De VVD wil vliegveld Lelystad openen, dat moeten we voorkomen!

Ik ben tegen de opening van vliegveld Lelystad hoorde ik een oud- VVD gemeenteraadslid afgelopen zaterdag in Ede zeggen. Pech voor hem, want zijn partij, de VVD, is voor opening. Overigens bijna de enige partij,  samen met Ja21 van partijhopper Joost Eerdmans.
Omdat ik ook tegen opening ben stem ik geen VVD, al zijn er nog wel veel meer redenen te verzinnen om dat niet te doen. Ik adviseer het oud raadslid, dat tegen opening van Lelystad is, om die reden ook geen VVD te stemmen. Ik adviseer sowieso alle Edenaren en ook alle Nederlanders trouwens, geen VVD te stemmen. Want de VVD handelt met het willen openen van Lelystad niet in het belang van Ede en ook niet in het landsbelang of zelfs maar in het belang van deze wereld.

Lelystad openen betekent namelijk meer uitstoot en meer geluidsoverlast. Het maakt helemaal niets uit of dat via zogenaamde laagvliegroutes op 1500 meter gaat of op 4000 meter, want ook dan hoor je de vliegtuigen en ook dan heb je uitstoot met schadelijke gevolgen voor mens en natuur
Voor Ede is dat een slechte zaak omdat meer geluidsoverlast en uitstoot, minder rust en stilte en een lagere natuurkwaliteit betekent. En dat zijn belangrijke kwaliteiten van Ede met haar prachtige natuurgebieden. Vandaar dat de RECRON, de landelijke belangenorganisatie van recreatieondernemers, tegen opening van vliegveld Lelystad is. Want rust, stilte en natuurschoon vertegenwoordigen een belangrijk economisch belang met veel regionale werkgelegenheid.

Namens Ededorp vraag ik Bart Omlo, Edenaar en kandidaat Tweede Kamerlid voor de VVD wat hij daar van vindt. Nou Bart snapt de zorgen van de recreatiesector en zegt hij ‘we zullen er lokaal voor blijven knokken dat de vliegroutes niet rechtstreeks en laag over Ede gaan.’
Bart snapt de zorgen. Wat hij blijkbaar niet snapt, is dat de beslissingen in Den Haag genomen worden. Daar moet je knokken Bart, maar dat wordt wel erg moeilijk als je gekozen wordt op een verkiezingsprogramma dat Lelystad juist wil openen.
En dan moet je niet knokken dat die vliegtuigen niet rechtstreeks over Ede gaan, maar dat ze helemaal niet gaan. Want gaan ze niet over Ede, dan gaan ze over een ander gebied waar mens en natuur dezelfde overlast zullen ondervinden. Niet in mijn achtertuin gedrag Bart.

Maar zegt Bart ‘het is uiteraard wel zo dat mensen nog steeds graag willen vliegen en ook dat moeten we ons realiseren.’ Ja Bart, maar welke mensen bedoel je dan?
44% van de Nederlanders vliegt nooit. 8% van de Nederlanders die wel vliegt maakt 40% van het totale aantal vliegreizen. Als Bart het over mensen heeft waar ie vliegveld Lelystad voor wil openen dan heeft ie het vooral over die kleine groep Nederlanders. De mensen die veel vliegen kunnen betalen en steeds meer willen vliegen.
En Bart praat dan ook niet over 90% van de wereldbevolking die nog nooit heeft gevlogen, maar die wel de klimaatschade van al dat vliegen van de mensen van Bart ondervinden.

Weinig resultaat dus bij Bart. Dan maar eens namens Ededorp kijken wat VVD kandidaat Tweede Kamerlid, op plek 16 van de lijst, Hester Veltman uit Otterlo ervan vindt. Ook nog eens een dorpsgenoot die in ieder geval het belang van het Edese toerisme zal onderschrijven.
Nou Hester heeft zeker de belangen van Gelderland in het vizier zegt ze, maar ze vindt wel dat Lelystad open moet.

Ik gun Hester, zeker als dorpsgenoot, natuurlijk het allerbeste. En ik vind het moedig en belangrijk dat mensen zich kandidaat willen stellen voor de Tweede Kamer. Respect dus. Maar sorry Hester ik hoop heel erg dat je niet in de Tweede Kamer komt, want dat zou betekenen dat de VVD minder dan 16 zetels haalt. En dat vind ik heel erg in het belang van Ede, Nederland en deze wereldbol.

Dus als je zeker wilt weten dat vliegveld Lelystad niet open gaat, stem dan geen VVD, hoe aardig je Hester of Bart ook vindt.

https://nos.nl/collectie/13871/artikel/2496841-grote-meerderheid-partijen-ziet-uitbreiding-lelystad-airport-niet-meer-zitten

Vliegen is nog steeds voor de elite

Foto: dsleeter_2000 Via: https://www.flickr.com/photos/dsleeter_2000/5081613781/ Licentie: https://creativecommons.org/licenses/by-nc/2.0/


Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *