Stinkende Stemmingmakerij

“Het zal toch niet…” flitste er door mij heen. Er blijkt dus een publicatie te zijn verschenen dat een zogenaamd fictief platform van kritische burgers beschrijft. Die dan via hun columns, gepubliceerd op de website ‘EdeCity’ allerlei plaatselijk onrecht aan de kaak stellen. Dan gaat er bij mij in ieder geval wel een forse bel rinkelen. De titel is ‘Stakende Stemmen’ en heeft als auteur ene René Verhulst die naast het schrijverschap ook nog iets hoogs blijkt te doen in bestuurlijk Ede.

Snel dus maar het literaire werkje in spe aangeschaft. Ik heb het intussen gelezen en de prangende vraag die dan beantwoord moet worden is dan ook of er bij mij sprake is van enige herkenning? ‘Volstrekt niet!’ spreek ik dan maar duidelijk eens de Heidelberger catechismus na. De enige overeenkomst met het echte columnistencollectief en ‘EdeCity’ is de naam van de (anonieme) persoon die als Mo door het leven gaat, maar daar houdt het ook echt mee op hè!

Ik vermoed dat schrijver Verhulst naast veel fantasie ook wel eens uit een één of ander potje snoept om de levendige creativiteit iets te verhogen. Maar let wel… ik zei vermoeden, niet dat het zo is hè! Ik verwacht binnenkort wel een stortvloed aan raadsvragen naar aanleiding van deze publicatie. Allereerst van de SGP want hier en daar laat het taalgebruik van de auteur (mannenbroeders, deze is wel onderdeel van de overheid over ons aangesteld hè!) te wensen over!

Ik citeer/censureer o.a. l*l en boerenl*l. Verder laat Verhulst iets van ‘overspel’ plaatsvinden (en dat al voor het huwelijk). Ook wordt columnist ‘Bert’ stevig geridiculiseerd omdat hij alleen maar met agrarische onderwerpen op de proppen komt. Zo wordt deze hoeder der lokale agrariërs geheel onterecht in een literaire gierput gekieperd. Ik neem aan dat de staatkundigen dit niet over hun kant zullen laten gaan of die andere ‘geen kostbare landbouwgrond’ roepers van het CDA!

Geldt eigenlijk ook voor columnist ‘Joost’ die juist de biodiversiteit hoog in het vaandel heeft staan. Zo hoog dat hij eigenlijk niet toe komt om eens over wat anders te gaan schrijven. Ook deze eenzijdigheid wordt dus door de auteur flink op de hak genomen hoewel het natuurlijk een uiterst serieus onderwerp betreft. Je zou het dan ook een soort van klimaatontkenning kunnen noemen. GroenLinks ik reken op jullie om dit eens grondig aan de kaak te stellen!

Van de ‘Mo’ zoals wij deze binnen EdeDorp kennen laat Verhulst geen spaan heel. Hij voert hem o.a. op als arrogant, totalitair, betweterig, geldzuchtig, wantrouwend, manipulatief en uiterst paranoïde. Het is eigenlijk een gotspe dat juist van deze man/vrouw (?) zo’n karikatuur wordt gemaakt door de bedenker van het boek. Mo die al zoveel voor gemeente Ede heeft betekend en dat alles onder het motto, zoals zelf zo vaak naar voren gebracht: ‘Ik doe dit allemaal wel voor jullie hè!

Ik beticht auteur Verhulst dan ook van stinkende stemmingmakerij! Iets waar we bij Ededorp ons nooit schuldig aan zouden willen maken hè! Verder is het wel een aardig geschreven boekje burgemeester. Geef anders maar een paar exemplaren af bij het hoofdbureau van het echte platform. Moet er wel af kunnen toch? Tenslotte levert elk exemplaar dat u verkoopt al 100% meer aan euro’s op dan dat al die columnisten van EdeDorp al die jaren bij elkaar hebben geschreven.

In het boek suggereert de schrijver namelijk dat er nog al wat subsidiegeld tegen de plinten van het platform klotst. Ach hoe bitter de werkelijkheid. Ik hou mij nog net in leven met het ijslollystokje dat ik voor mijn laatste column uitgekeerd heb gekregen. Burgemeester u wilt toch niet als schrijver een vermogen bijverdienen over de ruggen van al die bevlogen hardwerkende hoeders van de totale onafhankelijke lokale Edese journalistiek? Dat wilt u toch niet op uw geweten hebben? Nee toch!

5 thoughts on “Stinkende Stemmingmakerij

 1. Burgemeester Verhulst schildert mij in zijn boekje af als arrogant, totalitair, betweterig, geldzuchtig, wantrouwend, manipulatief en uiterst paranoïde.

  Ik kan u zeggen: dat klopt!

  Groetjes,

  Mo.

  1. Aab de door burgemeester Verhulst aan Mo toegeachreven eigenschappen ontbreekt er eentje: stiekem. Een anonieme columnist is immers een stiekeme columnist.

   En ook wel, in mijn ogen, een beetje een laffe (of bange?) “stukkiesschrijver”.

 2. Tegenvallend uw boek meneer René Verhulst! Zeker stinkende stemmingmakerij! Er zijn belangrijker zaken te doen, die u mogelijk beter kunt. Bv. iets doen aan de verkeersveiligheid, de criminaliteit, de armoede etc. in de gemeente Ede.
  Zonde van de tijd dus meneer de burgemeester. We hebben betere schrijvers in onze gemeente, kijk maar naar ons journalistencollectief. Hoop dat u trouwens het hiermee verdiende geld in onze gemeente steekt en niet in eigen zak. En in mij heeft u voortaan een stakende stem!

 3. ZONDE VAN DE EER

  – B l a u w d r u k voor l o s d e n k e n en o m d o e n
  .

  Zoveel frustratie, zoveel pijn,
  Zoveel verloren moed.
  Zoveel gestaakte energie.
  God ziet: het is niet goed.

  Het is niet goed, niet mooi, niet fijn.
  En niet gezellig ook.
  ‘t Geknakte enthousiasme roept,
  stilzwijgend als een spook,

  alsnog zijn idealen uit,
  zijn dromen en zijn doel.
  Maar dan bewapend.
  Zonde.
  God
  deelt elk gekwetst gevoel.

  Want HIJ staat altijd aan de kant
  van wie vóór vrede is.
  En juist rond hem/haar/hen sluit zich
  te vaak de duisternis.

  -Het donker van de tegenstand,
  ontmoediging en druk.
  Bij voorbeeld: wéér Geen Antwoord.
  Dat
  vreet aan het hoogst geluk

  van al wie juist versterken wil:
  ‘t geluk in onze stad!
  ‘t Geluk hier in ons dorp, per buurt,
  straat, stoep…
  tot ieders mat.

  Breek dan de vloer van ‘t Raadhuis!
  voor
  een bruisend nieuw begin.
  Kerstboom eruit DV – en dan:
  ideeënboom erin!

  MOoi
  elk idee een wenskaart.
  En
  de opbrengst schept daaruit
  een tastbaarmakingsmotor voor
  een H eerlijk Nieuw Geluid.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *