Breedbeeld

Afgelopen week zag ik een woordvoerder van de Nederlandse Vereniging van Gemeenten op ons televisieschermpje langskomen. In heel veel gemeentes is er een financieel tekort en dreigen vooral zwembaden en bibliotheken de dupe te gaan worden. De zorg staat al op veel plaatsen in Nederland al erg onder druk. Hoogste tijd om de noodklok te luiden omdat het grote geld uit den Haag niet automatisch en direct naar de gemeentes vloeit. Ook in Ede kunnen we daar over meepraten. Er is te weinig geld en daar moet dan ook beleid op worden gemaakt.

Heel merkwaardig dat het transport van geld van de nationale overheid zo stroperig terecht komt waar het zo broodnodig is. Maar met dat gegeven verwacht je dan ook dat de focus van een gemeentebestuur gericht is op de basisvoorzieningen voor de inwoners en minder relevante zaken eerst maar even achterwege worden gelaten. Voordat je het weet sta je onder curatele bij de provincie wat dus ook dreigt voor een aantal Gelderse gemeentes las ik onlangs. Dat proberen we thuis ook te voorkomen.

Eerst de primaire levensbehoeften en als het geld dat toelaat wat extra’s. Nu denkt men daar in bestuurlijk Ede iets anders over. De komst van het World Food Center slokt vele miljoenen op en het uiteindelijke rendement is nog één groot vraagteken. Zet dit af tegen het tekort op de zorg en het zal u en mij duidelijk zijn. Echter wethouder Meijer verdedigt dit door te stellen dat het gaat om een eenmalige investering in het WFC tegenover een structureel tekort op de zorg. Volgens hem vergelijken we dus appels met peren en moet je het één los zien van het ander.

Onlangs liet hij nog optekenen dat je het geld voor het WFC mag zien als de aankoop van een koelkast. Die is in aanschaf wel duur maar die heb je echt wel nodig om je voorraad ‘food’ goed en op peil te houden. Ik zie het eigenlijk meer als de aanschaf van een breedbeeld-tv. Die koop je niet als de gezinszorg in het gedrang is. Dan is allereerst de financiële focus daarop gericht. Als dit op orde is en er weer extra geld op de bank staat, dan pas gaat papa wel eens een (oriënterend) bezoekje brengen aan een zogenaamd bruingoedfiliaal.

Ik wens dan ook alle raadsleden in Ede veel wijsheid toe in de verdere besluitvorming rond het hele WFC-gebeuren. Dat de dames en heren van de verschillende partijen vooral een goed en breed beeld mogen hebben van al de voor en de tegens. Wellicht moeten ze wel tot de slotsom komen dat het beter is om de zaak maar in het vriesvak van de politieke koelkast te parkeren. Wachten tot er betere tijden aanbreken. De smalle visie van een groot televisiescherm kan wel wachten, adequate zorg voor iedereen in Ede echter niet…

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *