Gemeenteraad Ede promoot pro-Poetin partij

Opeens verscheen het gezicht van de eerste man van de Edese gemeenteraadsfractie van de FVD op mijn twitter tijdlijn. Zijn foto stond op een tweet van het twitteraccount van de gemeenteraad van Ede. De tweet spoorde me aan het begrotingsdebat van de Edese gemeenteraad op 10 november te gaan volgen. Als stimulans kreeg ik een tekst van de fractievoorzitter van de FVD voorgeschoteld.

Zijn ze nou helemaal gek geworden bij die gemeenteraad was mijn eerste reactie? Hoezo promoten ze het begrotingsdebat met een partij die bekend staat als een pro-Poetin partij?

Nader onderzoek leerde dat elke partij deze kans krijgt. Van elke partij verscheen een foto van hun fractievoorzitter plus begeleidende tekst in een tweet van de gemeenteraad. Heel democratisch en helemaal in lijn met de vrijheid van meningsuiting kun je vinden. De vraag is echter of je als gemeenteraad een pro-Poetin partij moet gebruiken als reclame voor je begrotingsdebat. Risicovol ook omdat het nog lastig had kunnen worden als de Edese FVD de woorden van de Tweede Kamerleden van de FVD als inspiratie had gebruikt. Dan had het zomaar gekund dat de tweet van de Edese gemeenteraad de volgende tekst had bevat:

We moeten samen strijden tegen de steun die Nederland geeft aan de aanval van Oekraïne op onze vriend Poetin. We moeten samen hopen dat Rusland wint omdat het fantastisch is dat er iemand als Poetin is. We moeten samen enthousiast zijn over wat Rusland doet in Oekraïne want het is een van de meest hoopvolle dingen die we tot nu toe in ons leven hebben meegemaakt. We moeten hopen dat het parlement bezet wordt en dat de regering wordt gedwongen af te treden en laten we samen hopen dat daar geen doden bij vallen.

De voorzitter van de Edese FVD-fractie heeft deze tekst niet gebruikt voor de tweet van de gemeenteraad. Dat neemt niet weg dat hij nooit afstand heeft genomen van de woorden van zijn partijgenoten.

En daarom waren het toch deze woorden waaraan ik dacht toen ik de promotietweet van de gemeenteraad voor de Edese FVD voorbij zag komen. En ik dacht ook aan de huilende Oekraiense kinderen, de kapot geschoten flatgebouwen, de doden van Bucha. Ik dacht aan de nabestaanden van de MH17 en de bestorming van het Capitool. Ik zag alle misdaden van Poetin, de vriend van de nationale partijleider van de Edese FVD, voorbij komen door die ene tweet van de Edese gemeenteraad.

En daarom vind ik het ongepast, naïef en ongewenst dat de gemeenteraad van Ede deze partij op twitter als uithangbord gebruikt. De FVD is namelijk geen gewone partij maar een partij die uiteindelijk uit is op de ondergang van de Nederlandse democratie, met of zonder de hulp van Poetin. Daar moet je je als democratie actief tegen beschermen.

Mijn advies daarom: laat ze hun vuiligheid maar via hun eigen kanalen verspreiden.

2 thoughts on “Gemeenteraad Ede promoot pro-Poetin partij

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.