VAN JE FAMILIE MOET JE HET MAAR HEBBEN

Nog vanuit de tijd dat ik columnist was bij de Edese Post, sta ik op de perslijst van gemeente Ede. Wekelijks ontvang ik dan ook allerlei berichten per email die vanuit de Bergstraat op de mensheid worden losgelaten. Soms wordt mij echter dringend verzocht nog even mijn mond te houden (bericht onder embargo) omdat onze burgemeester later die week nog iemand een medaille van verdienste gaat opspelden of een bezoekje brengt aan langdurig getrouwd echtpaar of een honderdjarige. Nou, dat doe ik dus dan ook altijd heel trouw.

Van de meeste aangekondigde zaken heb ik al eerder via andere media kennis genomen en zelden kijk ik dan ook verder dan de titel van het onderwerp. Toch afgelopen week zo’n bericht maar eens geopend. Ik werd dan ook getrakteerd op een fiks aantal bijlages en links. Het geheel staat zoals gebruikelijk bol van Engelse woorden en begrippen. Een kleine greep laat mij dan ook foodvalley (hoe zou die er ook eens niet bij kunnen staan) – economic – board – kick-off – connect – agrifood – startups – human capital – quality of living noteren. Ik zucht nog maar eens heel erg diep.

Waar gaat het allemaal over? Nou, dat de ‘Strategische Agenda 2020-2025’ (het ambitiedocument van Regio Foodvalley) definitief is vastgesteld en dat een nieuw bestuur vanaf 1 januari 2020 van start gaat en dat alles onder de noemer ‘Intensieve samenwerking groeit verder’. Ik neem aan dat dat vanaf de eerste dag van 2021 is, maar dat terzijde. Drie sectoren, onderwijs, bedrijfsleven en overheid gaan innig samenwerken. Om wat te bereiken? Nou, heel kort en bondig samengevat: Ons mooie dorp e.o. uit laten groeien tot een mondiale topregio. Ik begin spontaan te hyperventileren.

In een bijbehorend filmpje hoor ik zelfs onze burgemeester René Verhulst zeggen: “Ik zou het mooi vinden als wij over vijf jaar worden gezien, zowel voor de mensen die in de Foodvalley wonen en de bedrijven maar ook voor de mensen daarbuiten in Nederland en zelfs internationaal als daar moet je zijn om te ondernemen, daar moet je zijn om te wonen en daar moet je zijn om te werken.” Oh nee, dat betekent dus een regelrechte missie om hier driftig door te gaan met bouwen, bouwen, bouwen. Er moet dus al op vrij korte termijn een gigantische economische magneet gecreëerd worden.

En kan dat allemaal met behoud van onze natuurrijke omgeving? Moet er straks op de kaart van Nederland in het midden een tweede randstad ontstaan? Willen we dit wel allemaal? Ik lig er wakker van. Het persbericht is echter duidelijk. Ik citeer: “Allemaal zijn we met elkaar verbonden en samen gaan we voor succes: Regio Foodvalley Connect!” En het nieuwe bestuur van de ‘Economic Board Regio Foodvalley’ moet dit allemaal op gang gaan brengen. Collega Mo merkte onlangs heel juist op dat dit een invloedrijke club is waar je dus helemaal niet op kunt stemmen.

Dit bestuur bestaat trouwens uit 15 leden, waarvan vanuit elke partner, het al eerder genoemde onderwijs, bedrijfsleven en de overheid, vijf vertegenwoordigers deelnemen. Ik neem vervolgens het lijstje door en bij de laatste groep schrik ik hevig. Ik zie opeens een voor mij wel heel bekende naam op het scherm. Die van Gerard Renkema… burgemeester van gemeente Nijkerk. Dat is dus een achterneef van mij! Die gaat dus blijkbaar ook meewerken aan het ‘mondiaal urbaniseren’ van de voedselvallei. Van je familie moet je het blijkbaar maar hebben…

 

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *