DE PvdA MAG ECHT WEL MEEBESLISSEN IN EDE

De PvdA zit tegenwoordig in het college van burgemeester en wethouders van Ede. Da’s mooi; iedere dinsdagochtend meepraten in vergaderingen van die club. Dan voel je je erg belangrijk. Waarschijnlijk staat iedere vrijdag al een tas klaar om thuis “stukken” door te nemen in het weekend. Van de andere college-partijen mag dat weliswaar niet op zondag, maar een kniesoor die daar op let. Misschien mag je in Bennekom op zondag nog net flaneren, maar de winkels blijven echt dicht. Dat heeft het college samen met de collegepartij PvdA al voor elkaar gekregen binnen een maand. Maar in dat kader was er iets geks aan de hand op de Floriade in Almere. Dat park waar ook een paviljoen van het World Food Center Experience staat. Op zondag zijn in het dorp Ede bepaalde winkels geopend maar naar verluidt was het Edese Food Center Experience Paviljoen op tweede pinksterdag op de Floriade gesloten. Zou dat misschien een bestuurlijke actie zijn geweest van de collegepartij PvdA uit Ede? Zo profileer je je wel als progressieve linkse sociaal democratische partij!! Want de kosten van “ons” paviljoen op de Floriade moeten wel in de hand gehouden worden. Zoiets is al duur genoeg, zo’n € 600.000,– aan belastinggeld! Want zoveel kost dat optrekje op de Floriade!

Maar na oktober (dan sluit de Floriade) kan wellicht het paviljoen naar Ede komen en een vaste plek krijgen op het Marktplein.

Dan kunnen daar voortaan de jaarlijkse prijzen worden uitgereikt; met name de de cultuurprijzen. D66 wil namelijk, via een aangenomen motie, dat de cultuurprijs ieder jaar wordt uitgereikt; iets in die geest. Maar D66, ook weer naar verluidt, had mogelijk teveel praatjes om in het college te komen. Wilde D66 teveel haar zin doordrijven? We zullen het nooit te weten komen.

Maar dan nog even die gemeentelijke prijzen! Zou er wellicht een nieuwe prijs bij kunnen komen?

Jazeker: de jaarlijkse Moeflonprijs!

Want wij vinden toch allemaal dat de moeflons op de Hoge Veluwe meer beschermd moeten worden. Weliswaar kwamen die beesten oorspronkelijk niet voor op de Veluwe, maar het echtpaar Kröller-Müller heeft die beesten gewoon ingevoerd uit Sardinië. Net zoals de kangoeroes uit Australië. Maar Hélène Kröller-Müller vond die kangoeroes niet mooi, dus die moesten weer weg. Ze had gelijk, want hoe hoog zouden die hekken, die om de Hoge Veluwe staan, dan wel niet moeten zijn!!! Drie meter? Maar dan de moeflons, die moeten beschermd worden tegen de wolven. Er wordt zelfs nu een tentoonstelling aan gewijd. Waar staat de Moeflonprijs dan voor? Die prijs wordt jaarlijks door de PvdA-wethouder, samen met de burgemeester, die lid is van de raad van advies van de Hoge Veluwe, uitgereikt aan een inwoner van Ede, die jaarlijks de meeste wolven afschiet! Zoiets moet beloond worden in de vorm van een klein bronzen moeflonnetje. Gewoon schattig  en zinvol!

O ja, dat nieuwe museum ARTBASE. Een curieuze foute opmerking daarover in het nieuwe bestuursakkoord. In dat epistel staat vermeld dat het masterplan van dat museum is vastgesteld door de gemeenteraad. Nou, dat is pertinent onjuist. Op 3 juni 2021 heeft de gemeenteraad kennis genomen van dat masterplan. Dat is iets anders dan “vaststellen”. Ik zou zeggen, beste gemeenteraad, lees het raadsvoorstel en raadsbesluit van 3 juni 2021 nog eens door! In het bestuursakkoord staat dat in 2023 de gemeenteraad gevraagd wordt om wel of niet door te gaan met ARTBASE Ede. Dat betekent gewoonweg dat ARTBASE EDE, net zoals het World Food Center Experience, wordt uitgesteld. De PvdA heeft op 3 juni 2021 tegen ARTBASE Ede gestemd. Zou in het bestuursakkoord een compromisje tot stand gekomen zijn? Kan er nu eindelijk in de Friso-kazerne een museum komen over de lokale geschiedenis en kan die kazerne ook een permanente ruimte worden voor exposities van lokale kunstenaars? Ook staat in dat bestuursakkoord dat de jongerenorganisatie Astrant naar Cultura gaat verhuizen. Dus dan kan Cultura Erfgoed (nu gehuisvest op de tweede verdieping van Cultura) haar intrek nemen in de Friso-kazerne! Kortom simpel samengevat: 1. Astrant blij; 2. een echt museum over de geschiedenis van Ede; 3. een permanente expositie-ruimte in die kazerne ten behoeve van lokale beeldende kunstenaars!! Simple comme le bonjour!!     

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *