Bomenfonds

In Ede kennen we het bomenfonds. Deze is al een keer eerder in een column aan bod gekomen bij een andere columnist. Nu het bomenfonds een paar maanden geleden zijn eerste verjaardag heeft mogen vieren, is het leuk om even terug te kijken. Het is een beetje zoals een ouder terugkijkt op het eerste levensjaar van een kind. De ontwikkeling in zo’n eerste jaar gaat over het algemeen hard, een kind groeit en kan steeds meer. Zo’n eerste verjaardag maak je maar één keer mee als kind en ouder. Dat geldt overigens ook voor elke verjaardag erna, maar dat terzijde.

Het bomenfonds was een kindje van college partij GroenLinks. Op 1 juni 2020 heeft Gemeente Ede het bomenfonds in haar armen mogen sluiten tot grote vreugde van GroenLinks, want hiermee is een belangrijke wens van deze partij in het college-akkoord gerealiseerd. Als een kind zo blij! We zullen eens kijken hoe groot er uitgepakt kan worden op dit bomen-verjaardagsfeestje.

Op deze eerste verjaardag hebben wij vol verwachting uitgekeken naar de eerste resultaten van het bomenfonds. Het college meldt dat welgeteld vijf (!) bomen financiële compensatie hebben opgeleverd voor het bomenfonds, waardoor de Gemeente Ede € 10.000 in de kassa van het bomenfonds heeft mogen bijschrijven. Dit is een bruto bedrag, want er moeten nog wel kosten (voorbereiding, administratie en toezicht) vanaf die toe te rekenen zijn aan de uitvoering van het Bomenfonds. Deze kosten bedragen zo’n 20% van de financiële compensatie.

Om het aantal bomen ook in perspectief te zetten tot het totaal aantal bomen die de Gemeente Ede rijk is, wordt opgemerkt dat de Gemeente Ede per 1 juli 2021 in totaal 63.951 bomen heeft. Dit aantal wordt jaarlijks gemeten. Ten opzichte van 1 januari 2021 betekent dit een toename van 251 bomen, aangezien er toen 63.700 bomen waren.

Als Edenaren kunnen wij trots zijn op dit bomenfonds, want op een begroting van ruim € 400 miljoen hebben we toch maar even € 10.000 gereserveerd! De beide bedragen vol uitschrijven en naast elkaar zetten doe ik liever niet, want dat zou een geflatteerd beeld geven en kan het vreugdegevoel temperen.

Ik ben van mening dat het bomenfonds weer iets is wat, op basis van bovenstaande, blijk geeft van doorgeschoten regelgeving. Laat staan dat het effect van zo’n bomenfonds bijdraagt aan bevordering van de biodiversiteit. Het effect zal een bedrag ver achter de komma zijn en nauwelijks meetbaar. Maar voor sommigen zal het een enorme vreugde geven, omdat achter één van de groene doelen er een groene V gezet kan worden en ze gelaten kunnen meedelen dat ‘alle kleine beetjes helpen’.

In de huidige periode van het jaar, de herfst, waarin er veel paddenstoelen te vinden zijn, vindt ik zo’n bomenfonds ‘gezwam van de bovenste plank’ en wat mij betreft ‘kappen we ermee’! Maar, we kunnen het ook nog een jaar aanzien en er dan nog een keer over ‘bomen’ of er nog een keer ‘een boom over opzetten’.

Graag geef ik het stokje door aan collega-raadslid; Bart Omlo van de VVD.

Gerrit Flier, fractievoorzitter SGP Ede

1 thought on “Bomenfonds

  1. En dan hebben we het nog niet gehad over zaailingen. Dat zijn niet geplante bomen, maar bomen die door de bomen zelf verwekt zijn en de wettelijk voorgeschreven diameter overschreden hebben door groei om van niets tot boom te worden en dus van het ene moment op het andere, meetellen…

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *