ARTBASE EDE, het nieuwe multi-mediale museum

Op 3 juni 2021 heeft de gemeenteraad van Ede besloten dat er een nieuw museum komt in Ede; een multi-mediaal museum over Hélène Kröller-Müller. Er is al een Kröller-Müller museum in Otterlo, maar een kniesoor die dat wel genoeg vindt. Dus een nieuw museum in de Friso-kazerne in Ede. Al in 2017 was er een bijna debiel idee voor die kazerne; het World Art Centre. Er is al een internationaal kunstmuseum in Otterlo, maar de Edese wethouder die in 2017 met dat malle idee kwam, wist dat blijkbaar niet. Mooie brochures zijn gedrukt over het World Art Centre in Ede, Maar dat alles bleek simpelweg gewoon gebakken lucht en ijdeltuiterij van die wethouder! Dus het World Art Centre kwam er uiteraard niet in Ede!

Er moest iets nieuws bedacht worden voor en door een nieuwe wethouder: ARTBASE EDE.

De gemeenteraad heeft op 3 juni 2021 ook besloten dat uiterlijk in maart 2022 er besluitvorming zou komen over de organisatievorm van dat museum. Het resultaat tot nu toe: niets!

Over de haalbaarheid van de financiering (niet onbelangrijk!) zou eveneens uiterlijk in maart 2022 iets bekend zijn. Het resultaat tot nu toe: niets. Ach, zoiets komt gewoon later, ook al heb je als gemeenteraad daar iets over besloten! 

Het kan ook zijn dat de gemeenteraad hierover vertrouwelijk is ingelicht en dat de inwoners van Ede niets mogen weten. Een tweede mogelijkheid is dat de raad alweer vergeten is dat die 2 zaken (organisatievoorm en financiering) al rond hadden moeten zijn. Een derde mogelijkheid is dat de nieuwe gemeenteraad niet weet dat er een nieuw multi-mediaal museum aan zit te komen.

Ik acht dat laatste niet geheel uitgesloten.

Miscchien is het begrip “multi-mediaal museum” nog onvoldoende bekend bij de gemeenteraad van Ede. Terwijl ook over dit museum al vele kleurrijke gemeentelijke Edese brochures zijn verschenen.

Een multi-mediaal museum maakt gebruik van van meerdere technieken, waarbij beeld, geluid en tekst in een kunstwerk zijn geïntegreerd. Zoiets zal het gaan worden in Ede. Kortom, enkele commerciële ontwerpbureaus gaan nu eerst tonnen euro’s verdienen aan het ontwerpen en inrichten van zo’n museum. Excuus, geachte lezer, ik schreef “tonnen euro’s”; dat moet zijn “miljoenen euro’s”.

Zou er al iets bestaan op het gebied van een multi-mediaal kuntwerk? Zou er al zoiets zijn met bijvoorbeeld Vincent van Gogh als onderwerp? Jazeker!! In Musee d’ Orsay te Parijs hangt een zelfportret van Vincent van Gogh. Een afbeelding van dat portret kwam ik een paar dagen geleden tegen in Zuid-Italïe. Eigenlijk een multi-mediaal kunstwerk! Geweldig! Een filmpje van dat multi-mediale kuntwerk is bijgevoegd. Gewoon even aanklikken. Vincent kijkt u dan vriendelijk aan, praat tegen u en beweegt! En weet u geachte lezer, waar dat multi-mediale kuntwerk te zien was? In een supermarkt in Zuid-Italie, naast digitale kunstwerken van Monet en bijvoorbeeld Munch. Dat alles in een lange rij! Maar ja, een nieuw multi-mediaal museum in Ede gaat 7,5 miljoen euro kosten en de jaarlijke subsidie zal minstens 500.000 euro bedragen.

Daar kan zo’n supermarkt niet tegenop. O ja, in Ede moet ik ook nog een toegangskaartje kopen. In een supermarkt in Italïe koop je louter huishoudelijke artikelen en etenswaar!

Tot slot: wellicht dat de gemeenteraad van Ede voor een kort werkbezoek naar Zuid-Italïe zal kunnen gaan om zich aldaar te gaan orïenteren op multi-mediale kunstwerken. Misschien kan die supermarkt nog mee kunnen doen aan een Europese aanbesteding op dat gebied in Ede!      

.    

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.