Het waterschap weet niet waar het grondwater blijft

Het Waterschap Vallei & Veluwe weet niet waar het grondwater blijft omdat ze niet bijhoudt waar het grondwater blijft. Dat komt omdat mensen en bedrijven die grondwater aan grondwaterputten onttrekken niet aan het waterschap melden hoeveel water ze aan het grondwater onttrekken. En als je die gegevens niet ontvangt, kun je het ook niet bijhouden. Dat is toch logisch?

Nee, dat is niet logisch. Dat is bizar en bijna niet te geloven.

Maar als we het waterschap moeten geloven is het toch waar want het waterschap zegt het zelf. Dat doet zij in antwoord op een vraag van de Vereniging Vijf Dorpen in ’t Groen, Vereniging Mooi Wageningen en Stichting Milieuwerkgroepen Ede. Hun vraag aan het waterschap was hoeveel grondwater er voor beregening onttrokken werd aan de bij het waterschap bekende grondwaterputten in de jaren 2010 tot en met 2022.

Die informatie leek de vragers strikt geheim vandaar dat er een beroep op de Wet Open Overheid werd gedaan om een antwoord te krijgen. Toen bleek dat er inderdaad wel een geheim was, maar een ander geheim. Dat geheim was dat het waterschap het antwoord op de vraag niet wist.

Wat het Waterschap Vallei & Veluwe wel weet, meldde zij aan de drie organisaties, is dat er 289 grondwaterputten ten behoeve van beregening uit grondwater in de gemeenten Renkum, Wageningen en Ede zijn geregistreerd.

Verder weet ze dat als je niet meer dan 35.000 liter water per uur en minder dan 12 miljoen liter per jaar aan het grondwater onttrekt, je geen vergunning nodig hebt. Je hoeft dan ook geen metingen te doen en door te geven aan het waterschap hoeveel water je onttrekt. Vooral handig als je een lekke hottub hebt, je kan gewoon blijven pompen.
Verplicht meten, maar geen vergunning nodig, geldt tot een afname van 150 miljoen liter per jaar. Boven dat getal neemt als het goed is de provincie de controle van het waterschap over. Tot je die 150 miljoen liter bereikt hebt mag ook het zwembad lek zijn dus.
Pomp je meer dan 100 m3 per uur  op dan geldt behalve de meetplicht ook de vergunningsplicht. Misschien dan toch tijd om de lekken te maken.

Leuk om te weten allemaal maar dan wil je natuurlijk ook weten hoeveel water die 289 grondwater putten in totaal per jaar oppompen? Dat weet het waterschap dus niet. De reden hiervoor is, ik citeer, ‘dat deze gegevens niet zijn ontvangen.’ Al niet meer sinds 2012.

Al tien jaar meldt dus niemand meer aan het waterschap hoeveel water ze aan het grondwater onttrekken, ook niet als het wel verplicht is. Het waterschapsbestuur vindt dat allemaal prima blijkbaar of kijkt de andere kant op. Bestuurlijk falen noem ik dat.

Kunnen we daar wat aan doen? JA. Op 15 maart zijn er waterschapsverkiezingen. Een uitgelezen kans om dat bestuurlijk falen af te straffen.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *