VOORSTEL NIEUWE NAAM WFC…

Onlangs stonden twee zaken, die nauw met elkaar zijn verweven, op de lokale politieke agenda in onze gemeente. Dat was het WFC. Dat wil zeggen sessie nummer zoveel van een weer meer afgeslankte versie van het ooit bedachte idee om hele volksstammen naar Ede te lokken. Dit om jaarlijks al die honderdduizenden bezoekers de wauw-factor te laten ondergaan en ze de dag van hun leven te laten beleven op voedselgebied. Het tweede betrof het (vroegtijdige) afscheid van Leon Meijer.

Die heeft aangegeven dat het na zo’n kleine tien jaar wethouderschap hoog tijd is voor iets nieuws. Het hele WFC is tijdens die periode onlosmakelijk verbonden geweest met zijn functie. Hij bleek hiervan een fervent voorvechter te zijn die graag schermde met het aantal arbeidsplaatsen dat het allemaal wel zal gaan opleveren. Die raadsleden sterk aanmaande om toch maar op te schieten met de besluitvorming. Want elke maand uitstel kost de gemeenschap klauwen met geld. 

Maar er ontstond terecht steeds meer scepsis, ook binnen de raad. De grote klap kwam toen de Raad van State het gehele gebeuren afkeurde omdat de plannen niet strookten met de wetgeving rond natuurvergunningen. Ook is er onlangs binnen de provinciale staten van Gelderland gedebatteerd over wat er nog van het originele plan over is en de hoeveelheid geld die de provincie er in moet steken. Er bleek hiervoor intussen geen meerderheid te vinden te zijn.

De naam ‘World-Food-Center’ of  ‘World-Food-Experience’ dekt natuurlijk intussen de lading al lang niet meer. Daar is men in bestuurlijke kring intussen ook wel achter. Men kijkt nu om een meer dekkende naam te gebruiken en dat wellicht ook maar in het Nederlands. Kijk dan ben ik op mijn best. De raderen hebben hier flink gedraaid en hierbij presenteer dan ook graag (de geheel gratis te gebruiken) nieuwe en zeer passende naam voor het ‘wereldvoedselgebeuren’ op ons kazerneterrein.

Mocht straks in 2024 uiteindelijk, zowel de provincie als de Edese raad, definitief het sterk gereduceerde plan toch nog goedkeuren dan opteer ik voor de volgende passende naam… Het MELEON! Dit in eerste instantie als eerbetoon en een vette knipoog naar de man die er zo mee verweven is geweest. Die ziel en zaligheid er in heeft gestoken maar de definitieve besluitvorming blijkbaar zelf niet meer wil meemaken. Maar als dank nu zijn voornaam voor met eeuwigheidswaarde terug gaat zien in zijn ‘kindje’.  

Verder refereert het naar het hele plan dat al die jaren een grote politieke meloen is geweest die maar niet doorgeslikt kon worden. Met een eventuele positieve besluitvorming gaat dit wellicht in 2024 misschien toch nog lukken. Maar het betreft dan intussen een veel te grote en dure meloen waarbij de dikke laag eetbaar vruchtvlees is weggesneden. Slechts de holte in het midden boordevol met niet eetbare pitten is overgebleven. Voor dan … eet smakelijk belastingbetalende burgers van Ede!

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *