Hardt met d of t?

Onlangs evalueerde ik mijn periode tot nu toe als columnist bij Ededorp.nl. Iemand schreef mij toen: “Columns zijn juist bedoeld om reactie uit te lokken, toch?” Welnu deze column zou daar wel eens helemaal aan kunnen gaan voldoen. Velen dachten dat wij onze maatschappij goed op poten hadden gezet, zeker na de laatste crisis. We hadden zelfs inmiddels diepe zakken volgens onze minister van Financiën met daarin veel (nog te lenen) geld. En toen kwam daar ineens een nieuwe crisis, de Coronacrisis die naast vele aanslagen op gezondheid en leven ook die diepe zakken met (geleend) geld leeg zou gaan trekken. Naast gigantisch veel medische hulp en acties kwamen er ook financiële hulpacties. En daar wilde ik het eens over hebben. Een paar voorbeelden:

ZZP’ers

We hebben in Nederland ruim 1,1 miljoen zzp’ers (in #Ede 5.300 zo’n 4,8% van de bevolking) waarvan naar schatting 1/3 niet vrijwillig zzp’er is geworden maar door o.a. de vorige crisis en het verlies van een baan toen. Ook is er een (grote) groep die om belastingtechnische redenen en andere financiële voordeeltjes een deel van de tijd als zzp’er doorbrengt in vaak een baan of bezigheid waarvan mij de directe zin en noodzaak ontgaat. Ruim vier op de tien zzp’ers die uitsluitend van hun zzp-inkomsten leven, betalen zelfs helemaal geen belasting, blijkt uit recente CBS-cijfers. Daardoor houden zzp’ers van elke verdiende euro netto 15 tot 25 cent meer over dan werknemers. Toch worden ze nu ‘gered’ met de belastingcenten van anderen. Voor nu. Met deze niet voorziene crisis is dit een vorm van solidariteit, die echter onverlet laat dat na de crisis er een hele duidelijke herstructurering van het begrip ZZP moet komen. En dat geldt ook voor al die vermaledijde Flexwerkcontracten (en 0 uren contracten) die meer op een vorm van 21ste eeuw slavernij lijken dan op daadwerkelijke arbeidscontracten met wederzijds respect en juiste beloningen.

Horeca.

Ieder jaar opnieuw weer verbaas ik me over allerlei zeer optimistisch gestemde mensen die hun eigen kunnen en mogelijkheden zwaar overschatten en een horecazaak(je) beginnen. Vaak eindigt zo’n avontuur in een deceptie met als gevolg een faillissement of overname door een andere optimist of groter zakenimperium. Ook allerlei ‘artiesten’ uit de showbizz menen soms zelfs meerdere zaken tegelijk te moeten openen. Ik hoorde deze week een DJ in een praatprogramma op TV, die er 3 had waarvan 1 net geopend, zeggen dat hij geen verstand van financiën of de economie had (tot 2x toe!).Maar aan de bar staan is echt wat anders dan er aan zitten. Daarnaast bestaan er grotere bedrijven en groepen met veel zaken en vaak financieel zeer draagkrachtige aandeelhouders die schijnbaar ook geen reserves hebben opgebouwd en kommer en kwel roepen en gecompenseerd moeten/willen worden. Koninklijke Horeca Nederland gedraagt zich momenteel als een rupsje nooit genoeg die meent dat minister Hoekstra een ‘all you can eat menu’ heeft gepresenteerd. Die sanering nu was er voor een deel anders ook gekomen en een groot ander deel was op de rand van het bestaansniveau doorgegaan. Uithuilen en eventueel opnieuw beginnen maar niet met grenzeloze financiële hulp van belastinggeld.

Cultuur.

Ook hier zien we dat rijp en groen, iedere potsenmaker en maar ook , zij het vaak in mindere mate, de echte artiest geholpen wil worden. In allerlei soorten van kunst- en cultuurprojecten. Allerlei zichzelf amper kunnen bedruipende hobby’s die nu geholpen meten worden? Selectief mee omgaan en de hand de knip. Want beste mensen we moeten het straks allemaal wel weer ophoesten in een tegenvallende, zwaar krimpende economie. En dat gaat dan nog vele jaren duren waarin uitkeringen niet zullen worden verhoogd, subsidies worden verlaagd en we zelfs de kans lopen dat belastingen omhoog gaan. We stellen nu uit en houden ook amper levensvatbare initiatieven en zaken waar we ook zonder kunnen overeind. We moeten herstructureren. Ik kan nog veel meer voorbeelden geven maar de ruimte is (te) beperkt. Hard? Denk er maar eens goed over na.

En houd ondertussen 1.5 meter afstand, was je handen (maar niet in onschuld) en blijf vooral gezond.

 

 

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *