Het Grote Bergstraatpraattheater

Hoewel het uiteindelijk een bijbaan betreft vergt het columnistenschap wel degelijk veel van een mens. Je moet tenslotte 24/7 alle politieke bewegingen die er lokaal plaatsvinden in de gaten houden. Vervolgens hier steeds in selecteren en er op gepaste tijd, met behulp van een flinke dosis inspiratie, melding van maken. Dat valt lang niet altijd mee. Hoogste tijd dus om toch ook eens wat aan ontspanning te gaan doen.

Zo heb ik afgelopen donderdagavond naar een heuse theatervoorstelling mogen kijken en luisteren. In het centrum van Ede werd namelijk het fantastische toneelstuk ‘Opschorten Samenwerkingsovereenkomst Warmtebedrijf Ede’ opgevoerd. Samen met mijn EdeDorp collega’s Astrid, Marcel en Mo waren we getuige van een cultureel hoogstandje van de geweldige acteurs van het onvolprezen Bergstraatpraattheater.

Even in het kort waar het stuk over gaat… er is dus een bedrijf dat een deel van een stad van warmte voorziet door afvalhout in hun drie centrales te verstoken. Dit wordt als duurzaam gepresenteerd. Alleen is de vraag of dat wel zo is en of al het verbrande afvalhout wel werkelijk allemaal uit de buurt komt zoals wordt beweerd. Verder hebben direct omwonenden regelmatig last van rook, stank en neerslag uit de schoorstenen.

Nu is er dus in de winterperiode een langdurige storing geweest waardoor mensen letterlijk in de kou kwamen te staan. Het bedrijf deed vaag over de oorzaak maar door toedoen van een journalist bleek het gebruik van veel te nat hout en personeelstekort er mee te maken te hebben. Maar bij alles is het bedrijf steeds weer een compleet gesloten burcht als burgers, journalisten en raadsleden vragen stellen over de gang van zaken.

Dus is er in de lokale politiek een motie ingebracht om de samenwerking tussen dit bedrijf en het gemeentebestuur dan maar even tijdelijk op te schorten. Dit gewoon om ze te dwingen voortaan de zaken beter voor elkaar te gaan brengen en transparantie te tonen. Nou, dat levert spektakel op. Nadat de woordvoerder van alle partijen, die deze motie hebben ingediend, de inhoud heeft toegelicht breekt de podiumkunst los.

We horen vervolgens andere raadsleden het tijdelijk opschorten compleet verwarren met ‘de stekker er uit trekken’. Die alleen maar vertraging zien opdoemen van geplande nieuwbouw. Die ‘tegenwerking van de media’ aanvoeren als de oorzaak van de problemen bij het bedrijf. Terwijl deze motie uiteindelijk alleen tot doel heeft dat het bedrijf zich voortaan beter gaat gedragen en daarbij meer openheid van zaken geeft. 

Vervolgens is daar de zogenaamde onafhankelijke voorzitter waarbij je hinderlijk merkt wat zijn visie is. Vooral raadsleden van partijen die de motie ondersteunen houdt hij kort. Het hoogtepunt van de avond wordt echter bereikt als de verantwoordelijke wethouder het podium betreed. Deze man doet er van alles aan om er maar voor te zorgen dat de gemeente maar niets hoeft te doen aan de problemen die bewoners ondervinden.

Een kleine selectie: Klagen doe je maar via de Autoriteit Consument & Markt! Jullie zijn als raad toch ooit akkoord gegaan met de monopoliepositie van het bedrijf! Zaken waarmee de media komt strookt niet met de werkelijkheid! Om ten slotte maar te eindigen met “We nemen de suggesties mee maar of we er wat mee kunnen is vers twee!” Kortom, de wethouder voelt er niet voor het bedrijf al te veel te gaan aanpakken.

Ik heb in ieder geval genoten van deze geweldige tragikomedie van dit uitermate zwaar gesubsidieerde theatergezelschap. Wat een acteurs! Maar uiteindelijk is het allemaal toneel hè en is het gehele verhaal slechts ontsproten aan het brein van een uiterst creatieve geest. Zoiets zul je toch nooit in een echte raadszaal tegenkomen lijkt mij. In ieder geval voor mij weer voldoende inspiratie voor een column…

1 thought on “Het Grote Bergstraatpraattheater

  1. Uw collega Van Dalen heeft kennelijk niet zo veel meegekregen van het spektakel. Zijn bijdrage hier bestaat voornamelijk uit wat geneuzel over een opgeblazen mug die door de beveiliging heen was gekomen. Of ging het om een persmuskiet die door de beveiliging heen was gekomen?

    Nou ja… het stuk kon kennelijk niet iedereen boeien.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *