DE GEMEENTERAAD EN DE KUS MACHINE

Het college van burgemeester en wethouders van Ede heeft subsidie (= een zak met gratis gemeenschapsgeld) gegeven aan de Stichting World Food Center Experience te Ede (verder: voedselattractiepark). Samen met de provincie Gelderland. Bijna 4 miljoen euro! Wel onder een paar voorwaarden!! Het voedselattractiepark moet 3 rapportages maken. Een rapportage per 1 september 2020 en een rapportage per 1 februari 2021 en een rapportage per 1 juli 2021.

Daarnaast zijn die rapportages geheim. Voorzitter (weliswaar tijdelijk) van het voedselattractiepark is Cees van der Knaap, voormalig staatssecretaris van het Ministerie van Defensie,   misschien een ervaringsdeskundige met  meerdere geheime dingetjes?

Nogmaals: 3 simpele geheime rapportages.  Ach, daar draait het bestuur van het voedselattractiepark dus de hand niet voor om.

Eigenlijk is dat niet zo belangrijk. Veel belangrijker is de houding van de gemeenteraad van Ede.

Die raad heeft het geheim houden van die 3 rapportages bekrachtigd.

Waarom mogen de inwoners van Ede niets weten over het belangrijke werk van het bestuur van de stichting World Food Center Experience? Een gevolg van dat geheim houden van informatie voedt het vermoeden dat er iets aan de hand is. Zouden commerciële bedrijven al echte toezeggingen over financiële steun hebben gedaan?

Hoeveel euro’s en welke bedrijven? Heeft het VSB-fonds al iets toegezegd op papier?

Waarom mogen de inwoners van Ede niets weten? Laatst las ik ergens dat dat voedselattractiepark door de strot van de inwoners van Ede wordt geduwd. Dat is mooi geformuleerd! Kom op gemeenteraad, laat niet zo met je sollen en hef die geheimhouding op! Of, dat is nog veel erger: de raad staat 100% achter die geheimhouding.

Even iets anders. De Business Case WFC Experience. Allemaal hoofdletters! Dat belooft wat.

Gedateerd 17 januari 2019. Dus nog enigszins actueel. Een paar citaten uit die businesscase van het voedselattractiepark: “Grand opening  = pre opening cost € 200.000”. Ach, het is maar een pre-opening!

Dan een zo’n mooi snoezig citaat: “Het masterplan omvat een Kus Machine, die gratis mini pizzas uitdeelt. Vanuit operationeel oogpunt is de Kus Machine ongunstig, omdat dit een arbeidsintensieve attractie is die naar verwachting ten koste gaat van de eigen omzet uit de horeca”.

Ja, gewoon een citaat uit de business case!!! Zou je een kus moeten geven aan een machine die jou dan een gratis pizza geeft? Zoiets?

Ik heb nooit geweten dat er een Kus Machine bestaat die gratis pizza’s uitdeelt. Maar ja, het staat wel in een ernstige business case. Ongetwijfeld kan de voorzitter van dat voedselattractiepark een demonstratie geven met zo’n Kus Machine. Lijkt mij heel onsmakelijk worden.

Ook over 24 dagen moet de tweede rapportage van het voedselattractiepark afgeleverd zijn bij de gemeente Ede. Die zal ook wel weer geheim zijn! De gemeenteraad draagt daar de volle verantwoordelijkheid voor. Die raad heeft besloten dat de inwoners niets mogen weten over het voedselattractiepark te Ede. Beste raad, leg dat maar eens uit aan die inwoners. Maar het zal nog lang stil blijven in Ede (totdat de Kus Machine ter demonstratie in werking wordt gezet). Ik verheug mij er nu al op.

 

 

 

 

 

 

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *