Baas over eigen lichaam

En hecht je zo vreselijk aan je recht, je vrijheid om ‘nee’ te zeggen tegen vaccinatie? Daar leg ik me niet bij neer. Want dat recht – die vrijheid – kan nooit belangrijker zijn dan het recht van de ander om niet ziek te worden, het recht van een ander op een plek in het ziekenhuis, het recht van de ander om zijn onderwijs, zijn onderneming, of zijn leven gaande te houden. En dus: bescherm jezelf, bescherm elkaar, en bescherm de vrijheid die we met elkaar op het virus te herwinnen hebben.”

Eigenlijk was ik van plan om een wat luchtige column te schrijven, maar buiten oogde het mistig en troosteloos en vervolgens bleven de woorden van demissionair minister Hugo de Jonge na de laatste persconferentie ook nog eens nagalmen in mijn hoofd. Tel daarbij nog op het nieuwe regeerakkoord – u weet wel dat akkoord van die vier partijen, die begin dit jaar uiteindelijk geen andere weg meer zagen dan af te treden vanwege de toeslagenaffaire – en ik besloot het over een ander boeg te gooien.

De woorden van Hugo de Jonge lieten me maar niet los. Heel veel mensen (bijna 86% van de volwassenen) zijn volledig gevaccineerd en toch zijn we niet echt opgeschoten. Ondanks vaccinatie zijn er toch nog veel mensen ziek of liggen op de IC en voor sommigen staat het leven deels stil en dan denk ik vooral aan horecaondernemers en aan ouderen en ook zelfs jongeren, die vereenzamen. De belofte van meer vrijheid als zoveel mogelijk mensen gevaccineerd zouden zijn, is niet nagekomen. Een teleurstelling voor velen.

De tweedeling in de samenleving verhard, ruzies op de werkvloer en in families en Hugo doet er nog een schepje bovenop. De groep niet-gevaccineerden vindt dat ze als schuldigen aangewezen worden. Jezelf en anderen beschermen kan ook door de regels in acht te nemen en thuis te blijven bij klachten. Er zijn ook niet-gevaccineerden die de regels beter naleven dan zij die wel gevaccineerd zijn. Ook zijn het niet allemaal complotdenkers. Naast geloofsovertuiging kan ook het recht om niet ziek te worden reden zijn voor iemand om zich niet te laten vaccineren. Huiverig voor een nieuw vaccin en/of eventuele effecten op de lange termijn, het kan iemands keuze zijn. Laten we die keuzevrijheid accepteren. Het is tenslotte iemands eigen lichaam.

Niemand wil dat er geen plek is voor een ander in het ziekenhuis, maar laat de regeringspartijen dan ook maar eens met het vingertje naar zichzelf wijzen. Wat te denken van het Corona kwakkelbeleid of Schiphol waar vrijwel geen controle is in tegenstelling tot andere landen en het te laat starten met boosters. Als hoogtepunt natuurlijk de jarenlange bezuinigingen in de zorg. Ondertussen gaan ze gewoon verder zonder te investeren in de zorg. Het afgelopen jaar is er ook niets aan gedaan om de druk van de ketel te halen en ook nu zie ik vrijwel geen stimulans voor de zorgmedewerkers. Hopelijk vertrekken ze niet grotendeels naar Abu Dhabi voor een riant salaris, gratis huisvesting en om belastingvrij te genieten van een hoge levensstandaard in de zon.

De hele vaccinatie-discussie doet me overigens ook al een poosje denken aan het D66 promotiefilmpje van vrouwen, die door middel van tekst op hun buik direct op de (SGP) man speelden met de woorden “Beste Kees, stop met deze intimidatie, het is mijn toekomst, het is mijn keuze, ik ben baas in eigen buik.” Zijn mensen die zich niet willen laten vaccineren dan niet baas over hun eigen lichaam?

Niet als het aan kamerlid Jan Paternotte ligt, een fervent voorstander van vaccineren, begrijp mij niet verkeerd, dat mag. Ik ben ook absoluut geen tegenstander van vaccineren, ik ben voor keuzevrijheid daarin, maar Paternotte zou het liefst radicaal beleid gaan voeren en maatregelen nemen tegen niet-gevaccineerden. Zijn naam duikt overigens steeds vaker op. Zou hij de nieuwe opvolger van Hugo zijn? Wat zijn dan de consequenties, komt dan wellicht het zogenaamde nieuwe leiderschap van Kaag (ook al is Rutte formeel nog steeds de baas) naar boven en gaan we Oostenrijk achterna?

Het filmpje was natuurlijk wel simplistisch. Abortus is een heftig onderwerp én natuurlijk is een vrouw de baas over haar eigen buik, maar gaat het hier alleen over de buik van een vrouw of ook over het leven wat zich in haar buik bevindt? Hoe zit het dan met het recht van de ander?

Dan komt het regeerakkoord in beeld, alhoewel het is meer een D66-akkoord. Bij het politieke compromis van de vier partijen moest ik dan ook wel even knipperen met de ogen wat ChristenUnie betreft, u weet wel die partij waarvan de fractievoorzitter begin april aan het volk liet weten dat zijn partij had besloten geen deel te uit te willen maken van een eventueel kabinet Rutte IV (…) Kortgezegd, de vier partijen laten elkaar vrij in hun stemgedrag rondom medisch-ethische onderwerpen, waarbij Kamerleden naar eigen geweten kunnen stemmen, maar fracties krijgen wel de ruimte om zélf met wetgeving te komen.

Het gaat dan ook echt ergens over. D66 wil namelijk de verplichte bedenktijd bij abortus schrappen. Is het zo erg om iemand nog extra 5 dagen te laten nadenken over zoiets ingrijpends als abortus? Even een abortuspil halen bij de huisarts wordt ook mogelijk, gewoon net als even een wratje aanstippen bij de huisarts. Wordt hier niet te lichtzinnig over gedacht?

Ook de “onbegaanbare weg”, zoals Segers ooit eerder op het D66 voorstel ‘voltooid leven’ reageerde komt terug in het akkoord. In tegenstelling tot de dwangcampagne rond het vaccineren van D66 mag de niet-zieke, oftewel gezonde 75-plusser dan wel weer baas zijn over het eigen lichaam, over het eigen leven zelfs. D66 wil het mogelijk maken dat zij actief hun leven kunnen beëindigen. Ik ben heel benieuwd naar het (maatschappelijk) debat hierover. Er is een leeftijd aan gekoppeld, impliceert dat bijvoorbeeld niet dat het leven voor deze mensen minder waardevol zou zijn?

Dit jaar heb ik euthanasie van dichtbij mogen meemaken bij mijn ernstig zieke moeder en wat er allemaal bij kwam kijken volgens de zorgvuldigheidseisen. Het was een heel intense ervaring. Nog geen kwartier geleden hadden we met elkaar gepraat, geknuffeld, naar elkaar gekeken en afscheid genomen. Daarna was ze voorgoed uit mijn leven, maar zij was tevreden, het was haar laatste wil, omdat zij niet meer hoefde te lijden.

Het vertrouwen in de politiek had al een enorme deuk opgelopen, maar is nu naar een daadwerkelijk dieptepunt gedaald met het doorgaan van de oude (opgestapte) coalitie en de loze woorden van Segers. Het zal mij dan ook niet verbazen als de SGP bij de gemeenteraadsverkiezingen in 2022 één of misschien zelfs wel twee zeteltjes zal wegsnoepen bij de ChristenUnie en het CDA.

Wat mijn fractie Burgerbelangen betreft, wij doen wel wat wij zeggen. Wij staan gewoon met beide benen op de grond en hebben niets met de Haagse perikelen van doen, maar besluiten over het lokale wel een wee in onze gemeente, waarbij we ons onder andere gaan bezighouden met het voorstel om – het is toch verschrikkelijk – maar liefst tien (!) windturbines te plaatsen dichtbij woonwijken en om de inwoners, zowel de niet-gevaccineerden als de gevaccineerden, van Ede-Zuid weer te verbinden met Noord middels een autotunnel!

Natasja Peters, fractielid Burgerbelangen

(het stokje gaat naar Robert van Twillert van GroenLinks)

3 thoughts on “Baas over eigen lichaam

  1. @Stephan, dank voor je vraag, ik geef je graag een antwoord 🙂 Het stokje is aan mij persoonlijk (als lid van de Edese raad) doorgegeven en ik heb dus als persoon de vrijheid gekregen om te schrijven waarover ik wil, heel fijn 🙂 Ik koos dus voor de actuele onderwerpen die overigens ook onder Edese inwoners leven. Daarnaast ben ik natuurlijk ook gewoon onderdeel van de samenleving, telt mijn stem ook bij landelijke verkiezingen, dus mag ik ook wat vinden van besluiten in Den Haag die de samenleving aangaan en mag ik dus ook een persoonlijke mening geven wanneer ik daar zin in heb. Daarnaast deel ik ook nog een persoonlijke ervaring en heb ik gekozen om nog kort te eindigen in mijn rol als raadslid, waarbij ik inderdaad even aanstip dat Burgerbelangen geen onderdeel is van de Haagse politiek. Een prima verdeling van een column vond ik zelf 😉

  2. Ook weer zo’n lekker zure en uit z’n verband getrokken reactie van Stephan Nijenhuis. De columnist zegt na voorbeelden van Haagse gekonkel aan te halen daar niks mee te hebben. Kan me dat goed voorstellen, vorige verkiezingen konkelden de angstige beroepspolitici van Ede zichzelf ook een baantje toe en omzijlde de echte winnaars. Hopelijk gaat de SGP de komende verkiezingen winnen, en al die linkse hobby’s een keer stoppen.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *