Lexit

Na de Lexit van Hoefsloot kreeg ik even hoop dat het goed zou komen met biomassa in Ede. Daarna volgde een gesprek met één van de resterende wethouders en er gebeurde iets vreemds met me: ik werd positief.

Nou ja, zeg!

Afgelopen maandag was het snel gedaan met mijn optimisme. De lege plek op de schoot van de directie van Warmtebedrijf werd snel ingenomen door een andere bosverbrandingsverslaafde en nu zelfs ééntje van de provincie, gedeputeerde Jan van der Meer.

In de geest van het Warmtebedrijf heet een biomassacentrale nu geen biosmassacentrale maar wordt deze door Jan van der Meer een ‘snoeihoutcentrale’ genoemd. Een term die ongetwijfeld verzonnen is door het bataljon communicatiemedewerkers van de provincie, de gemeente of van het Warmtebedrijf.

Van der Meer pakt het een stukje groter aan dan Hoefsloot want om Warmtebedrijf een gezonde financiële toekomst te bieden wil Van der Meer samen met de gemeente Ede en de buurgemeentes een netwerk van buizen aanleggen waardoor de opbrengst van al dat ‘snoeihout’ wordt geperst.

En ik heb een vermoeden wie die aanleg gaat betalen.

Zo heeft Ede sinds kort een reserve cofinanciering. De inkt van de begroting, waar geen raadslid een motie op mocht indienen, was nog niet droog of het eerste project waar cofinanciering op van toepassing kan zijn stond al in de krant. Wat een toeval! Gewoon belastinggeld natuurlijk.

De provincie heeft ook een aardig potje. Tien jaar geleden werd NUON verkocht door de provincie en dat leverde 4,4 miljard euro op. Die opbrengst moet natuurlijk terug naar degenen die jarenlang hun energierekening aan NUON hebben betaald maar nu gaat het geld weer naar een ander bedrijf. Een bedrijf waarvan de aandelen niet in handen zijn van de provincie.

Het is toch bijzonder hoe op allerlei mogelijke manieren het Warmtebedrijf in Ede van alle kanten wordt gesubsidieerd en gefaciliteerd. Ik zou zelf ook wel een bedrijf willen beginnen. Een bioscoop bijvoorbeeld. Of de provincie even de aanleg wil verzorgen dan zorg ik wel voor de films. Dat zou ik wel willen maar ik denk dat Pathe dat niet zo’n lollig idee zou vinden. Die hebben namelijk zelf gezorgd voor hun infrastructuur. Mogelijk schuilt er in mij wel een echte horecaman. Misschien dat Jan van der Meer even een restaurant wil bouwen met provinciegeld dan kan ik zo er in trekken. De lokale horeca zou terecht klagen over staatssteun. Maar met communistische methoden moet en zal Ede een energieslaaf worden van het Warmtebedrijf.

Nou is het allemaal nog niet zo ver. Er komt eerst een onderzoek. Dan komen de medewerkers van Berenschot of Arcadis even op visite en krijgen te horen wat de uitkomst van dat onderzoek moet worden. Er volgt dan een te hoge rekening met een rapportje en het is rond.

Natuurlijk, ook andere bedrijven mogen gebruik gaan maken van het distributienet van het nieuwe staatssteunbedrijf. Dat is de theorie. In de praktijk krijgt geen enkel energiebedrijf in Ede nog een voet aan de grond nadat Warmtebedrijf jarenlang is verwend met te snel gegeven vergunningen, goedkoop ‘snoeihout’ en publicitaire steun uit de Bergstraat.

Nog zo’n verschil tussen theorie en praktijk: in theorie is GroenLinks tegen de verbranding van biomassa, in de praktijk worden in gemeenten waarin GroenLinks de scepter zwaait biomassacentrales op alle mogelijke manieren ondersteund.

De verkiezingen zijn op 17 maart aanstaande het jaar daarop in herhaling voor de gemeenteraad. Ik weet nog niet op wie ik ga stemmen, maar ik weet al wel op wie niet.

 

1 thought on “Lexit

  1. De Gelderlander kopte begin oktober nog: “Ophef over GroenLinks-gedeputeerde in promotiefilmpje van energiebedrijf Vattenfall”

    ARNHEM – Verschillende tegenstanders van biomassacentrales hebben de afgelopen week bij de gemeente Arnhem én de provincie Gelderland geklaagd over de verschijning van gedeputeerde Jan van der Meer in een filmpje van energiebedrijf Vattenfall (voorheen NUON). De provincie is zich van geen kwaad bewust.

    https://www.gelderlander.nl/arnhem-e-o/ophef-over-groenlinks-gedeputeerde-in-promotiefilmpje-van-energiebedrijf-vattenfall~a321be0b/

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.