Perspectiefnota

Het is niemand precies duidelijk hoeveel maar vast staat dat gemeente Ede geld tekort gaat krijgen de aankomende jaren. Een miljoen of acht. Nou gaat dat over een jaar of vier maar Ede raakt daarmee wel de bodem van de lokale schatkist aan. Gelukkig hebben we dan nog de gemeenteraad die over dat soort dingen uiteindelijk beslist. Dacht ik. Het gaat over 1,7 miljard, vier keer de jaarbegroting van Ede!

Je verwacht dan dat de wethouder van Financiën eens stevig over de knie wordt gelegd. Waarom hij wel meer dan 6 miljoen in World Failure Center pompt terwijl hij zijn begroting maar niet sluitend krijgt.

Of dat de wethouder verantwoordelijk voor WMO eens stevig ondervraagd wordt over haar leidende principes om de zorg budgetneutraal te krijgen. Ik zal het nog maar eens zeggen: uitgangspunt van een sluitende zorgbegroting is volgens de wethouder het principe: “Niemand is normaal, iedereen is normaal, verschil mag er zijn, iedereen is uniek, professionele hulp is niet vanzelfsprekend en normaliseren is de standaard”. Ja mensen, met dit soort geraaskal denkt de wethouder de miljoenentekorten in de zorg op te lossen!

Misschien iets zeggen over de 3 miljoen die gestopt wordt in het energieneutraal maken van Ede in 2050? Het offer dat Ede gaat brengen omdat GroenLinks het college aan een meerderheid moest helpen.

Of praten over biodiversiteit waar meer dan 2 miljoen in wordt gepompt terwijl biodiversiteit in Ede vooral een alibi is om zoveel mogelijk bossen te kappen om de biomassacentrales maar aan het branden te houden. We hebben in Ede liever een kale vlakte met twee zandhagedissen dan een bos met bomen want die smeulen zo lekker lang.

Ik hoor het de vorige wethouder nog zeggen: “Nee, het Akoesticum gaat helemaal op eigen benen staan”. We weten inmiddels allemaal wat dat betekent: subsidie-infuus. Het Akoesticum ontvangt in 5 jaar een half miljoen subsidie van de gemeente om zichzelf zo om te vormen tot het zoveelste congrescentrum van Ede.

Geen woord gesproken over het eclatante succes van NK Wielrennen in Ede waar maar liefst 39+5+1 bezoekers op afkwamen. Nee, nog gekker, er wordt de aankomende jaren nog eens een miljoen uitgetrokken voor ‘evenementen met een landelijke uitstraling’. Ik hoop dat de burgemeester tegen die tijd een andere hobby dan wielrennen heeft.

Even meegeteld? 12,5 miljoen besparingen als we de bestuurdersspeeltjes nog vier jaar in de bureaulade laten liggen. Geen bezuinigingen meer nodig op onderwerpen die Edenaren wel raken. Want behalve de afvalstoffenheffing die omhoog gaat omdat u zo welwillend uw afval scheidt, wordt er ook bezuinigd op de openstelling van de gemeentehuis. Dagbesteding in de zorg moet in de toekomst door vrijwilligers worden gedaan, de mensen die vijf jaar geleden massaal werden ontslagen mogen nu voor nop op komen draven om een veelgeroemde vrijwilliger te worden.

Vanaf nu beslist er een ambtenaar, wiens tante ooit als wijkverpleegkundige heeft gewerkt, of u recht heeft op zorg en van wie u die zorg gaat krijgen.

Maar er werd allemaal niet over gesproken. Er werd gebabbeld over mezenkasten en rupsjes. De wethouder sprak over de 6 miljoenste bezoeker van het WFC die hij in 2039 verwacht. En het ging natuurlijk weer over Calimerotterlo.

Janken. Met als dieptepunt het feit dan Ede geen geld wil reserveren voor de Voedselbank. Trots werd er bij verteld dat er nu twee bedrijven zijn die de Voedselbank gaan helpen. Een gemeente die 12,5 miljoen uitgeeft aan hobby’s van het college maar geen geld wil uitgeven aan de Voedselbank omdat het beleid inwoners van Ede dwingt van zo’n Voedselbank gebruik te maken.

Dat is de grootste armoede in deze begroting.

3 thoughts on “Perspectiefnota

 1. Ik ben het helemaal ermee eens. Het is überhaupt zeer schandalig dat er voedselbaken in ons land aanwezig zijn, én dat die nog een financiële ondersteuning krijgen van ons belastinggeld . Het is armoede troef in ons land ! !

  Daar waar het geld alsmaar ongeïnteresseerd over de balk wordt gegooid voor onnodige dingen / producten, wordt er niet eerst vooraf aan gedacht om eerst de armoede te bestrijden en beter medische zorg te verlenen aan de personen die het minder goed hebben en die medische ook zorg echt nodig hebben, daar alleen maar gekeken wordt in belang van de bobo’s in ons land die het wel goed hebben in ons land.

 2. Wat vreselijk weer, om te moeten horen dat de komst van de Food Vallei complex aan de voormalige Kazerneterrein er (mogelijk) toch niet gaat komen, daar dit een kleine € 20 miljoen euro verlies kan bezorgen voor B&W van Ede.

  Hierdoor zijn er meer twijfels in de gemeenteraad gekomen om deze zaak überhaupt door te laten gaan.
  Of B&W van Ede moet ineens iets anders uit hun toverhoed tevoorschijn halen.

  Wat vele malen beter was, was om dat geld eerst te doen besteden aan minimaal vijf nieuwe, extra brede, zeer veilige en verlichtte snelfietsbanen elders in heel gemeente Ede, om zo het fietsverkeer veel veiliger te maken daar dit veel geld had gescheeld qua financiële investering, en nog geld aan deed overhouden.

 3. Hedenochtend had ik gehoord dat de komst van de nieuwe Food Valley module er alsnog doet komen, nu B&W en andere betrokken partijen er het er alsnog overeen zijn gekomen met een bedrag van meer dan € 70 miljoen euro. Nu maar afwachten wat de verdere ontwikkelingen / gevolgen er hiervan zijn.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *