Impuls Cultuur Ede: 22 miljoen!

Paniek in de Edese gemeenteraad: we bungelen ergens onderaan in de cultuurindex. Van de vijftig grootste gemeenten staan we op plek 48. Onbegrijpelijk, een paar jaar geleden plaatste de gemeente Ede nog de Gouden Schoenlepel en De Twee Koffiepotten bij de Oude Kerk die trouwens werden betaald door een particulier fonds. Iedere muur in Ede wordt tegenwoordig euuh verrijkt met graffiti en recent hadden we nog een fietstocht langs allerlei dingen in het bos, Woest en Bijster.

Ede laag op een lijstje, dat kan natuurlijk niet. Maar dan heb ik goed nieuws. Binnenkort steekt Ede 22 miljoen in cultuur! Gaat het om ArtBase? Nee. Komen er nog meer nieuwe beelden bij de Kerk? Nee. Gratis muziekonderwijs misschien? Nee.

Het gaat om de World Food Experience.

Daar moet nog een gebouw voor komen om al die honderdduizenden bezoekers te kunnen ontvangen. En dat gebouw kost 22 miljoen. Natuurlijk geen bank te vinden die dit wil uitlenen, of tegen een schandalig hoge rente, dus daarom schiet de gemeente Ede die 22 miljoen eventjes voor. Daar moet ook rente voor worden betaald maar je mag in het kader van staatssteun niet zomaar een particuliere organisatie matsen met een rente van nul komma niks.

Om die rente te bepalen zijn er speciale tabellen en als je die toepast dan zou het WFC ruim zes procent rente (gebaseerd op juni 2021) moeten betalen op die lening. En dan sta ik te juichen. Het zou de gemeente Ede ruim 1,3 miljoen rente per jaar opleveren! Waar krijg je nog zoveel spaarrente? Doen! Jammer dat een toegangskaartje voor de WFE dan bijna 5 euro duurder wordt maar dat zal mij een zorg zijn. Het gaat immers om een particulier initiatief, toch? Toch vond de ondernemer vond het allemaal wat te gortig. Het past niet in de businesscase.

‘Gelukkig’ vond de gemeente Ede een geitenpaadje.

We noemen de WFE een culturele instelling! Geniaal. We kunnen dus binnenkort naar plastic appels en polyester bananen gaan kijken en dat heet dan cultuur. Een schoffering voor alle kunstenaars en een belediging voor iedereen die zich wel met echte cultuur bezighoudt. Maar het resultaat is dat de gemeente dat geld nu ineens wel kan uitlenen tegen een lager percentage. En niet zo’n klein beetje lager, bijna 10 keer zo laag op 0,65%.

Dus het eerste jaar geen 1,33 miljoen rente ontvangen door de gemeente Ede maar slechts € 143.000. Door net te doen alsof de WFE een culturele instelling is betaalt de WFE 1,2 miljoen minder rente aan de gemeente Ede. En zolang WFE niet aflost op die lening blijft dat verschil bestaan.

Dit komt allemaal uit een notitie van juni 2021. Ik weet niet of die lening al definitief is afgesloten maar de rente is in de tussentijd met 2%-punt gestegen. Tel uit je verlies.

Ede verliest dus 1,2 miljoen aan rente-inkomsten, WFE ontvangt een verkapte subsidie voor hetzelfde bedrag. Hoezo geen staatssteun? Op een looptijd van 20 jaar loopt dat verlies op naar 12 miljoen, als WFE volgens schema aflost want anders wordt dat bedrag nog hoger.

Wethouder Leon Meijer zei laatst dat Ede niet jaarlijks miljoenen in de WFE gaat steken; ik zou nog eens nadenken over die opmerking.

1 thought on “Impuls Cultuur Ede: 22 miljoen!

  1. Gemeenten bankieren toch ergens anders dan op de particuliere markt? Als ze tegen een lager percentage lenen (stel 0,65%) en dat doorlenen dan is er toch geen verlies? of stel je dat de gemeente moet verdienen aan een lening met onderpand? Staat natuurlijk los van je of je dat wil voor WFCE maar technisch klinkt het niet zo gek toch?

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *