STEMVEE

Joepie! In het kader van het ‘feest der lokale democratie’ mogen we op 16 maart weer naar de stembus. Dit keer dus om te kiezen welke 39 personen er in onze gemeenteraad de komende vier jaar aan het felbegeerde pluche mogen gaan plakken. In gemeente Ede zijn er dan ook maar liefst 14 partijen die maar wat al te graag willen dat uw stem wel heel exclusief naar hen gaat.  

Nu zijn er burgers die in de aanloop naar dit gebeuren heel serieus alle verkiezingsprogramma’s naast elkaar leggen, intensief en langdurig wikken en wegen, om vervolgens tot uiterst weloverwogen stemgedrag te komen. Hulde voor dit selecte groepje politieke junkies. Ze zouden alleen al daarvoor in aanmerking moeten komen voor een persoonlijke tijdelijke verlaging van de milieuheffing en ozb etc.

Maar bij het gros loopt het toch wel via een heel ander pad. Bij de achterban van vooral de drie christelijke partijen in Ede is de z.g. ‘opkomstbereidheidsfactor’ ronduit hoog. Men is zich bewust van de morele plicht en kleurt dan zo’n beetje op de automatische piloot het witte vlakje rood in. Nauwelijks op de hoogte wat hun partij lokaal de afgelopen vier jaar heeft gedaan of juist heeft nagelaten.

Een groot deel van de stemgerechtigden heeft eigenlijk nauwelijks weet van wat er allemaal de lokale politieke revue is gepasseerd in de raadsperiode die afloopt. Die weten dan vaak wel iets van Haagse perikelen en brengen op basis daarvan dan juist wel/niet een stem uit op een bepaalde gemeentelijke partij met een landelijke binding. Maar hierbij absoluut geen weet hoe deze partij lokaal heeft gefunctioneerd.

Zo is de ene zetel van de PvdA en die vier van GroenLinks in de huidige Edese raad het resultaat van politieke landelijke sentimenten van vier jaar geleden en niet op basis van eigen ‘goede werken’ van de lokale fracties. Die gemeentelijke verkiezing kan dan ook een merkwaardige ervaring zijn voor menig zittend of aspirant raadslid. Hard werken maar afgestraft of juist beloond worden door zaken buiten jezelf om.

Maar goed, al die dames en heren in de politieke arena zitten daar vrijwillig en onderwerpen zich dan ook bewust aan de grillen van het spel. Maar een correcte afspiegeling van wat er in de gemeente leeft is het dus echt niet. Want veel zaken die de komende vier jaar voorbij gaan komen daar krijgt een groot gedeelte van het electoraat weer niets van mee. Die hebben dan ook slechts gefungeerd als stemvee.     

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *