Energiebedrijf zoekt energie!

Ik had een plan. Een goed plan al zeg ik het zelf. Mijn zonnepanelen doen het dit jaar namelijk heel goed. Zo goed dat ze soms geen energie meer opwekken omdat er zoveel stroom door die kabels moet worden geperst dat het elektriciteitsnet het allemaal niet meer aankan.  De oplossing is simpel maar duur: ik zou een accu kunnen kopen die de stroom overdag opslaat zodat ik het ’s avonds kan gebruiken. Niks geen overbelaste netwerken meer, maar gewoon een accu op zolder. Alleen het kost weer het nodige geld terwijl ik net de opbrengst van mijn stukkies heb opgemaakt aan buitensporige vliegvakanties.

Mijn plan was simpel. De gemeente Ede, die ieder jaar miljoenen winst maakt, geeft ieder huishouden dat minimaal zes zonnepanelen op het dak heeft een subsidie van € 2.000 voor de aanschaf van een accu. Ga ik dit jaar geen zes maar vijf keer op vakantie dan hou ik dit 3 milletjes over en die leg ik dan bij die subsidie en ik heb zo’n accu in huis.

Liander hoeft dan geen wegen op te breken om nieuwe kabels te trekken en mijn zonnepanelen kunnen lekker de hele dag mijn accu laden zodat ik ’s avonds mijn accu kan gebruiken voor stroom voor mijn zonnebank of mijn jacuzzi. Duurzaamheid zit mij in het bloed!

Helaas, Warmtebedrijf is mij voor. Ze hebben nog een beter idee. Tenminste, voor het Warmtebedrijf zelf. In een reclame in EdeStad die er uit ziet als een echt artikel roept de directie van dit Arabisch/Luxemburgse/Engelse bedrijf mij op om de energie van mijn zonnepanelen aan het Warmtebedrijf te doneren.

Je leest het goed. Een energiebedrijf dat particulieren oproept om energie aan het bedrijf te schenken. Dat is niet een beetje gek, dat is knettergek! Eerst verkoopt het Warmtebedrijf de eigen boedel aan een Arabisch bedrijf en zeggen ze dat ze nu geld krijgen om die biomassacentrales te verduurzamen. Terwijl ze al jaren riepen dat ze toch echt de aller- allerschoonste boscrematoria van de hele wereld hadden.

Een paar dagen voor de verkiezingen grabbelt het Warmtebedrijf in de pot met Edes gemeenschapsgeld want die verduurzaming wordt blijkbaar niet betaald door de nieuwe eigenaren uit Abu Dhabi maar door de Edese burgers. Of Ede en de provincie even twee miljoen euro willen schokken. Ook al knettergek maar voor de Edese politiek heeeeel normaal want het Edese college trok direct het chequeboekje. Dat Warmtebedrijf dus. Waarvoor ons college knipt en buigt.

Terug naar het krantenbericht. Of ik als particulier mijn stroom even naar het Warmtebedrijf wil sturen. Nee, natuurlijk niet. Overdag voor een schijntje mijn stroom weggeven om het ’s avonds in de vorm van warm water veel te duur weer terug te kopen. Ik ben Gekke Henkie niet.

Wie is er dan wel Gekke Henkie?

Onze gemeente. Die gaat, uiteraard op kosten van de inwoners, zonnepanelen kopen. Alle daken van openbare gebouwen komen vol te liggen met panelen. Terwijl die gebouwen maar zo’n veertig uur worden gebruikt en stroom gebruiken. Dat geeft nog niets maar na zo’n bericht snap je het ineens: die stroom die niet gebruikt wordt moet gratis en voor niets naar de goede vrienden van het college, het Warmtebedrijf.

Echt, mijn plan was beter! Alleen dat komt ten goede aan de inwoners van Ede en niet aan het Warmtebedrijf en dat kunnen we echt niet hebben….

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *