De WFE opent nog dit jaar!

Mazzel, vallen er zo maar spreadsheets van de WFCE op de deurmat! En dat is interessant. Zo lees ik in de berekeningen dat de Experience in 2023(?!) al 189.500 bezoekers verwacht. Dat zal wel druk worden de aankomende twee weken. Maar dat is de moeite waard want die bezoekers gaan die laatste paar weken toch maar mooi 2,8 miljoen euro uitgeven.

Volgend jaar komen er maar liefst 218.750 bezoekers op het Foodspektakel af (over die laatste 50 bezoekers is lang vergaderd) maar in 2025 daalt het alweer naar 215.000 om vervolgens weer door te stijgen naar 217.500 in 2026.

De Experience gaat ieder jaar een miljoen krijgen van sponsoren. Tot en met 2035 is dat toch maar mooi 13 miljoen. Het is alleen niet bekend wie die mysterieuze sponsor is. Die 13 miljoen komt overigens bijna overeen met de winst die de Experience gaat tot en met 2035. Dat is in totaal 11,5 miljoen euro.

Om de exploitant zo rijk te krijgen moet de gemeenschap wel even de knip trekken. Er moet ongeveer 28 miljoen subsidie naar de Experience, van het Rijk, de Provincie en de gemeente Ede, maar dan loopt zo’n exploitant wel lekker binnen, die houdt daar 11,5 miljoen euro winst aan over!

Dan hebben we het maar niet over die Mauritskazerne die voor een appel en een ei wordt verkocht aan diezelfde exploitant. Oorspronkelijk zou de stichting WFCE die kazerne van de gemeente overnemen. Geen idee wat toen de aankoopprijs zou worden maar het staat me bij dat die toen wat hoger was dan de 3,8 miljoen waarvoor de kazerne nu verkocht gaat worden. 

Laten we ook maar niet praten over het verlies op de grondexploitatie van het hele WFC-terrein dat inmiddels is opgelopen tot 20 miljoen euro. Of over de kosten die het gemeentelijke apparaat de laatste 10 jaar heeft gemaakt. Want als we daar wel over gaan praten dan tikken we zomaar de 60 miljoen euro aan.

Dan hebben we nog de stichting WFCE, de ‘dochteronderneming van de gemeente Ede’. Daar gaat de Experience trouwens pas in 2026 open. Die stichting heeft trouwens ook al zo’n geheimzinnige sponsor gevonden. Die betaalt tot en met 2038 jaarlijks een half miljoen aan de stichting. De stichting betaalt daar ieder jaar weer ruim vier ton van, bedoeld voor ‘Programmering, vernieuwing en waardering sponsoring in natura’. Geen idee wat dat precies inhoudt maar ik heb wel een idee waar dat geld naar toe gaat: naar diezelfde exploitant. Ja, die winst moet natuurlijk wel ergens vandaan komen.

Een businesscase die rammelt van alle kanten maar bij elkaar wordt gehouden door een geheimzinnige sponsor. De meeste sponsoren willen graag en zoveel mogelijk worden genoemd maar deze sponsor blijft graag een beetje op de achtergrond. Vreemd voor iemand die 13 jaar lang jaarlijks 1,5 miljoen euro stort.

Ik krijg zo langzamerhand wat ideeën over die gulle gever. Het zal toch niet de gemeente Ede zelf zijn die via een schimmige deal geld doorschuift naar de exploitant via de stichting?

Ondertussen kabbelt de stichting lekker door. Het kost € 30.000 per maand maar de mensen van die stichting hebben geen haast. Al ruim anderhalf jaar niet en voor het ding open gaat zijn we al weer twee jaar verder. Makkelijk verdienen. Dat is wel anders bij al die congrescentra en horecagelegenheden die het allemaal zonder subsidie moeten doen maar er binnenkort een zwaar gesubsidieerde concurrent bij krijgen.  

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *