Er gekleurd opstaan

Het was even wennen dat geef ik toe. Maar het idee dat er in de toekomst wel eens geen zwarte pieten meer zullen zijn daar heb ik wel vrede mee. Persoonlijk zie ik helemaal niet dat zwarte piet een racistisch element in zich heeft. Ik heb begrepen dat daar historisch gezien ook geen sprake van is. Ik heb deze zeer controversiële materie onlangs maar eens aan een donkere collega voorgelegd, geboren en getogen op de Nederlandse Antillen.

Daar kwam vroeger zelfs een zwarte Sinterklaas over de vloer. Hij heeft toen en nu nooit enig racisme gevoeld en herinnert zich slechts de opwinding die zo’n kinderfeest altijd weer met zich meebracht. De hele ophef over zwarte piet begrijp ik dan ook niet zo. Er zijn wel andere zaken waarover mensen zich wel wat drukker mogen maken. Wel ben ik opgevoed met de gedachte dat je soms wel eens de ‘minste’ mag zijn. Dat gelijk hebben en gelijk krijgen niet altijd op elkaar hoeven te volgen.

Dat je ook wel eens toegeeft om de ander te plezieren of om te voorkomen dat er onenigheid van komt als het niet om een halszaak gaat. Bij de discussie rond de kleur van piet heb ik dan ook maar besloten dit principe toe te passen. Persoonlijk zie ik het racisme niet, maar wil hen die dit echt zo ervaren, wel tegemoet komen. Ik geloof namelijk niet dat de kleur van de helper (knecht zal ook wel politiek incorrect zijn) enig afbreuk doet aan hoe kinderen het Sinterklaasfeest beleven.

Dus pieten met andere kleuren is even wennen maar slechts een kwestie van tijd. In bepaalde protestantse kringen is ook lang sprake van scepsis geweest over zo’n feest met puur roomse wortels. Maar dat slijt dus gewoon. De ouderwetse kachel met schoorsteen is intussen een zeldzaamheid. De roe is verdwenen. Maar het feest gaat gewoon door mensen. Hier in Ede komt de sint zelfs met de trein aan. Pure traditieschennis natuurlijk maar geen kind die op dat moment de stoomboot mist.

Die kleur van piet zal voor de jeugdige doelgroep dan ook weinig invloed hebben op de uiteindelijke feestvreugde. Aanpassingen en variaties op het al oude traditionele kinderfeest zijn gewoon mogelijk. Wel heb ik grote moeite met het venijn dat fervente voor- en tegenstanders in deze zaak aan de dag leggen en de terminologie en methodes die hierbij worden gebruikt. Bijvoorbeeld dat het einde van zwarte piet het verval van de Nederlandse cultuur en identiteit zou betekenen.

Dan sta je er wel heel gekleurd op. Wellicht moeten de pieten in plaats van snoepgoed nu maar eens wat anders in de schoen van stellige voor- en tegenstanders doen. Dat die traditie zou verdwijnen is erger dan de pietenkleur. Ik dacht dus aan het boordevol vullen van beide schoenen met heel veel tolerantie, nog meer verdraagzaamheid en de absolute wil om te polderen. Laat dat soort zaken onze werkelijke identiteit maar heel stevig blijven bepalen. Alvast een fijn Sinterklaasfeest toegewenst allemaal!

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *