De Harscamp

Het is dus niet: Harscamp. Of ‘de Harskamp’. En een waarschuwing van tevoren: ik ben er geboren en getogen, woon er niet meer maar ik hou van Harskamp. Dat merkte ik toen Harskamp nationaal werd afgezeken door allerlei figuren die er nooit geweest zijn, geen idee hebben wat er speelt maar wel iets rondtoeteren over biblebelt en boeren. 

Het is dus gewoon Harskamp. En Harskamp is geen wijk van Ede. Harskamp is Harskamp dat toevallig in de gemeente Ede ligt. Harskamp is de belofte van wat FoodValley zegt te bieden maar wat in de regio bijna overal verdwenen is: een dorp op het snijvlak van platteland en bos. Een prachtige combinatie van landbouw en natuur met bewoners die respect hebben voor beide.

Als Harskamper hou je van Harskamp zonder dat constant rond te bazuinen. Je bent namelijk een Harskamper: met je klompen in de klei zonder kapsones.

En dan hoor je als Harskamper op dinsdagochtend dat er 800 Afghaanse vluchtelingen in jouw dorp komen wonen. Wanneer? Diezelfde dag. Mensen met een ander geloof, met een andere huidskleur en andere kleding. Het eerste beeld dat op je netvlies verschijnt zijn de beelden uit het journaal van Afghaanse mannen met lange baarden en nog langere geweren.

Lokale politici, niet uit Harskamp, roepen op social media dat ze zo blij zijn dat ‘Ede’(?) haar steentje bijdraagt maar tussen de regels door lees je vooral dat ze blij zijn dat die vluchtelingen niet in hun dorp worden geplaatst.

Nog voor er één rotje is afgestoken komen de eerste tweets en facebookposts al binnen van politici uit de regio die zeggen zich te schamen voor Harskamp en later buitelen alle politici over elkaar heen om hun afschuw uit te spreken. Geen idee wat dat toevoegt. Daar wordt een Afghaanse vluchteling niet gelukkiger van. En een Harskampse relnicht zal zich door zulke berichtjes echt niet laten tegenhouden. Integendeel, die zal zich aangemoedigd voelen.

Als al die twitterende politici nou naar Harskamp waren gekomen om mensen uit te leggen dat dit een tijdelijke opvang is, dat deze vluchtelingen geen gelukszoekers zijn maar in eigen land worden bedreigd met de dood, dan zou dat wel wat toegevoegd hebben. Maar makkelijker is het om vanachter je toetsenbord de politiek correcte Edenaar uit te hangen, sprak de columnist vanachter zijn computer.

Geen burgemeester of wethouder te zien in Harskamp die dinsdag. Ik heb er ook geen journalist naar horen vragen. Dinsdag was er natuurlijk ook de proloog van de Simac Ladies Tour in Ede maar ik weet niet of dat er iets mee te maken heeft.  ’s Middags kwam er nog wel een persbericht. Dat ging over klappalen in de winkelstraat van Lunteren.

Er was dus een totaal gebrek aan regie en communicatie. Waar zijn al die communicatiemedewerkers van de gemeente als ze je nodig hebt?

Vervolgens komt de media. Die hebben helemaal geen belangstelling voor Harskampers die zeggen dat ze die Afghaanse vluchtelingen willen helpen. Die willen graag een paar quotes hebben van Harskampers die het wel goed doen in de krant en voor je het weet sta je bekend als een rechts-extremistisch bolwerk dat het liefst alle vluchtelingen lyncht.

Dat is niet zo. Helemaal niet zelfs.

Als er in Amsterdam ineens 200.000 vluchtelingen zouden worden gehuisvest, ongeveer een kwart van het huidige aantal bewoners, dan zouden we het heel normaal vinden dat er tegen geprotesteerd wordt. Als er in Harskamp in één dag ongeveer een kwart meer inwoners uit een ver land bijkomen dan wordt je ineens afgeschilderd als een dorp vol fascisten.

Dat is Harskamp niet. Het is heel normaal dat je even schrikt van zo’n uitbreiding van jouw dorp. Het is heel normaal dat je even reageert op zo’n actie waarover niemand je iets vertelde. Dat je je zorgen maakt. Als je zo wordt overrompeld dan mag je daar best even pissig van worden.

Niet met racistische leuzen en xenofobe liedjes van een stelletje dronken pubers en domme ouders, die je overigens in elk dorp of stad kunt vinden. Niet door brand te stichten of met vuurwerk te gooien. Dat valt op geen enkele manier goed te praten. Maar het beeld van Harskamp dat nu geschetst wordt klopt van geen kant.

Toch is blijkbaar het perspectief voldoende voor een hoop Nederlanders om Harskamp neer te zetten als een nazi-bolwerk vol met debiele incestkinderen die zijn geïndoctrineerd door religie. Op social media is er geen enkele rem in taalgebruik en overschreeuwen mensen die zichzelf influencer wanen, elkaar met scheldpartijen waarvan de honden geen brood van lusten. Al die mensen die collectief op Harskamp kotsen zijn, zonder dat ze het zichzelf realiseren, xenofober en kortzichtiger dan Harskampers.

Dinsdag brachten Harskampers al hulpgoederen naar de opvang. Binnenkort lopen de eerste Afghanen in de Plus en dan blijkt alles best mee te vallen. Afghaanse vluchtelingen zullen al snel in Harskampse bedrijven werken. Maar over een paar jaar zijn die Afghaanse vluchtelingen vertrokken.

Wat dan blijft is het beeld dat Harskamp een NSB-dorp is. Een geluk bij een ongeluk: na jarenlang gejammer en gehoon over de biblebelt is er geen Harskamper die zich daar nog druk over maakt.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.