EDESE NEUTRALISATIEPOLITIEK 7.0

Zoals u wellicht weet hebben we in Ede sinds kort een nieuw college dat gevormd wordt door de SGP/CU/GB/CDA/PvdA. Goed voor 24 zetels tegenover maar 15 voor de oppositie die daarmee eigenlijk al geheel buitenspel is gezet. Diezelfde oppositie mocht voor de vorm nog wat zaken aandragen voor het bestuursakkoord maar dat kan dan ook onder de noemer ‘voor spek en bonen’ de lokale geschiedenis in gaan. “Jongens waar willen jullie naar toe met de vakantie, maar bedenk wel dat papa en mama uiteindelijk toch alleen beslissen hè!”

En Pa & Ma College zetten er vaart achter. Afgelopen donderdagavond stond het vaststellen van bestemmingsplan ‘Ede, Kernhem B-West, Zuid’ op de agenda. Daarin is het aantal afgesproken te bouwen sociale huurwoningen echt veel te laag. Maar ruimte voor verdere oordeelsvorming was er niet terwijl daar wel behoefte aan was. Nee, nu stemmen en tekenen bij het kruisje graag! Want als het bestemmingsplan veranderd en uitgesteld moet worden dan gaat dat miljoenen kosten aldus wethouder de Pater.

‘Nou, hoeveel dan?’ was vervolgens de vraag vanuit de oppositie. Kan het stemmen niet even worden uitgesteld zodat het precieze bedrag vast kan komen te staan? In de stemming daarover bleken de collegepartijen daar dus helemaal niets voor te voelen. Vervolgens werd dit controversiële bestemmingsplan direct heel breed afgetikt. Dit terwijl er in het nieuwe akkoord duidelijk is vastgelegd dat het aantal sociale huurwoningen fiks omhoog moet om de gestelde doelen te halen. Zo worden politieke tegenstromen alvast geneutraliseerd.     

Beroepshalve heb ik zo’n beetje dagelijks te maken met afvalwaterstromen uit diverse productieprocessen. De ene keer is het knetterzuur en op een andere moment is het super basisch of er iets tussen in. Uiteindelijk komt het allemaal bij elkaar en na menging en een eventuele correctie wordt het geloosd op het riool binnen een geringe marge boven of onder de neutrale pH waarde van zeven. Zie hier eigenlijk ook de totstandkoming van het huidige college in onze gemeente!

Een groot vat met links en rechts, conservatief en progressief, christelijk en seculier of hoe je het allemaal ook noemt. Even goed oproeren waarbij het ene denkbeeld het andere neutraliseert om vervolgens tot een bestuursakkoord te komen dat eigenlijk politiek geheel pH neutraal is. Gevolg een visieloos document. Geen duidelijke richting. Geen durf. Geen grote stappen om de werkelijke zaken (b.v. energie, klimaat en milieuproblemen) met flair aan te pakken. Gewoon de status quo handhaven maar a.u.b. geen te vernieuwende koers.

Ook wat betreft verbetering van het lokale dualisme, transparantie, en inbreng van de toch al smalle oppositie, heb ik gezien hoe het nu al weer gaat, weinig hoop dat de weg naar boven is ingeslagen. Lichtpuntje afgelopen donderdagavond was nog wel dat er een meerderheid van de raad heeft ingestemd met meer transparantie tijdens het vormen van een nieuw college in onze gemeente. Maar ja, dat duurt nog wel vier jaar en tot die tijd is er nog volop gelegenheid voor een stevige scheuten neutralisatiepolitiek op de Bergstraat…

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *