Kritisch Ede

‘Wij zijn kritisch, neutraal, geven soms een ongezouten mening en werken in het belang van de Edese Maatschappij en Economie Follow us!’ stond er voorheen te lezen op het twitteraccount van @KritischEde. Tegenwoordig is daar ‘Kritisch duo | Dwarsdenkers | Ongezouten mening | In het belang van de Edese samenleving & lokale economie | Praten geen poep | Doen niet aan politiek | Ede GLD’ als introducerende tekst te vinden.

Het geheel wordt visueel ondersteund door een foto van de heren Statler en Waldorf. Dat was ooit het beruchte duo dat in de Muppetshow vanaf het balkon alles en iedereen ongevraagd van kritiek voorzag. Dezelfde rol speelt Kritisch Ede binnen onze gemeente op twitter en dit vooral als het maatschappelijke zaken betreft. De vinger leggend bij zaken die dat soms ook werkelijk verdienen. Maar dit gebeurt dus allemaal wel vanuit volstrekte anonimiteit.

Nu hoeft dat niet direct een probleem te zijn. Hier bij het columnistencollectief van EdeDorp staat ook iemand op de ‘loonlijst’ die geheel anoniem, vooral de politiek gerelateerde zaken in onze gemeente, uitermate grondig fileert en het daarna zeer smeuïg serveert. Dat het in deze hoedanigheid gebeurt daar kun je iets van vinden. Ik heb daar geen probleem mee. Zolang de gehanteerde toonsoort maar geen dissonanten bevat en het fatsoen gehanteerd wordt.

Dat ligt nu bij Kritisch Ede toch wel wat anders. Deze schuwen niet om er regelmatig met gestrekt been in te gaan. Tenenkrommend is vaak te lezen hoe het duo hun tweets vult. Bij tegengas is dan ook vaak nog eens een blokkering hun antwoord. Afgelopen tijd waren een aantal mensen het mikpunt, die tijdens de coronacrisis iets aan geestelijke ontspanning en verlichting wilden bijdragen. Dit voornamelijk voor ouderen die nu helemaal aan huis gekluisterd zijn.

Bijvoorbeeld een zingende wethouder. De reactie van Kritisch Ede was dan ook: “We zouden mevrouw Vreugdenhil willen adviseren het bejaarden zangboek terzijde te leggen een telefonisch rondje langs de hardst getroffen ondernemers te doen.” en “Terwijl de horeca en het MKB in gemeente Ede verzuipen gaat wethouder Vreugdenhil van gemeente Ede een stukje zingen bij een bejaardenhuis. Kwestie van prioriteiten stellen. Toch?

Ook kreeg het zogenaamde pop-up initiatief van kunstenaar Arno Setz, waarbij er hier en daar spontane optredens bij mensen voor hun huis worden georganiseerd, er voor langs: “Leuk joh! Lekker voor bejaarden gaan zingen in gemeente Ede terwijl personeel onbeschermd doorwerkt en bejaarden bij bosjes sterven. Ruim 5300 besmettingen in verpleeghuizen.” Ik kan bij zulke zure reacties op goedbedoelde en liefdevolle acties mijn teleurstelling dan ook niet onderdrukken.

Onlangs werd iemand, die op twitter tegenkritiek op Kritisch Ede leverde, door hen zelf geadviseerd met ‘Dan volg je ons toch niet meer!’ Deze persoon melde prompt dat deze dit echt niet van plan was want tussen het kaf is ook wel goed koren te vinden! Zo denk ik er ook over. Ik blijf Kritisch Ede dan ook gewoon volgen. Ik hoop alleen dat de hoeveelheid kaf sterk mag verminderen zodat de glans van de mooie volle korrels beter tot z’n gaan recht komen!

 

 

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *