Schijtstad

‘Van alle gemeenten in Nederland wordt in Ede het meeste toiletpapier gekocht via Picnic. En daarmee wordt Ede door dit bedrijf tot officiële toilethoofdstad van het land gebombardeerd. Leiden en Hooglanderveen staan op de tweede en derde plaats.’ Aldus een artikel op de site van @indebuurtede. Ik wil zoiets niet direct wegvegen met een (laatste) vel waarop ‘riooljournalistiek’ is geschreven, maar ik moet toegeven… je piest daarmee niet echt ver naast de pot.

Zo’n bericht levert dan ook een fikse glimlach op. ‘Wageningen, Ede en Nijmegen gaan flink groeien; Aalten, Duiven, Bronckhorst en Grave krimpen fors.’ Aldus een kop onlangs boven een artikel op de digitale Gelderlander. Daar wordt ik dus helemaal niet vrolijk van. Wat mij betreft is Ede gewoonweg af. Punt. Wat mij betreft komen eventuele extra woningen in krimplocaties te staan. Is er volop focus op de leefbaarheid van de buitendorpen in onze mooie gemeente.

Maar helaas wordt er in bestuurlijk en politiek Ede heel anders over deze materie gedacht mensen. De invloed van de profeten van de economische vooruitgang is er groot. Alsof dat dogma zo zaligmakend is. Alsof het collectieve welbevinden slechts terug te vinden is in alsmaar meer groei. Eigenlijk wel triest dat Ede maar steeds groter en groter moet worden. In Ede wil men ook graag zaken realiseren waardoor er hier veel mensen naar toe worden getrokken.

Ede wil zich in de kijker spelen en aantrekkingskracht genereren om daardoor… ja, waarvoor eigenlijk vraag ik mij dan ook vaak af. Ik hoor in mijn nabije omgeving nooit dat Ede moet groeien. Wel dat het zo langzamerhand genoeg is. Laten we voor de toekomst liever in Ede gaan voor ‘niet groter, maar beter!’ Laat ze bijvoorbeeld in Arnhem, Nijmegen of Utrecht dan ook maar besmuikt naar ons uit z’n voegen gegroeid heidedorp kijken.

In de ogen van dat soort (echte) steden is en blijft Ede natuurlijk maar een schijtstad.

Maar laten we er maar gewoon heel trots op zijn. We hebben deze titel dankzij de firma Picnic, definitief in de wacht gesleept. Wellicht kan het als een echte geuzennaam gaan fungeren. Laten we dus maar niet al te schijterig doen om in Ede die enorme expansiedrift in onze gemeente te beteugelen. Ik breek dan ook nog maar eens een nieuwe toiletrol aan…

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *