bij de “Experience”. Voor de wedstrijd was al € 200.000,– betaald door de gemeente Ede. Nou, voor de gemeentelijke opdracht van Ede aan die stichting moest opnieuw € 200.000,– worden opgehoest.

Maar dat was nog niet alles! Een dag later, op 9 juli 2013 schreef de gemeente Ede weer een brief naar de Stichting World Food Centers. Die stichting kreeg de opdracht om een plan van aanpak te maken. Optimistisch schreef de gemeente Ede in die brief dat de opdracht op 22 juli 2013 gereed moest zijn. Voor die opdracht heeft de gemeente Ede €100.000,– overgemaakt. Nou ja zeg, voor nog  niet eens twee weken werk € 100.000,– vangen. Da’s mooi!

Dus voordat er een steen gestapeld werd voor de Experience was er al € 500.000,– aan gemeenschapsgeld uitgegeven!

Maar dat is het precies!! De kern van dat alles! Tot op heden, 10 jaar later is er nog geen enkele steen gestapeld!!

Geachte lezer, weet u het nog dat de Raad van State op 28 december 2022 het bestemmingsplaan heeft afgeschoten? Er kan helemaal niets gebouwd worden. Daarvoor, gedurende 10 jaar, heeft de Stichting World food Centers cq de Stichting WFC Experience kans gehad om de Experience neer te zetten. Eigenlijk mislukte dat al voordat de Raad van State iets beslissends zei.

Wel is er op 30 maart a.s. een gemeenteraadsvergadering over de Experience.

Ik voorspel dat er niets bijzonders gebeurt. De Stichting WFC Experience mag nog even doorgaan (bureau-kosten per maand € 60.000,–) en wethouder Meijer gelooft nog steeds heilig dat de gemeenteraad in hem alle vertrouwen heeft. O ja, er moet een nieuw plan van aanpak gemaakt worden door die stichting. Extra kosten € 300.000,– voor een mini-Experience. Ach, dat is letterlijk en figuurlijk een kleinigheid.

Nog even een terugblik: je doet als gemeente mee aan een wedstrijd. Je betaalt als gemeente € 200.000,– om mee te mogen doen aan zo’n wedstrijd. Je wint de wedstrijd. Zou die € 200.000,– teruggestort zijn als je verloren had?

Vervolgens ga je als gemeente voor € 300.000,– opdrachten verstrekken aan degene die de wedstrijd georganiseerd heeft. Dus in totaal € 500.000,– krijgt de wedstrijdorganisatie; een half miljoen euro! Dat is toch een prachtig verdienmodel!

Maar waarschijnlijk snap ik het gewoon niet meer.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *