JACHTOPZIENERS

Vooralsnog lijkt het NK wielrennen in Ede wel vooral een feestje van politici. Weinig publiek langs de weg en terrassen en centrum. Niet druk.

Je zou in eerste instantie denken dat er weer zo’n azijnpisser van het columnistencollectief van Ededorp aan het losgaan is. Maar niets van dat alles. Deze quote kwam uit een wel zeer onverdachte hoek. Het was voormalig raadslid en oud-wethouder Marije Eleveld die dit onlangs op twitter zei. Huidig raadslid Jet Verhoef reageerde vervolgens dat zij niet zo zurig moest doen. Maar ja, die is dan ook van de partij van allemaal ‘leuke dingen doen voor de mensen’.

Ik stelde vervolgens: “De beste jachtopzieners zijn ook vaak de ex-stropers. Wellicht geldt dat ook voor ex-politici die columnist worden en daardoor een andere en gedegen kijk hebben op zaken vanuit het burgerschap.” Er volgde een reactie van mevrouw Eleveld die zowel bemoedigend en tegelijk bedroevend was: “Mooi gezegd Jolmer moet eerlijk zeggen dat ik nu als burger echt anders tegen dingen aankijk dan toen ik zelf nog ‘in het wereldje’ zat.” Wijsheid komt dan ook met de jaren zullen we maar zeggen.

Ex-wielrenner, journalist en columnist Thijs Zonneveld schreef naar aanleiding van het NK dat men binnen het wielergilde ook helemaal niet op zo’n parcours als in Ede zat te wachten. Hij vond het niet eens ‘rondje om de kerk’ waardig. Er gaan zelfs stemmen op om het NK maar eens in het buitenland te houden om dat er in Nederland te weinig geschikte plaatsen zijn om een koers op niveau te organiseren. Maar in Ede doen we niet te schijterig om de portemonnee flink open te trekken om onszelf in de kijker te spelen.

Gaan in de toekomst al die wethouders, raadsleden en fractievolgers, die nu voor het organiseren van publiekstrekkende evenementen zijn, er op ‘eleveldse’ wijze op terugkijken? Dat je twijfels krijgt over tonnen euro’s om Ede te promoten waarbij nog moet blijken of het allemaal wel zo rendabel is? Zal nu vast mee spelen dat er enkele partijen in het college zitten die ‘leuke dingen doen voor de mensen’ als politiek speerpunt hebben verheven en een burgemeester die zelf ook een grote fan is van de wielersport.

Ik weet ook dat dhr. Verhulst een liefhebber is van classic (hard)rock. Wat mij betreft gaan we dan een festival organiseren waar diverse (rollator) rockbands acte de préséance geven. Ik hou mij dan ook aanbevolen om wat acts te noemen die we naar het World ClassicRock Festival in Ede halen. Maar laten we direct afspreken dat er geen cent overheidsgeld in wordt ingestoken! Dat reserveren we liever voor de voedselbank, jeugdzorg of betaalbaarheid afvalverwerking etc. Alles onder de noemer ‘wezenlijke dingen doen voor de mensen’.

 

p.s.

Wellicht kan mevrouw Eleveld binnenkort haar debuut eens gaan maken als columniste bij EdeDorp. Er is nog een schreeuwend tekort aan vrouwen die ook nog eens een goede kijk op zaken hebben, laat maar zeggen een goede politieke jachtopziener.

 

 

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *