Ede dorp is geweldig!

Of ik in de herfstvakantie weer eens een column wilde schrijven. Ja hoor, als er inspiratie is doe ik dat, geen probleem – best leuk zelfs. Maar waarover dan? Stiekem denk ik dat het meest spannende dat er nu in Ede speelt toch de stille tocht is die de inwoners van Ede Zuid organiseren om te gedenken dat hun beloofde tunnel er toch niet komt. Een absoluut falen van de gemeente, gebroken verkiezingsbeloften, prachtig voorbeeld van wanbeleid. Overal is geld voor (denk aan dingen als ArtBaseWFC of snelfietspaden) maar iets dat bewoners echt nodig hebben… op 27 oktober kun je er bij zijn. Niet bij de ‘stille tocht’ trouwens, een aantal mensen ervoer deze term als kwetsend, dus het heet nu: ‘afscheidstocht’. Maar wat valt er verder nog over te zeggen?

Onze burgemeester is trouwens niet zo meegaand als de organistoren van de ‘afscheidstocht’. Als hij ontdekt dat niet iedereen het prettig vindt hoe hij de columnisten van EdeDorp wegzet past hij de terminologie niet aan. Nee hoor! Na Kamervragen en artikelen in het NRC (2x) en de Volkskrant dacht onze burgervader dat het een goed idee was om te schrijven dat onze Mo hem ziet als een soort dr. Mengele.

Maar goed, over de soap tussen de burgemeester en Ededorp is al zoveel geschreven, om dat nu weer uit te gaan kauwen?   Dan misschien een stukje over hoe je het gemeentelijk apparaat kunt inschakelen om reclame te maken voor jouw feestje? Te gevoelig, de regenboogvlag leent zich slecht voor korte columns – al snel kwets je er op los en daar wordt niemand beter van.Gewoon een ouderwets stukje schrijven over het klimaatdrama dat zich ook in Ede ontvouwt had prima gekund. Droevig actueel: we zijn op zoek naar locaties voor nieuwe hele hoge windmolens, nu maar hopen dat deze prachtige steenarend niet vermalen zal worden in ons mooie Ede. Of hoe heerlijk ondemocratisch bestelbusjes straks niet meer in het centrum (en de rest van Ede?) mogen komen. Maar nee, ook al is de nul-emissiezone nieuw, over geldverspilling rondom niet helpende klimaatmaatregelen heb ik al zo vaak geschreven, geen zin in.  

Daarom iets heel anders: Ede dorp is geweldig! Natuurlijk een toespeling op de noeste arbeid van de columnisten die hier week in week uit een stukje aanleveren. Onze burgemeester kan zich er dan wel over opwinden, toch is het prachtig dat mensen hun tijd, energie en creativiteit stoppen in een website die als doel heeft om de gemeentepolitiek bij de les te houden en burgers van Ede wat meer zicht te geven op en te betrekken bij die lokale politiek. Juist ook omdat ik zelf geen zin meer had om elke week bij te dragen is mijn waardering voor de volhouders alleen maar toegenomen. Ook al ben ik het vaak niet met ze eens. Gezond en leerzaam om verschillende meningen te lezen. Mooi om dit naast de woede van de burgemeester ook te laten horen: EdeDorp is geweldig!

Maar eigenlijk dacht ik stiekem nog meer aan een lofrede op ons mooie dorp. Ede is geweldig. Lang  geleden schreef ik er al een keer over, Ede 10 plekken die je gezien moet hebben, maar er zijn er zoveel meer. Als ik het nu zou schrijven had ik minimaal Fliegerhorst Deelen in die lijst moeten krijgen, maar ook een uurtje lopen vanaf Planken Wambuis geeft al zoveel vreugde. Ede is geweldig. We wonen op zo’n ontzettend mooie plek, met prima voorzieningen en een prachtige omgeving, daar wilde ik dan maar even over schrijven deze herfstvakantie.

Genieten! Ede dorp is geweldig!! Foto: Henk Monster: File:Protestant church in the center of Ede at 18 Januari 2014 in nice sunshine – panoramio.jpg – Wikimedia Commons

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *