Idee-fixe

In het uiterst objectieve verslag van de gemeenteraadsvergadering van afgelopen donderdag, te lezen op deze site, kon u het al lezen: de gemeente Ede gaat in de bungalowparken. Het lijkt me niet echt een taak van de overheid om campings op te kopen, die op te knappen met een nieuwe badkamertje en een nieuwe loungeset, om ze vervolgens weer te verkopen met veel winst maar het doel schijnt de middelen te heiligen. Het middel is geld, veel geld, voornamelijk van de provincie dus ook een beetje van mij. Het doel: toerisme. Er moeten meer toeristen naar Ede komen en het liefst een beetje kapitaalkrachtige toeristen. Dat vinden we.

We? Ik niet!

Ik zit helemaal niet te wachten op meer toerisme. Wie wacht er eigenlijk wel op meer toeristen? Het bedrijfsleven. En dan voornamelijk de horeca en de middenstand want dankzij die toeristen maken ze meer omzet, meer winst, meer geld.

Ik ben opgegroeid in Harskamp. 46 weken van het jaar kon je gewoon je fiets neer zetten zonder het slot er op en er gebeurde niets. Maar tijdens de zomervakantie moest je je fiets met tien kettingsloten vastbinden om te voorkomen dat je fiets de rest van het jaar door zou brengen in Amsterdam.

Nu verandert er in Ede ook het nodige tijdens het toeristenseizoen. De minst irritante zaken zijn de lange wachttijden bij Bernardo’s, de files op de fietspaden en de campers die niet meer harder dan 40 kilometer per uur schijnen te kunnen rijden.

Ook met die gekke Randstedelijke accenten kan ik nog leven al lijkt het soms alsof je in de Jordaan loopt in plaats van in de Grotestraat. De opzichtige jurkjes met tijgerprint kan ik nog verdragen als ik per ongeluk verzeild raak op de markt.

Maar nog meer? Waarom?

Nog meer disco’s op de camping hoeft van mij niet. Ook op die gezellige kampvuren bij al die toeristengetto’s zit ik niet te wachten. Nog meer vervuiling van de Edese bossen is echt niet nodig. Het is al druk genoeg!

Inmiddels moet je tijdens een boswandeling zigzaggen tussen de hekken van de campings, de omheiningen van de Defensie en de borden van de rustgebieden voor het grof wild. Campings kopen bospercelen en zeggen erbij ze niet te zullen afsluiten voor de lokale bevolking. Maar campingbazen hebben zich niet altijd even betrouwbaar getoond.

De Van Dale omschrijft het woord idee-fixe als een waanidee (waarvan je je niet kunt ontdoen). Toerisme in Ede is een politiek idee-fixe. We zeggen allemaal dat ‘we’ graag zoveel toeristen willen. Dat al dat toerisme ten koste gaat van waarvoor die toeristen eigenlijk voor naar Ede komen boeit op korte termijn niet.

Ja, je kunt die bungalowparken kopen. Maar doe dan iets goeds: haal de hekken en de stacaravans weg en geef het weer terug. Aan de natuur en aan de Edenaren.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *