Bijen doden voor een goedkoper klontje suiker

Minister van landbouw Carola Schouten vecht een moedige strijd. Zij weigert het gebruik van neonocotinoïden, dat zijn voor bijen giftige pesticiden, in de suikerbietenteelt in Nederland toe te staan.

Dit tot boosheid van Nefyto, de Nederlandse vereniging van pesticidenfabrikanten. Niet zo vreemd zult u denken want die gasten willen natuurlijk gewoon zoveel mogelijk van hun spullen verkopen.

De fabrikanten trekken samen op met de boerenbelangenclub LTO. Misschien wel een beetje vreemd denkt u misschien, boeren moeten toch verduurzamen? Inderdaad, maar dat moet wel uit kunnen zeggen ze in die kringen. Gebruiken we die pesticiden niet, beweren de Nederlandse suikerboeren, dan worden we te duur ten opzichte van geïmporteerd Braziliaans suiker.

Pesticidenfabrikanten en boerenlobby worden gesteund door Tweede Kamerleden van het CDA en VVD. Niet zo vreemd denk ik dan, hebben die partijen ooit anders gedaan dan loopjongen spelen voor wat men gangbare landbouw noemt?

Onbegrijpelijk deze lobby vinden wetenschappers en milieuactivisten want de neonocotinoïden zijn killers voor bijen. U weet wel die beestjes die door het gebruik van pesticiden met uitsterven bedreigd worden hetgeen wel eens lastig kan worden voor het voortbestaan van de mensheid.

U begrijpt het is een kwestie van prioriteiten stellen. Een goedkoper klontje Nederlands suiker of een levende bij.

Minister Schouten kiest voorlopig voor de bij en wordt daarbij gesteund door een meerderheid van Europese landen. Zij besloten tot een verbod op het gebruik van die bijenkillers. Desondanks mogen Europese landen de middelen wel gebruiken als ze kunnen aantonen dat er sprake is van een noodsituatie. Zo’n ‘noodsituatie’ deed zich voor in Denemarken toen een kever de kwaliteit van golfbanen bedreigde……

Sinds die ‘gevaarlijke situatie’ in Denemarken doen veel andere Europese landen ook met succes een beroep op deze noodsituatie-clausule en neemt het gebruik van de bijenkillers weer toe. Net alsof we niet in een insectencrisis zitten.

Als andere Europese boeren het mogen gebruiken dan willen wij het ook, zeggen de Nederlandse boeren. Nee, zegt minister Schouten. De pesticiden zijn, zegt zij, ‘niet toepasbaar op een manier waarbij mens, dier en milieu niet worden geschaad. Daarin heb ik ook een verantwoordelijkheid.’

Ik zeg: hulde voor deze minister.

Of zij stand kan houden tegen de pesticidenlobby is echter zeer de vraag. En als die lobby toch wint, legt dat de verantwoordelijkheid bij u als consument. Mijn oproep: koop geen producten waar suiker in zit waar bijen voor gedood zijn!!

Ja doei zegt u, ik heb helemaal geen tijd om dat allemaal te controleren. Ik geef u gelijk. Zeker omdat het allemaal veel gemakkelijker kan. Als we nu gewoon in Europa afspreken dat producten met suiker waar bijen voor gedood zijn niet in de supermarkt mogen liggen, zijn we veel sneller klaar met boodschappen doen.

Om dat voor elkaar te krijgen hebben we meer politici nodig met het lef van minister Schouten. En dat is toch wel weer uw verantwoordelijkheid. Stem daarom niet en nooit meer op partijen die het korte termijn economisch belang belangrijker vinden dan de schade voor mens, dier en milieu en de bij in het bijzonder.

En wilt u niet wachten tot de volgende verkiezingen? Koop dan gewoon biologisch, de bijen zullen u dankbaar zijn.

Bron: Vrij Nederland nr 6 2021: De Europese achterdeur, Hoe boeren verboden pesticiden op grote schaal kunnen blijven gebruiken.

Foto: https://www.flickr.com/photos/pedroscreamerovsky/7065557391

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *