BetonValley

In eerste instantie dacht ik: meer landschap, meer stad, dat kan niet. Dat komt omdat ik bij landschap altijd denk aan natuur of mooie beelden. Maar landschap kan meer zijn. Het uitzicht op Pernis bij Rotterdam kun je ook landschap noemen. Tata-Steel bij IJmuiden is ook een landschap.  

Nou heet het plan waaruit de tekst Meer Landschap Meer Stad niet voor niets de (concept) Verstedelijkingsstrategie en dat woord laat niets aan de fantasie over. Deze regio moet en zal volgebouwd worden en als ik het goed begrijp gaat dat om 40.000 woningen in de regio FoodValley. Om het leed wat te verzachten wordt het de Groene Metropool genoemd en wordt er hier een daar een boompje gepland.

Het plan is uitgewerkt door de Regio FoodValley in combinatie met Regio Arnhem-Nijmegen. Twee organen waar nog nooit iemand op heeft kunnen stemmen maar die wel de toekomst van 26 gemeenten gaan bepalen waaronder die van de gemeente Ede.

Voor FoodValley is apart ruimte gereserveerd in het rapport en er zit een kaartje in (zie boven) waar mensen allemaal kruisjes en pijltjes op hebben gezet. Er staat niet bij wat die kruisjes betekenen maar er staat onder dat de legenda op pagina 17 staat en dat is ruim 50 pagina’s terug. Lekker handig. Ga je dan naar pagina 17 dan is er geen legenda te vinden! Om het nog onoverzichtelijker te maken hebben ze alle plaatsnamen weggelakt.

Ik ga er maar van uit dat al die kruisjes geen begraafplaatsen zijn maar toekomstige bouwlocaties en kijk je dan goed dan zie je dat het gebied tussen Wageningen en Ede volgebouwd gaat worden. Op het kaartje lijkt het namelijk dat de bebouwde kom van Ede wordt weergegeven door de rode stip en  het lijkt alsof er nog genoeg ruimte overblijft. Bij mijn weten loopt de bebouwde kom van Ede namelijk tot strak aan de A12 maar door die rode stippen lijkt het allemaal wel mee te vallen. Slim gedaan, daar is over nagedacht.

Aan de ene kant wordt Bennekom dus vastgeplakt aan Ede, aan de andere kant aan Wageningen. Wat zou het toch handig zijn als daar in de buurt een brandweerkazerne stond! Slecht nieuws voor de onafhankelijkheidsstrijders uit Lunteren want ook die worden zo langzamerhand vastgebouwd aan Ede want Kernhem rukt op!  Kortom, van Wageningen tot en met Lunteren: beton.

Nou zou je kunnen denken dat dit niet zo’n vaart gaat lopen. Alle gemeenteraden moeten hier ook nog over beslissen maar er zal geen gemeenteraad zijn die dit durft tegen te houden. Het plan dat ooit begon met wat ambtenaren die tijdens de vrijdagmiddagborrel kruisjes en pijltjes kleurden op een landkaart is een proces geworden dat niet meer te stoppen valt.

Zo’n proces waarvan mensen over tien jaar denken: wie wilde dit eigenlijk? Hebben we dit eigenlijk wel nodig? Maar tegelijkertijd zo’n proces dat niet meer te stoppen is. Waarvoor niemand verantwoordelijk lijkt als het misgaat maar waarvoor bestuurders in de rij staan als het per ongeluk wel goed uitpakt.

Maar dat laatste komt heel weinig voor.

1 thought on “BetonValley

 1. Hallo Douwe,

  Complimenten voor je column!
  Betonvalley is inderdaad een betere benaming voor onze streek. Het is wel tranentrekkend dat dit allemaal door onze strot wordt geduwd.. En zo zijn er meerdere onderwerpen, zoals de WFC/experience; wordt m.i. één groot financieel drama..

  Het lijkt me de a.s. gemeenteraadverkiezingen een goed middel om nog 1 keer een flinke stok tussen de raderen te steken, met het afdwingen van een referendum voor verschillende hete hangijzer-onderwerpen.. kan meteen met het stembiljet worden meegenomen..

  Ga door svp met stoken!!

  HG,
  Willem

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *