Roggbiv

Een regenboog komt nooit alleen. Meestal zien we er maar één, maar daarboven zit er nog eentje. Die is wat minder zichtbaar maar is er wel. Het gebied ertussen heet de Band van Alexander. Ik wist dat. Zo’n veertig jaar geleden ben ik begonnen met het onthouden van nutteloze feitjes omdat ik toen dacht ooit nog wel eens kandidaat bij De Slimste Mens te zullen worden.

Nog zo’n feitje: roggbiv. Een handig woordje om de kleuren van de regenboog te onthouden. Kijk maar even mee: rood, oranje, geel, groen, blauw, indigo en violet. Roggbiv dus. Dit soort dingen schieten me altijd te binnen als ik bij een kassa probeer te pinnen en mijn pincode niet meer weet die ik toch een keer of 1000 per jaar gebruik.

Ik ben zelf nogal een aanhanger van de theorie dat een regenboog ontstaat door lichtstralen die door water heen schijnen maar er zijn ook mensen die zeggen dat God dit kleurenfeestje maakt als teken van het verbond tussen Hem en de aarde. Die laatste theorie heeft hier in Ede ook de nodige aanhangers.

Een religieus symbool dus voor veel Edenaren. Nou heeft niemand alleenrecht op symbolen maar ik kan me voorstellen dat het voor het confessionele smaldeel van de gemeenteraad wel even slikken was toen de regenboog door LHBTIQAPC-gemeenschap werd geclaimd als symbool van diversiteit waarbij direct het verzoek wordt gedaan om voor de acceptatie van die gemeenschap beleid te ontwikkelen.

Ik kan me ook voorstellen dat je dan als SGP’er denkt: “had even een ander symbool gekozen”. Een kameleon ofzo. We roepen tenslotte ook het Suikerfeest niet uit als Nationale Kom Uit De Kast Dag. Dat zou op nogal wat weerstand kunnen rekenen maar als het gaat om christenen is die politieke correctheid wat minder aanwezig.

Het is overigens niet echt een reden tot een feestje, het uitroepen van de gemeente Ede tot Regenbooggemeente. Als moderne, innovatieve, hippe grote gemeente bleek Ede de een-na-laatste grote gemeente die zich uitriep tot Regenbooggemeente. Alleen Apeldoorn laten we achter ons maar daar wachten ze totdat ze riolering en kabeltelevisie krijgen voor ze deze stap zetten.

Nog minder reden tot een feestje is het feit dat dit nodig is. Het is, ook in Ede, blijkbaar nog steeds moeilijk om geaccepteerd te worden als LHBTIQAPC-er. Dat is in 2021 om te janken. We zijn het niveau van de jaren 50 nog steeds niet ontstegen. De jaren vijfig? Vier jaar geleden maakte de gemeenteraad geen bezwaar tegen de sluiting van de homo-ontmoetingsplaats bij de Ginkelse Hei….

Ik weet niet hoe dit beleid er uit gaan zien en hoe we dat in die intolerante koppies moeten gaan rammen maar feit is wel dat met het uitroepen van Ede tot regenbooggemeente we weer doelgroepenbeleid gaan voeren.

Dat zet de poort open voor andere groepen want met de acceptatie van andere religies en huidskleuren is het ook niet best gesteld heb ik begrepen dus er kunnen wel een paar vlaggenstokken bij worden besteld.

Als witte man, in een pak zo nu en dan, heb ik natuurlijk makkelijk praten. Behalve mijn afkomst, lengte, voornaam, gebit, gedrag en andere randzaken staat niets acceptatie bij anderen in de weg dus als het uitroepen van Ede tot Regenbooggemeente bijdraagt aan de acceptatie van de LHBTIQAPC-gemeenschap dan ben ik de laatste die daar nee tegen zegt.

Maar dan wel helemaal. De regenboogvlag die de LHBTIQAPC-gemeenschap gebruikt mist een kleur. Het violet ontbreekt. Geen roggbiv maar roggbi.

Dat zal wel geen toeval zijn denk ik.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.