OPDRACHT TOT LIQUIDATIE

Elk nadeel heb se voordeel” aldus de grootste voetballegende die ons land ooit heeft gehad. Het was tijdens de afgelopen jaarwisseling verboden om vuurwerk af te steken. Dit om te voorkomen dat ziekenhuizen, medici en verplegend personeel nog meer door vuurwerkletsel zouden worden belast nu ze de handen al vol hadden aan patiënten die opgenomen zijn vanwege corona. Een prima maatregel die ook werkelijk hele mooie resultaten heeft opgeleverd. Dankzij corona dus heel veel minder vuurwerk gerelateerd letsel!

De andere voordelen waren ook heel duidelijk zichtbaar. Minder angstige (huis)dieren, hoewel er helaas nog wel illegaal werd geknald. Significant minder kruitdampen en achterblijvende resten die het milieu anders zo drastisch verpesten. Het was dan ook een verademing om te zien hoe op 1 januari de zaak er beter voor stond dan ooit. Ik was dan ook aangenaam verrast dat afgelopen donderdag er een motie op de politieke agenda in gemeente Ede stond om de regering op te roepen tot een blijvend vuurwerkverbod!

Er had zich intussen een breed politiek front in de Edese raad gevormd om deze oproep richting Den Haag te sturen. Maar niet iedereen is blijkbaar van de ernst overtuigd. De enorme overlast voor mens, dier en milieu van vuurwerk werd dan ook door de voorvechters van tradities weer halsstarrig over het hoofd gezien in onze raad. Die laatste strohalm word dan ook nog angstvallig vastgeklampt alsof verbieden van vuurwerk ernstige afbraak zou betekenen van onze doorgaans zo hoogstaande beschaving!

En als het wegvallen van een traditie nog het enige argument is dan kun je slechts zo’n motie bestrijden met: “Als je echt met de vuist op tafel had willen slaan, dan had er gewoon een hard voorstel betreffende Ede op tafel moeten liggen, niet weer een briefje aan de minister en dat kan ook via uw eigen TK fracties” (Burgerbelangen) of “Buhnemotie. We vragen de minister om…pffff.” van de VVD die ook Den Haag liever niet lastig wilde vallen met deze motie omdat ze nu met die toeslagenaffaire wel wat anders aan hun hoofd hebben!

De motie is uiteindelijk met 28 voor/11 tegen aangenomen. De VVD, Gemeentebelangen, Burgerbelangen en fractie Wijnsouw (ex-GB) sputterden tegen maar de opdracht richting de Haagse politiek zal gedaan worden. Carbidschieten en georganiseerde vuurwerkwerkshows vallen buiten het verzoek (en mogen wat mij betreft ook wel verdwijnen). Ik zou nu willen pleiten voor een gloednieuwe traditie, namelijk zaken die ronduit schadelijk zijn voor mens, dier en milieu terstond (politiek) liquideren, afknallen die hap dus!

 

 

 

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *