Edese bonnetjesaffaire?

Iedere politieke partij in de Edese gemeenteraad heeft rechtspersoonlijkheid. Ze zijn een stichting of een vereniging. Voor die partij nemen dan weer burgers zitting in de gemeenteraad. Ieder raadslid krijgt daarvoor een beloning van ongeveer Є 1.900 bruto per maand. Daarnaast ontvangt ieder raadslid ook nog zo’n € 180 per maand aan onkostenvergoeding. 39 Raadsleden x 12 x € 180 is € 85.000 onkostenvergoeding voor de hele gemeenteraad per jaar.

Dat lijkt me wel genoeg. Geen idee welke onkosten die raadsleden maken. Een nieuwe stropdas? Die valt volgens de belastingdienst niet onder een onkostenvergoeding. Eten tussen de raadsvergaderingen door? Gewoon gratis voor raadsleden op het gemeentehuis. Reiskosten dan? Alle raadsleden wonen in de gemeente Ede dus dat kan geen € 180,- per maand zijn. En een aantal zaken, Ipad etc., wordt gewoon door de gemeente verzorgd.  

Daarnaast maken die partijen zelf ook onkosten. Het hebben van een bankrekening is tegenwoordig niet gratis. Het lijkt me dan ook een goed idee dat die kosten uit die onkostenvergoeding voor raadsleden wordt betaald. Een teambuildingsessie voor de hele fractie? Lijkt mij typisch iets dat raadsleden zelf betalen.

Maar zo gaat het niet. Partijen declareren zelf ook nog die onkosten. In de laatst bekende periode, een jaar, bedroeg die totale declaratie meer dan € 50.000. Dat staat gewoon op de website van de gemeente Ede. Van ieder partij zijn de gedeclareerde onkosten op de site van de gemeente Ede gezet. Jammer dat die declaraties in PDF zijn gepresenteerd en er geen totaal per fractie onder staat. Gelukkig was er iemand die al die pdf’s in een spreadsheet wilde zetten.

Dan krijg je wel een bijzonder beeld. In de pdf’s zijn die onkosten gecategoriseerd. Een uitgave valt dan bijvoorbeeld onder ‘Organisatie en ondersteuning’ of onder ‘Opleiding’. Je kunt er ook anders naar kijken. Veel uitgaven die vallen onder de categorie ‘Representatie’ zijn niets meer dan het geven van cadeaus.

Zo gaf een partij in het kader van een Valentijnsactie een aantal vrijwilligers een taart. Leuke actie! Maar het bonnetje werd gewoon gedeclareerd bij de gemeente. En de gemeente wordt gewoon betaald uit gemeenschapsgeld. Sigaar uit eigen doos dus. Alle partijen gaven samen meer dan Є 2.500 uit aan kadootjes. Soms zelfs aan elkaar. De ene partij stuurde na de verkiezingen een bosje bloemen naar een andere partij ter waarde van 55 euro. Dat moet een mooie bos zijn geweest. Maar waarom moet dat op kosten van de belastingbetaler?

Een partij stuurde ook een cadeau naar een medewerker van de griffie die afscheid nam. De kosten: € 1,99. Zo’n bedragje wordt dus gewoon gedeclareerd. Sneu. Bijna net zo sneu voor de medewerker van de griffie die dat cadeau kreeg.

Een andere partij kocht een notebook om de website bij te houden. Geen 2e hands IBM maar een Apple ter waarde van € 2.359,- Is dat nou nodig? Weer een andere partij declareert twee keer een bonnetje van, geloof het of niet, Є 7,19 met de omschrijving ‘declaratie koekjes’. Twee keer dezelfde datum. Net zoals de kosten van ‘bijeenkomst fractie, kandidaten en bestuur. Twee bonnetjes van in totaal € 130,- met exact dezelfde datum worden twee keer gedeclareerd. Samen met die koekjes. Het lijkt er dus op dat € 137,19 dubbel werd gedeclareerd en dat lijkt niet veel maar als je als bijstandsmoeder per ongeluk Є 137,19 teveel hebt verdiend wordt je gewoon keihard gekort op je uitkering. Even nakijken en terugstorten misschien?

Lekker eten en zuipen op kosten van de gemeenschap? Je kunt als fractie gewoon vergaderen in je fractiekamertje. De koffie is gratis en je betaalt geen huur maar er is een enorme behoefte om dat vooral niet in het gemeentehuis te doen. Dan kun je dan nog gewoon aan de keukentafel in het huis van de fractievoorzitter doen maar je ziet vooral declaraties van kosten gemaakt bij Chillers, BoJangels, Stadcafé Oscar en andere kroegen en restaurants voor bijna 7.000 euro.  Misschien goed als die politici dat eens gaan uitleggen bij de wachtrijen voor de Voedselbank.

Nog meer geld werd er uitgegeven aan websites van die politieke partijen. Geen idee waarom de belastingbetaler dat moet betalen? Betaal dat lekker even zelf!

Een paar bonnetjes met grote bedragen maar vooral veel klein gedoe dat je als raadslid uit je onkostenvergoeding zou kunnen betalen. Daar is die tenslotte voor. Maar alles bij elkaar meer wordt er voor meer dan € 50.000 gedeclareerd bij de Edese burger. Terwijl er dus al meer dan 85.000 euro aan onkostenvergoeding wordt betaald. Samen meer dan € 135.000.

Daarnaast verdienen raadsleden samen per jaar al bijna een miljoen dus om nou een pak koekjes dubbel te declareren of een notebook te kopen van meer dan € 2.300 voelt niet heel lekker. Een website van ruim € 4.000 lijkt me ook wat duur betaald. Mediatrainingen van bijna Є 4.000, in Ede, voor een interview met omroep XON?

Hou op, schei uit. Betaal het lekker zelf, daar is dit onkostenvergoeding voor.

1 thought on “Edese bonnetjesaffaire?

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *