Bomenstrijd

Ik zoek op internet op het woord bomenkap. Ik krijg 255.000 resultaten in 0,29 seconden. In diezelfde 0,29 seconden is er wereldwijd 700 m2 bos gekapt. In een jaar verdwijnt er zo 7,9 miljoen hectare bos. De mens kapt misschien wel sneller dan mijn zoekmachine kan zoeken, bedenk ik me.
De zoekresultaten laten zien dat niet iedereen het met die kap eens is. ‘Agenten en demonstranten bij start bomenkap Amersfoort,’ ‘Ugchelen schrikt van massale bomenkap langs A1,’ ‘Opstand tegen bomenkap’ en ‘Tranen in de ogen om bomenkap,’ lees ik. In heel Nederland zijn mensen druk bezig bomenkap tegen te houden en als dat niet lukt wordt er gehuild.
Dat bomen meehuilen zou zomaar kunnen als je boswachter Peter Wohlleben moet geloven. In zijn boek ‘Het verborgen leven van bomen’ onthult hij dat bomen met elkaar communiceren en elkaar kunnen helpen. Als een eik bijvoorbeeld wordt aangevallen door een insect waarschuwt hij andere bomen. De eiken maken hun blad vervolgens bitter door giftige looistoffen omhoog te sturen en het insect haalt bakzeil.

Een stille doodskreet van een boom die de zaag in zijn lijf voelt, zal dus wellicht ook naar andere bomen gecommuniceerd worden. Maar van helpen zal het dan niet komen. Enten, de pratende en lopende bomen uit de ‘Lord of the Rings’ heb ik in ieder geval nog nooit in het echt gezien.
Nee voor hulp tegen de mens heeft de boom de mens nodig. Als alles volgens de regels verloopt gaat dat door middel van een bezwaar tegen een aangevraagde kapvergunning. Dat bezwaar kun je vol houden tot de Raad van State en als dat ook niet helpt kun je ook nog wel in de te kappen boom klimmen, maar meestal helpt dat niet meer.
Hier in Otterlo heeft de gemeente zo’n tien jaar geleden vijfenzeventig eiken aan de Arnhemseweg gekapt. Met buurman Niek ging ik nog naar de gemeentelijke bezwaarcommissie om dit tegen te houden, maar zonder resultaat.
Dan rest het mobiliseren van de publieke opinie. Buurjongen Bas en ik markeerden daarom als waarschuwing alle de te kappen bomen. Gevolg: mensen waren boos dat we publiek bezit beklad hadden…. Een week later loste de gemeente dat op door de gemarkeerde bomen weg te zagen.

Maar wie weet waait er inmiddels een andere wind door de gemeente en de gemeentelijke bomen. Aan de Eikenlaan in Ede bijvoorbeeld wilde Ede twee jaar geleden tien mooie eikenbomen kappen. De Stichting Milieuwerkgroepen Ede verzette zich en de hele bezwaarprocedure kwam op gang. Maar plots draaide het gemeentelijk standpunt als een blad van een nog niet gekapte boom. Er komt nu een nieuw plan en acht van de tien bomen blijven staan.
Is er daarom reden voor optimisme? Ik toets weer ‘bomenkap’ op de zoekmachine in. En ja hoor in de tijd dat ik dit stukje schreef is er volgens de zoekmachine niks gebeurd: nog steeds 255.000 resultaten. Maar ik laat me niks wijs maken. De bomenstrijd gaat gewoon door, hier en wereldwijd.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.