EdeDorp FactCheck

Of wij hier bij www.ededorp.nl zo maar alles op het internet gooien. Nee, natuurlijk niet. Ons, niet 35, maar wel 36-koppige communicatieteam is 24/7 bezig met het controleren van de columns die hier gepubliceerd worden. Vorige week lag, zoals gebruikelijk, de focus op de column van Mo, die heel ondeugend schreef dat het Akoesticum al jarenlang aan het subsidie-infuus zou ligt.

Vreemd, want de wethouder beloofde ooit dat het Akoesticum zijn eigen broek zou ophouden, waarmee bedoeld werd dat er geen cent subsidie naar het Akoesticum zou hoeven te gaan. Ze zouden zelf hun kosten kunnen dekken zonder hun handje op te houden.

We zochten het uit.

We kwamen uit bij de subsidiebeschikking over 2020. Daarin staat dat het Akoesticum van de gemeente € 75.000 krijgt. Nou hoor ik de wethouder al weer zeggen: “Wat is nog 75 mille op een begroting van 400 miljoen?”. Dat is misschien wel zo maar ik kan u zeggen dat 75 mille 75 mille meer is dan ededorp.nl ooit aan subsidie heeft ontvangen. Dit is tegenstelling tot andere berichten in obscure boekjes.

Er staat nog iets interessants in die subsidiebeschikking. Dit: “Het verschil tussen een commerciële huur en de huurprijs die u betaalt bedraagt € 236.844.” Dus….Het Akoesticum betaalt ruim € 236.000 minder huur dan wat de gemeente zou kunnen ontvangen als ze dat pandje zouden verhuren aan een commerciële club. Dat wordt dan geen subsidie genoemd maar ‘steun’. Geen idee wat het verschil is.

Kijken we in het subsidieregister van de gemeente Ede dan zien we dat Akoesticum in 2020 nog eens een kwart miljoen ontving van de gemeente voor allerlei Coronatoestanden. Je zou als gemeente ook kunnen denken dat het Akoesticum net als al die andere bedrijven in Nederland voor de Coronaschade gewoon de regeling van de Rijksoverheid kan benutten.

Dat deed het Akoesticum ook. Volgens de site https://now-inzichtelijk.nl/ vroeg het Akoesticum voor ruim € 225.000 subsidie aan NOW-regelingen aan. Helaas kon ons uitgebreide team researchers nog niet achterhalen hoeveel TVL-subsidie het Akoesticum kreeg maar volgens de voorlopige jaarrekening van het Akoesticum deden ze dat wel. TVL-subsidie. Dat is toch de Toeslag Vaste Lasten, bijvoorbeeld voor huisvestingskosten?

Jazeker. Maar….ondanks dat heeft de gemeente Ede nog een huurkorting gegeven. In plaats van de 467.000 euro huisvestingskosten van Akoesticum in 2019 betaalde de stichting in 2020 nog maar 182.000 aan huisvestingskosten. Volgens informatie op de gemeentesite werd er namelijk voor negen maanden huurkorting gegeven. Dat heet dan ook weer geen subsidie. Maar bij mij wel.

De tonnen vliegen me om de oren. Even snel optellen: we gaan al over een miljoen euro subsidie, huurkorting, steun en andere synoniemen. Tel daarbij de giften en donaties van particulieren op die het Akoesticum ontving, ruim € 87.000 euro en je tikt de 1,1 miljoen aan.

En dan toch nog een verlies maken van € 8.000 euro!

Conclusie ededorpfactcheckteam: het Akoesticum ligt inderdaad aan het subsidie-infuus.

Aanbeveling: trek dat infuus er zo snel mogelijk uit.

Over vijf jaar doet ons team een nieuwe factcheck: die van de World Food Center Experience.

1 thought on “EdeDorp FactCheck

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *