Ede, buitenwijk van de Randstad

Steeds vaker lees en hoor ik dat de huizenmarkt in Ede volkomen op slot zit. Dat de prijzen steeds verder oplopen en dat de jeugd de aankoop van een woning voorlopig kan vergeten. En de reden?

EDE WORDT EEN BUITENWIJK VAN DE RANDSTAD. Steeds meer Randstedelingen overspoelen de Edese woningmarkt  en de Foodvalleyregio. Zij verkopen hun huis in de Randstad, die door de dar toenemende vraag en bijhorende prijsopdrijving, vaak een flinke overwaarde heeft gegenereerd. Om vervolgens hier meer huis met meer tuin voor datzelfde of zelfs lagere bedrag te kopen. Ze overbieden met gemak de starter of de doorstromer hier in onze regio. Alleen kinderen met ouders die over een riante woning met fikse overwaarde beschikken kunnen het met hulp van die ouders tegen hen opnemen.

Is dit erg? Daar is maar 1 heel simpel antwoord op: JA! De jonge mensen in deze regio blijven nu langer bij hun ouders wonen en krijgen vaak ook (veel) later kinderen. Het maatschappelijke en sociale model van onze samenleving verandert hierdoor. Wellicht kun je zelfs van ontwrichting spreken. En dan hebben we nog die Randstedeling die hier zijn plaatsje in de schuifpuzzel van de huizenmarkt heeft ingenomen en daarmee die puzzel blokkeert.

Neemt die Randstedeling wel volop deel aan het economische en sociale leven hier in Ede? Of speelt zich dat nog steeds in die Randstad af? Daar waar hij zijn werk heeft, zijn vrienden, zijn uitgaansgelegenheden, sportschool etc. etc. En zijn winkels, met name die niet bedoeld zijn voor de eerste levensbehoeften, die vaak in grotere getale aanwezig zijn. Vaak ook met een groter en modieuzer en nieuwer aanbod. Maar diezelfde Randstedeling gaat zich wel met Edese zaken bemoeien en daar zijn eigen, uit het westen meegebrachte, sausje over gieten. En ondertussen keert onze jeugd zich gedesillusioneerd af van de plaatselijke politiek, omdat ze zich door hen in de steek gelaten voelen. Ik ben benieuwd hoe de Gemeenteraad en het college van B&W er over een aantal jaren uitziet. Wat we daarin nog herkennen vanuit het ‘oude’ Ede. Ik vrees het ergste.

Zijn er oplossingen? Jazeker, meerdere zelfs. Als eerste stoppen met luisteren naar Makelaars. Die hebben maar 1 doel: zoveel snel mogelijk zoveel huizen tegen zo hoog mogelijke prijs verkopen. Dat is hun verdienmodel. Iedere oplossing die zij aanbrengen brengt alleen maar meer geld in hun laatje.

Meer bouwen? Er wordt gelukkig al veel gebouwd, maar daar kan hier en daar nog wel wat bij (al moeten we Ede ook weer niet volbouwen). Bouwen in een betaalbaar segment en de daken volleggen met zonnepanelen, is meteen het Nergena-probleem opgelost. En dan het overgrote deel van deze woningen toewijzen aan, juist ja, onze kinderen, onze starters en doorstromers.

En wat als er geen oplossing komt? Nou leer uw kinderen dan maar alvast dat ze vriendjes worden met de Poolse arbeidsmigranten die hier werken. Want waar een deel van Duitsland inmiddels al door Nederlanders wordt bewoond, ligt dan Oost-Europa open voor ze. En zo schuiven we dan allemaal langzaam maar zeker op naar het Oosten. Ziet u het voor zich??

Het er over schrijven gaat sneller dan het daadwerkelijk oplossen. Het heeft alles te maken met het grote geld en de daarbij behorende macht. Zelfs Gemeentes en hun grondbelangen en WOZ. Het is een wespennest, waarbij de kans dat je wordt gestoken toeneemt naarmate je dat nest meer verstoord. Maar dat er wat moet gebeuren staat vast.

4 thoughts on “Ede, buitenwijk van de Randstad

  1. Wel heel zwart-wit gesteld.
    Als je in dit stukje het woord “randstedeling” vervangt door ‘immigrant’ of ‘allochtoon’ krijg je de hele wereld over je heen.

    Dus een “Eigen Edenaren Eerst”? ook maar niet doen dan?

    1. U suggereert iets wat ik niet schrijf. Daarnaast wekt u hiermee de indruk iedere vorm van discussie bij voorbaat ‘dood te willen slaan’, door vergelijkingen te maken die mank gaan. Die in ieder geval niet in mijn column, noch in andere columns van mijn hand of mijn uitingen op social media ook maar enige voedingsbodem vinden.

  2. Beste mijnheer Van Dalen, u slaat zoals dat bij u schijnbaar gebruikelijk is de plank weer volkomen mis. U legt verbanden die er niet zijn en trekt onjuiste conclusies. Dat neem ik u niet kwalijk want dat lijkt uw aard te zijn. Ik wens u een hele prettige avond en ga met u verder op geen enkele wijze in discussie. Het ga u goed.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *