Wordt het geen tijd voor een ‘Ik wil niet op de IC’ wilsverklaring?

‘Als ik in zo’n bed lag (een bed op de intensive care, JvdP) en een kankerpatiënt zou zeggen ‘Voor mij is er geen ruimte, dan zou ik zeggen, dan ga ik naar buiten.’ Dit zei Arie den Ouden, voorzitter van de gemeenteraadsfractie van de SGP in Staphorst, en principieel vaccinatieweigeraar, afgelopen dinsdagavond in het programma Op1. Heel nobel, maar zo werkt de gezondheidszorg in Nederland niet, werd hem gelijk duidelijk gemaakt door Marc Hendriks van Ziekenhuis Rivierenland. ‘Op een moment dat een patiënt in het ziekenhuis komt, bent u onze patiënt en gaan we u behandelen, ongeacht of u gevaccineerd bent of niet,’ stelde Hendriks. We leven namelijk in een solidair systeem voegde hij er aan toe.

Dat betekent dat als je als niet gevaccineerde geen bed wilt bezetten op de Intensive Care (IC), je al voor je met corona in het ziekenhuis wordt opgenomen duidelijk moet maken dat je geen IC bed wilt bezetten. Dat is mogelijk door een wilsverklaring op te stellen. In zo’n verklaring zet je op papier welke medische behandeling je wel of niet wilt. Een arts moet zich daaraan houden.

Dus wil je je niet laten vaccineren en de uiterste consequentie aanvaarden dat je, als je corona krijgt, ook niet op de IC behandeld wilt worden, maak dan een ‘Ik wil niet op de IC worden opgenomen’ wilsverklaring. Dit zou de druk op de zorg aanzienlijk kunnen beperken nu veel IC-bedden door ongevaccineerden bezet worden.

Van de groep christelijke gewetensbezwaarden verwacht ik overigens niet dat zij zo’n verklaring willen opstellen. Hun redenering is als ik het goed begrijp: God maakt je ziek dus laat je je niet preventief beschermen. Maar als Hij je ziek maakt, kan Hij je ook weer beter maken gaat de redenering voort. Bij dat laatste dan wel met behulp van de mens en desnoods op een IC.

Voor anti-vaxxers van de categorie Doutzen Kroes/Willem Engel is het wel een optie denk ik. Hun verzet tegen het vaccinatiebeleid gaat namelijk gepaard met veel verwijzingen naar De Liefde als oplossing voor alle problemen. Wat is in dat licht dan een grotere liefdesdaad dan je IC bed aan iemand anders afstaan?

Baudet aanhangers die corona als een onschuldig griepje beschouwen kunnen zo’n wilsverklaring ook zonder problemen ondertekenen. In hun redeneertrant is het onmogelijk om door corona op de IC terecht te komen, dus aan zo’n wilsverklaring kleeft voor hen geen enkel risico.

Van mensen die geloven dat er Nano chips in een coronavaccin zitten is een wilsverklaring ook geen probleem. Van hen verwacht ik sowieso niet dat ze in het ziekenhuis, laat staan op de IC, willen worden opgenomen. Wie weet sluiten artsen of verpleegkundigen hen aan op een infuus Nano chips.

Antivax Jodenster dragers zitten in dezelfde categorie als de Nano chippers. Als je gelooft dat we in Nederland in een nazistische dictatuur leven, ga je er niet vanuit dat nazi-artsen je leven willen redden als je door corona naar adem happend, met een Jodenster op, het ziekenhuis wordt binnen gereden.

Allemaal vrijblijvend natuurlijk zo’n wilsverklaring. Net zomin als verplicht vaccineren een optie is, kan zo’n verklaring ook geen verplichting zijn in onze solidaire samenleving.

Maar ter overweging wel van harte aanbevolen!

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.