Ede Kleurt Rood

Ede staat weer op de kaart! Dat schijnt tegenwoordig een soort doelstelling te zijn, Ede op de kaart zetten. En dit keer kleurt Ede rood op de kaart. Gaat dit om foute kerstverlichting? Nee. Dit gaat ook niet over Corona waar Ede landelijk ook z’n duit in het zakje doet met besmettingen die hoger liggen dan het landelijk gemiddelde.

Dit gaat over fijnstof. Stof dat met het blote oog niet valt waar te nemen maar wel in je longen gaat zitten om zich daar te lekker te ontwikkelen tot een rottige ziekte.

Op de site van edestad.nl verscheen een kaartje van Nederland met daarop, in het donkerrood, de plaatsen waar de meeste fijnstof werd gemeten. En het ‘goede’ nieuws is: Ede hoort nu echt bij de G4, de vier grote steden van Nederland.

Want ook Rotterdam kleurt donkerrood op de kaart wat niet heel gek is als je een keertje langs Pernis bent gereden. Nergens zie en ruik je de geur van onze welvaart zo duidelijk als in Rotterdam waar honderden fabriekspijpen dagelijks hun troep over de Rotterdammers uitstorten. Dat Rotterdam op die kaart staat is dus geen verrassing.

Ook 020 staat op de kaart. Met Schiphol in de achtertuin ook niet verwonderlijk. Geen vervoermiddel zo vervuilend al een vliegtuig dus dat Amsterdammers dagelijks kerosinedampen inhaleren in plaats van frisse lucht is ook geen openbaring.

Ook Utrecht profiteert ook van die vliegtuigen die 30 kilometer verderop opstijgen en bovendien komt bijna iedere snelweg van Nederland uit bij Utrecht dus dat het daar geen oase van zuurstof is zal ook niemand verbazen.

Maar dan Ede. We hebben hier ook een snelweg maar bijna iedere grotere stad in Nederland ligt aan een snelweg dus dat zal het wel niet zijn. Wat hebben we dan wel? Veeteelt. Er schijnen in Ede naast 100.000 inwoners nog zo’n vijf miljoen kippen en koeien rond te lopen. Die zijn niet bedoeld voor de consumptie van Edenaren maar die worden, voordat ze dagelijks hun fijnstof over ons uitstorten, grotendeels geëxporteerd naar het buitenland.

Vijf miljoen stuks vee op 100.000 inwoners. Niet heel gek dat de balans dan een beetje doorslaat. Maar begin daar niet over want dan zegt er altijd iemand; het ligt niet aan de veeteelt maar aan de biomassacentrales.

Ik het me laten vertellen dat er zo’n 20.000 woningen in Ede van warmte worden voorzien door het stoken van hout. Een pelletkachel voor één woning verbruikt ongeveer 3.500 kilo hout. Reken zelf maar uit hoeveel hout dat voor 20.000 woningen is. Ondanks alle beloften van filters, duurzaamheid en veiligheid zal ieder weldenkend mens zich realiseren dat dat de fijnstofuitstoot niet zal verminderen door die biomassacentrales.

Wat doet de Edese politiek? Vragen om strengere uitstootnormen voor biomassacentrales legt de gemeente Ede naast zich neer. De gemeente Ede geeft ook gewoon vergunningen af voor nieuwe vleesfabrieken, onlangs nog in Harskamp.

Er gebeurt dus niet zo veel want het gaat hier om ondernemers, een soort heilig verklaarde bevolkingsgroep die geld mag verdienen over de rug van de gezondheid van de rest van Ede. Met als gevolg dat een Edenaar gemiddeld bijna een jaar korter leeft dan iemand in Friesland. Heb je mazzel dan merk je daar niets van, heb je pech dan sterft je zomaar een paar jaar eerder.

Fijne feestdagen!

(bron kaart: Ede Stad.nl/LocalFocus)

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *