Schijnparticipatie

Ruim een jaar geleden konden Edenaren stemmen via een enquête over het nieuwe marktplein. Drie concepten lagen klaar: ééntje met 3 bomen, ééntje met 5 bomen en ééntje met een muziektent en 4 bomen. Burgerparticipatie in optima forma!

Kan het nog mooier? Ja, sinds kort kun je als Edenaar ook stemmen over een nieuw monument op de Ginkelse Heide. Nou staat er al een monument maar het recent uitgevonden herinneringstoerisme moet natuurlijk iets nieuws te bieden hebben dus kun je stemmen.

Maar het wordt nog gekker. Het nog nieuw te bouwen World Food Center krijgt een nieuwe naam. En raad eens: u kunt kiezen! Meer burgerparticipatie dan dit kun je niet krijgen toch?

Met deze methode van burgerparticipatie gaf ik mijn vrouw laatst een keuze: ik koop een nieuwe Tesla en jij mag de kleur kiezen. Dat leek me een genereus aanbod. Volgens mijn vrouw ontbrak er aan deze mini-enquête een antwoordmogelijkheid: we kopen geen nieuwe Tesla. En heel gek: ondanks dat deze laatste optie geen deel uit maakte van dit gezinsonderzoek werd dit toch de uitslag.

Vreemd. Ik gaf haar toch echt het gevoel dat ze mee mocht praten maar ik rij nog steeds in zo’n ouwe diesel. Wat doet de gemeente Ede nou beter dan ik?

Ede legt een nieuw marktplein aan en vraagt of het 4, 5, of 6 bomen moet hebben. Ze vragen niet of ik eigenlijk wel een nieuw marktplein wil. Mooi plein overigens, dat wel! Er komt een nieuw monument op de Ginkelse Heide maar de gemeente vraagt niet of ik dat eigenlijk wel wil. Het stond in geen één verkiezingsprogramma. Of in het bestuursakkoord. Toch komt het er maar u mag alleen kiezen welke. Alleen….ik wil het niet. Ik denk namelijk dat het monument er niet komt om de geallieerde soldaten te herdenken maar om het herinneringstoerisme een impuls te geven. Dat maakt zo’n monument erg goedkoop, daar zijn ze niet voor bedoeld. Liever geen door de overheid gefaciliteerd ramptoerisme.

Wat wel duidelijk was dat zou komen is het World Food Center. Ik mag nu meedenken over de naam maar ik wil dat niet. Ik wil kunnen kiezen of dat WFC er überhaupt gaat komen. En ineens denk ik als mijn vrouw: ik wil geen WFC, wat voor naam het ook gaat krijgen.

Het is dus ook weer een gevalletje schijnparticipatie. Het schept de illusie dat je mag meebeslissen maar het gaat maar over een detail. Ik mag de kleur kiezen van het WFC maar daarna, en vooral daarvoor, moet ik gewoon mijn mond houden. Burgerparticipatie is toch iets anders dan de kleur kiezen van de nieuwe auto. Als je politieke ballen hebt investeer dan in een referendum: heeft iedere Edenaar, van baby tot bejaarde, er € 50 voor over dat Ede wordt overspoeld door Foodgekkies? Op 20 maart zijn er verkiezingen; mooi moment om een enquêtebus te plaatsen naast alle stembussen.

Een invasie van foodreligieuzen is nog het meest aantrekkelijke scenario maar het worden hooguit een paar extra bussen voor die 300 bezoekers per dag. Dat laatste klinkt waarschijnlijk en zelfs aantrekkelijk maar betekent in de praktijk dat u de knip opnieuw mag trekken. Het huidige college zit er dan allang niet meer. En de gemeenteraad weet dan ineens van niets meer. Maar het gevolg is bekend: of iedere Edese baby en bejaarde en alles wat daar tussen zit, nog even Є 50 extra of nog meer wil storten want er is een tekort op de exploitatie.

Maar ja, door iedereen erbij te betrekken krijgt iedereen ook food aan zijn handen. Dat zal ook wel een beetje de bedoeling zijn van schijnparticipatie.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *